Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Andrew Lee’

* Residential Architecture: The Houl House by Simon Winstanley Architects

Posted by the editors on Sunday, 3 June 2012

Residential Architecture: The Houl House by Simon Winstanley Architects: “..The Houl, [a 2011 RIBA Award Recipient], is a contemporary single storey ‘long house’ which is recessive in the landscape, sustainable in its construction and achieves a ‘zero carbon’ rating by using very high levels of insulation, whole house heat recovery ventilation, air source heat pump and a wind turbine..The slope of the roof of the main living accommodation follows the slope of the hillside with the roof of the rear accommodation meeting the main roof at a shallower angle to allow morning sunlight to penetrate the centre of the house through clerestory windows. The house is constructed in steel and timber frame with walls clad in cedar weatherboarding and the roof finished with pre-weathered grey standing seam zinc. Windows are triple glazed with a thermally broken timber frame..(Text provided by Simon Winstanley Architects)  Extensive glazing, natural light, views, clerestory windows, high sustainability, wind turbine, cedar cladding..

designalog: contact

image: © Andrew Lee, courtesy of Simon Winstanley Architects; article: Henry , Christopher . “The Houl / Simon Winstanley Architects” 14 Nov 2011. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/183064&gt;

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: The Mill by Rural Design

Posted by the editors on Friday, 11 May 2012

Residential Architecture: The Mill by Rural Design: “..Incorporating the few remaining freestanding walls of a former mill building, the project engages with the buildings past, without replication of its traditional forms..The starting point for the Mill project was the few freestanding walls that remained on the site. The existing walls created a series of courtyards, some of which has begun to be re-inhabited by nature..Some elements are clearly defined as freestanding objects, the Garden Room, Gym and Garage building slide alongside the existing walls, the new raised upper story is overlaid, with a folded larch roof and wall floating over the castle-like structure of the existing walls..”  Inspired, creative reworking and additions to the remains of an old structure, engaging materiality and forms, warm, contemporary interior, natural light..

designalog: contact 

image: © Andrew Lee; article: Ross , Kritiana . “The Mill / Rural Design” 10 May 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/233338&gt;

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: