Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Bamboo’

* Residential Architecture: House in Rotselaar by AST 77

Posted by the editors on Monday, 20 August 2012

Residential Architecture: House in Rotselaar by AST 77: “..designed by by belgian practice AST 77, the ‘house in rotselaar’ is nestled within a forested plot in rotselaar, belgium. the 26.3 meter long by 4.5 meter wide dwelling is an open volume which navigates a steep grade. the exterior is clad with bamboo poles framed with black steel structural elements. the facade treatment attempts to recede into the context of tree trunks. strategically placed windows offer outward views and increase the passive solar gain, ventilation and natural daylight levels. ideal orientation within the woodland setting as well as a heat pump, underfloor heating and good insulation reach energy coefficients of K33 and E40. the internal organization is placed at various floor heights to interconnect upper and lower stories..”  Vertical bamboo exterior cladding; ample glazing, interesting fenestration, interior volumes and disposition; materials sensibility..

image: © steven massart; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Green Houses by Sander Architects

Posted by the editors on Friday, 10 August 2012

Residential Architecture: Green Houses by Sander Architects: “..A pair of townhouses that face one another over a drivable courtyard, these two houses are like siblings—related but not identical. They both have three floors with double height living spaces that create visual drama. We have used bus graphics for the glass walls that face each other in order to allow in light but retain privacy.  The graphics for these panels was developed from images that the owner shot and manipulated. The rest of the building skin is composed of a shade screen created by diagonal, 1” x 2” aluminum angles..The front house is on the street and so it orients outwards from the lot, with a double-height living room that is opens directly into the front garden. The garden has a Zen-like feeling with two large boulders set into gravel and a specimen tree. The kitchen, dining room and media area are on the second floor, with two bedrooms on the third floor..The rear house orients to an exterior garden on the rear of the house. The kitchen / dining room is on this level so that when the large sliders are open it creates an indoor/outdoor flow. A pair of two-story raw steel panels, custom-designed for the project, fold out from the wall to create a hood and sconce covers. The second floor living room, with its glass railing and glass walkway, overlooks the kitchen. Three bedrooms are on the third floor, each with its own full bath..Green materials and strategies include passive heating and cooling, natural daylighting, shade screens, bamboo flooring, high-performance glazing, kitchen cabinetry from FSC-certified wood, recycled glass countertops, low-flush toilets, low VOC paint, and more..”  Interesting screens, interior volumes, materiality; extensive glazing, natural light, privacy; distinct graphic sensibility; 30s to mid-century furnishings combined with a contemporary interior styling..

designalog : contact

image: © Sharon Risedorph;  article: “Green Houses / Sander Architects” 09 Aug 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/261627&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interiors, Mid-Century Design, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Brown Bar House by Resolution: 4 Architecture

Posted by the editors on Monday, 6 August 2012

Residential Architecture: Brown Bar House by Resolution: 4 Architecture: “..Located amidst the scenic trees, The Brown Bar aka lost river modern is a modern cabin in the woods with the amenities of a home. Two hours west of Washington D.C. in scenic Lost River, West Virginia, the cabin has a master bedroom, bath and living space on the main level along with a secondary bedroom, bath and media room downstairs. The single bar typology is 16’ wide by 64’ long and is the largest module the factory can produce, thus maximizing utilization of the factory..Set into the side of a wooded ridge on a concrete foundation the home boasts walls of glass, which extend into the tree canopy. The Brown Bar’s spare lines and perfect natural setting leave only light, sound and space vying for attention..Program:  Bedrooms: 3,  Baths: 2,  Features: Media Room, Exterior Deck; Materials: Exterior: Cedar Siding, Cement Board, Ipe Decks, Cedar Railings;  Interior: Maple Cabinets, Bamboo Floors, Caesarstone Countertops, Slate Bathroom Floors..”  Modest, but charming prefab home; extensive glazing, clerestory windows, natural light, nature views; wood cladding and other significant wood elements, tasteful and simple interior decoration with numerous mid-century classics..

See our posts on five other homes by Resolution: 4 Architecture (RES4):

image: © Chris Brown; article: Arthitectural

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Mid-Century Design, Prefab Design, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: I Resort by a21studio

Posted by the editors on Thursday, 2 August 2012

Architecture: I Resort by a21studio: “..located near a small hill near a river which separates from nha trang, vietnam, the ‘i resort’ by vietnamese practice a21studĩo satisfies the growing need for mud baths in the region. hot springs on 7 hectares are experienced by tourists within a setting constructed from locally found wood, rock, coconut leaf. lotus ponds, gourd and flower gardens have been weaved throughout the plan, easing the strength of the tropical sun. a main courtyard and circulatory space is formed by an easy to assemble mortise and tenon structure, serving to modify the microclimate. flexible and adaptable spaces accommodate the need for changing functions, encouraging activity to occur in quiet and peaceful places..the open design allows opportunities for solar gain and ventilation. internal gardens are integrated to minimize excessive temperatures, as well as careful selection of roof materials and fenestration..”  Vernacular yet contemporary: interesting forms and materiality: bamboo, stone, wood, banana leaves; indoor /outdoor sensibility..

See our posts on two homes by a21studio: Residential Architecture: a21House by a21studio and Residential Architecture: 3×9 House by a21 studio.

image: © hiroyuki oki, courtesy of a21studĩo; article: Designboom

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Hospitality Architecture, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,839 other followers

%d bloggers like this: