Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Bercy Chen Studio’

* Residential Architecture: Edgeland House by Bercy Chen Studio

Posted by the editors on Friday, 22 February 2013

Edgeland House by Bercy Chen Studio

Residential Architecture: Edgeland House by Bercy Chen Studio: “..In an increasingly generic and de-natured world, we are interested in producing architecture tuned to the specificity of a place. The Edgeland residence is commissioned by a science fiction writer enthralled with 21st century human habitation in the urban frontiers of abandoned industrial zones..Not unlike Col Charles Goodnight’s first dug out at the JA ranch in 19th century Texas, the design is inspired by the vernacular of the “pit house”, one of the oldest housing typology in North America used by Native Americans through the ages..This brownfield reclaim project minimized disturbance to the site, as the previous excavations to remove an old Chevron pipeline left a scar on the bluff, the two new green roofed wings sheltering each other from the sun is an attempt to heal the land by restoring the slope and bring wildlife back..This approach addresses the climate of central Texas, USA, and utilizes thermal capacity of earth to regulate temperature,  while the linear courtyard down the center allows fresh air to flow between the  bluff and the river below. The courtyard is a theater for observing migrating humming birds,  monarch butterflies, even ant colonies…etc,  heightening one’s awareness of nature in an urban setting..We collaborated with the Lady Bird Wildflower Center to reintroduce over 40 native species of wildflowers and grass to preserve the local ecosystem..”  Extensive glazing, natural light; interesting form, contextuality, interior volumes, indoor / outdoor sensibility; green roof..

See our posts on three other homes by Bercy Chen Studio:

designalog : contact

image: © Paul Bardagjy; article: “Edgeland House / Bercy Chen Studio” 13 Feb 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Landscape Architecture, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Cascading Creek House by Bercy Chen Studio

Posted by the editors on Tuesday, 10 July 2012

Residential Architecture: Cascading Creek House by Bercy Chen Studio: “..Cascading Creek House was conceived less as a house and more as an extension and outgrowth of the limestone and aquifers of Central Texas. The primary formal gesture of the project inserts two long native limestone walls to the sloping site, serving as spines for the public wing and private wing of the house. The walls and the wings they delineate shelter a domesticated landscape that serves as an extended living space oriented towards the creek below and protected from the torrents of water draining from the street above during sudden downpours characteristic of the area..The sitting of the boundary walls and building elements was informed by the presence and preservation of three mature native oaks. The roof structure is configured so as to create a natural basin for the collection of rainwater, not unlike the vernal pools found in the outcroppings of the Texas Hill Country. These basins harness additional natural flows through the use of photovoltaic and solar hot-water panels..The water, electricity and heat which are harvested on the roof tie into an extensive climate conditioning system which utilizes water source heat pumps and radiant loops to supply both the heating and cooling for the residence. The climate system is connected to geothermal ground loops as well as pools and water features thereby establishing a system of heat exchange, which minimizes reliance on electricity or gas..”  Sustainability, solar and geothermal energy; extensive glazing, natural light, views, privacy; central courtyard with swimming pool, interesting materiality and interior volumes..

See our posts on other homes by Bercy Chen Studio:

designalog : contact

image: © Bercy Chen Studio; article: “Cascading Creek House / Bercy Chen Studio” 10 Jul 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/250545&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Interiors, Residential Architecture, Solar Design, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Annie Residence by Bercy Chen Studio

Posted by the editors on Sunday, 8 July 2012

Residential Architecture: Annie Residence by Bercy Chen Studio: “..The Annie Residence consists of two pavilions connected by a glass hallway, enclosing a water garden. With all sides of the house opening onto this reflecting pool, it becomes the focal point of house. The house serves as an example that green architecture doesn’t have to mean living in an insulated box divorced from the environment. On the contrary, the house is an inspiration for those looking for a poetic shade of green..Each pavilion contains a central core made of a steel stud frame, covered in translucent blue or red acrylic panels. To maximize energy efficiency, these colorful cores contain all of the service areas of the house. The volumes are staggered to create a deck in the front of the house, as well as a more private patio to the back. The transparent glass bridge visually unites these exterior living spaces. Additional outdoor rooms are created with accessible roofs; the terraces provide space for plants and alfresco dining..The roof space is covered with a retractable awning made of shading tarp for nurseries and hardware from the nautical industry. The structural system is a modular steel frame infilled with thermasteel panels. The design strategy maximizes prefabricated components, eliminating considerable construction waste. The walls utilized a 4×8 module, topped by 12” clerestory windows. Disciplined use of this module allowed for the installation of full sheets of birch plywood, assuring virtually no waste..The thermasteel panels consist of galvanized steel studs with compressed styrofoam, providing a vapor barrier and exceptionally high insulation ratings. No paint was used for walls and concrete floors have been sealed with low VOC sealer. The roof uses a combination of rigid and batt insulation to achieve an insulated R value of 54. The glass walls are double glazed, insulated, tinted and have a low-E coating. Given the hot Texas sun, this high degree of efficiency was critical. The structural frame is exposed, showing the construction process and articulating the house’s facades..The southern glass façade is covered via a combination of vegetation and a wooden trellis, providing a perfect balance of openness and protection. The design concept was greatly influenced by different regions and cultures. Both the use of the roof as an outdoor living space and the shading devices are derived from Moorish architecture. The body of water and the spatial continuity between inside and outside was inspired by Asian architecture. The structural transparency of the volumes and the minimalist aspect of the interior were derived from Japanese pavilions..”  Sustainability, extensive glazing, natural light, courtyards, terraces, roof terraces, indoor/outdoor sensibility..

See our post on another building by Bercy Chen Studio: Residential Architecture: 1111 by Bercy Chen Studio.

designalog : contact

image: © Bercy Chen Studio; article: “Annie Residence / Bercy Chen Studio” 04 Jul 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/250478&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 Comments »

* Residential Architecture: 1111 by Bercy Chen Studio

Posted by the editors on Sunday, 8 July 2012

Residential Architecture: 1111 by Bercy Chen Studio: “..a three story mixed use project in the revitalized 11th Street Corridor of Austin TX. The ground floor is divided between an art gallery and boutique retail outlet. The second floor is reserved for office tenants with residential spaces occupying the top floor..Formally, the shifting floor plates align with area landmarks such as the Texas State Capitol and the UT Austin Tower. The form mimics the geological exfoliation of the central Texas landscape, which can be found at the `Enchanted Rock`, the Texas version of Australia’s Ayres Rock..The resultant space is a series of unexpected terraces and canopies drawing one outdoors. The cantilevered second floor provides a respite of shade from the intense Texas sun at the entry. The floor plates step back at the rear of the structure allowing it to mediate between the commercial scale of the front and the residential in the back..”  A mixed-use residential building with distinctive cantilever and offset storeys..

designalog : contact

image: © Bercy Chen Studio; article: “1111 / Bercy Chen Studio” 07 Jul 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/250477&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Mixed-Use Architecture, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , | 3 Comments »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,837 other followers

%d bloggers like this: