Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Brazil’

* Residential Architecture: Rio Bonito House by Carla Juacaba

Posted by the editors on Monday, 1 April 2013

Rio Bonito House by Carla Juacaba

Residential Architecture: Rio Bonito House by Carla Juacaba: “..carla juaçaba‘s design for a weekend home in mountainous eastern region of rio de janeiro, Brazil, uses the load bearing properties of meter-thick stone walls to suspend the roof and floor joists. four steel beams puncture walls so as to allow a sliver of glazing to wash the interior of the stone walls with diffused light. the visual weight of the rustic stone counters the lightness of the horizontal planes, creating an effect that mirrors the nearby river where diaphanous space confronts stalwart earth. the home explores the architectonics of encounter; water and fire, weight and lightness, archaic and industrial, and solid versus void.  the brazilian architect was awarded the 2013 ‘arcVision prize for women in architecture’ for her ‘pavilion humanidade 2012′. Extensive glazing, natural light; interesting fenestration and  juxtaposition of materiality and immateriality; numerous photos in original article..

image: © nelson kon; courtesy of carla juaçaba; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Adriana Varejão Gallery by Tacoa Arquitetos

Posted by the editors on Saturday, 26 January 2013

Adriana Varejão Gallery by Tacoa Arquitetos

Architecture: Adriana Varejão Gallery by Tacoa Arquitetos: “..Inhotim Centro de Arte Contemporânea is located in Brumadinho, a village near Belo Horizonte, the capital of Minas Gerais state, Brazil. A personal initiative of the mining industry businessman Bernardo Paz, the museum has an unusual architectural concept. Instead of sum up all its installations into a unique building, it is composed of many pavilions spread out in a park of approximately 35 hectares..The Adriana Varejão Gallery was commissioned to shelter two works of the artist acquired by the museum and exhibited at Cartier Foundation: the sculpture Linda do Rosário and the polyptych Celacanto Provoca Maremoto (with the further development of the project, the artist created another four works for the building). The project should occupy a hillside with a small slope (typical of the topography of Minas Gerais, composed of old and smooth hills) partially surrounded by the native forest, an area formerly used to store containers. The original topography was modified for this new use: a huge displacement of earth has cut it, creating the great horizontal plane necessary to the storage..The orientation of the project aimed to recompose the site’s original topography and inserting on it an artificial element: a regular block in reinforced concrete (prestressed wasn’t necessary), partially inserted in the hillside. The building structure is composed by an irregular retaining wall that gains the space in the ground floor and receives the loads of the block, in its deepest part, through two beams, in the middle, through 4 columns integrated in the wall..The building was also conceived as a spiral path that connects two different levels of the park, alternating moments of contraction/passage and expansion/exhibition: from the ground floor, (1, contraction) in the middle of the water pound, in a narrow promenade, away from the building; (2 expansion: Varejão’s piece Panacea Phantastica, a tile bench with drawings of hallucinatory plants) The small square plaza of the groundfloor; (3 contraction) The promenade turns to the building; (4 expansion: the sculpture Linda do Rosário and the paiting The Collector) the ground floor, inside the hill, below the concrete block; (5 contraction) The stairs; (6 expansion, the polyptych Celacanto provoca maremoto) The first pavement, inside the concrete block; (7 contraction) The ramp; (8 expansion: another tile bench, now with drawings of birds, Passarinhos-from Inhotim to Demini) The terrace, above the concrete block; (9 contraction) The bridge. And vice versa..”  Interesting form; contextual, materials, interior volume sensibility..

designalog : contact

image: © Eduardo Eckenfels; article: “Adriana Varejão Gallery / Tacoa Arquitetos” 20 Jan 2013. ArchDaily.

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Galleries, Interiors, Museums | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Studio R by Marcio Kogan

Posted by the editors on Monday, 7 January 2013

Studio R by Marcio Kogan

Residential Architecture: Studio R by Marcio Kogan: “..Facing a small urban square, the Loft Studio opens entirely to the outside. The inner space of this photography studio flows into the side gardens of the building and into the urban space, establishing a spatial continuity between the square and the building. The façade, an aluminum gate is recessed into the concrete binding, integrating the front patio with the square; further, two large swinging metal gates – each more than 11 meters wide – permit fluidity between the gardens and the open space of the studio..Opened, these swinging gates make all visual barriers between internal and external space disappear. Closed, they allow the light in the Photography Studio to be controlled artificially. In the opening of the ground floor, there is a box clad in formica-china, where we have the lavatory, dressing room and the technical area.  In this space, there is no interference of the structure, which is built into the side walls of the building. Behind the green box, the stairs – lighted by a skylight – leads to the first floor, where we find the offices and the library..A volume with metallic material organizes all the space on this floor, separating the rooms and corridors.  On this floor there is a kitchen, the lavatories and the stairs that lead to the top floor. The negative of this volume is the work rooms which can be opened or closed – depending on the desired privacy – through sliding panels which are built into the central box. In the main office a fixed mashrabiya panel filters the light, while simultaneously opening a beautiful view of the large trees in the square.  On the top floor, there is a social room positioned over the front garden. This space opens with folding wooden panels, painted red, onto a deck where you can once again see the tree tops: a pleasant space for meetings on sunny days..The material used internally displays an industrial aesthetic, appropriate for the intensive use of a photography Studio that needs to constantly transform itself, depending on the situation. The floor of the large opening is of white resin which also becomes the endless back and the wall.  On the other floors, the wooden floor warms the ambient..Externally, the metal doors join the exposed concrete and the different colored wooden panels..”  Extensive glazing, natural light, views, privacy; interesting form and details..

See some of our other posts on work by Marcio Kogan and Studio MK27:

designalog : contact

image: © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra; article: “Studio R / Marcio Kogan” 04 Jan 2013. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/314332&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Casa Cubo by Studio MK27 – Marcio Kogan

Posted by the editors on Friday, 21 December 2012

Casa Cubo by Studio MK27 - Marcio Kogan

Residential Architecture:  Casa Cubo by Studio MK27 – Marcio Kogan: “..Two chunky concrete storeys are perched above a living room without walls at this house in São Paulo, Brazil by Brazilian architects Studio MK27..Led by architect Marcio KoganStudio MK27 imagined the house as a solid object punctured by large voids. “[It is] a monolithic volume that, in its empty interior, contains other volumes,” explains the team..Perforated metal screens slide back and forth around the perimeter of the ground floor living room, allowing the space to either reveal or conceal itself from the surrounding garden and swimming pool..”The common area is therefore an open space, like a rip in a concrete box, totally integrated with the garden,” say the architects..On the upper floors, more metals screens can be pulled across the windows to provide privacy for the bedrooms, television room and office located behind the concrete facade..Suspended treads rise up though a narrow stairwell to connect each of the floors and eventually lead up to a terrace on the roof..”  Interesting form, conception, materiality, interior volumes and interior decoration and design; indoor / outdoor sensibility.. (article contains a 16-image slideshow)..

Casa Cubo by Studio MK27 - Marcio Kogan

See some of our other posts on homes by Marcio Kogan, and Studio MK27:

images: Fernando Guerra; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, contemporary design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interiors, lighting, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,837 other followers

%d bloggers like this: