Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Canada’

* Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Posted by the editors on Wednesday, 29 May 2013

Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects: “..The partners of new Vancouver, British Columbia, Canada, studio Scott & Scott Architects created this remote snowboarding cabin for their own use at the northern end of Vancouver Island..The Alpine Cabin by Susan and David Scott is lifted off the ground on six columns made of douglas fir tree trunks, which pierce through the rooms on both storeys..The exterior clad in cedar, intended to weather to the tone of the surrounding forest, and the interior finished in planed fir..”The construction approach was determined to avoid machine excavation, to withstand the annual snowfall, to resist the dominant winds and to build in a manner which elevates the building above the height of the accumulated snow on the ground,” say the architects..The majority of the ground floor is taken up by a combined living room and kitchen, but also includes a bathroom and sauna. Upstairs there are two bedrooms with a study in between..One corner of the ground floor is cut away to create a spacious porch where firewood and snowboarding equipment can be stored..The cabin is located in a community-operated alpine recreation area 1300 metres above sea level and is accessible by a gravel road for five months of the year, but otherwise equipment and supplies must be carried on a sledge to the site..The building is completely off-grid, heated by a wood-burning stove and using water that must be fetched from nearby and carried in..The architects built the project themselves with the help of friends. “The cabin was constructed out of a desire to directly design and build as a singular act, to work with the freedom one experiences when snowboarding, and in a manner which is centered in the adventure and not bound heavily in pre-determination,” they explain..’  Lovely site; contextual and materials sensibility..

image + article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Berri Residence by NatureHumaine

Posted by the editors on Wednesday, 24 April 2013

Berri Residence by NatureHumaine

Residential Architecture: Berri Residence by NatureHumaine: “..A couple with a passion for contemporary architecture wanted an extension to their 1940s duplex on Berri street in Montréal, Canada. Their main desire was to create a dining room that would become the heart of the house, where family discussions would take place..At the center of the new extension is the dining room just off the re-modeled kitchen on the ground floor. It has generous south-facing glazing and and a large dining table at its center. The master bedroom is located below the dining room overlooking the sunken garden. Despite the use of wood cladding, the extension has a sense of lightness and transparency due to the glass panels being pushed to their dimensional limits. The exterior finish is an olive green stained pine with an overhanging glazed volume clad in galvanized steel..”  Extensive glazing, natural light, garden views; interesting form and interior volumes..

designalog : contact

image: © Adrien Williams; article: “Berri Residence / NatureHumaine” 19 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Cabane 217 by Bourgeois Lechasseur Architectes

Posted by the editors on Wednesday, 10 April 2013

Cabane 217 by Bourgeois Lechasseur Architectes

Residential Architecture: Cabane 217 by Bourgeois Lechasseur Architectes: “..Cabane 217 is a project to completely redesign a home located in Ste-Catherine-de-la-Jacques-Cartier, Quebec, Canada. The house is located on a wooded lot bordering the river. The owner wanted to give his home new life by opening it up to its surroundings. The changes also involved completely rethinking the living areas in order to create a dialogue between the outside and the inside. The basic premise consisted of preserving some of the building’s original country character and creating a contemporary project that is in harmony with its environment. The design followed a preliminary LEGO™ model created by the owner..The steep slope of the roof was kept, but the traditional dormer windows have been transformed. One dormer opens onto the street to shyly reveal the staircase and to provide light to the home’s central space. On the side nearest the river, part of the roof has been raised to accommodate the master bedroom and ensuite bathroom. This second, much larger, dormer creates an airy, bright space. The client was thus able to keep the idea of a “tree house” and still preserve privacy with the surrounding vegetation..The screen room that stands out from the main part of the building is an addition to the original house. This room has a fireplace and is both intimate and welcoming. This contrast with the spacious rooms and the large deck leads the client into a new relationship with his environment. It provides a threshold between the inside and the outside and frames the view of the site..The inside is now much brighter with nature all around. The kitchen has been completely renovated. The wood panels and the slate floor respect the natural, warm feel of the place. A new lighter, brighter staircase leads to the upper floor. The bathroom, with its spectacular shower, opens on the master bedroom. The floor-to-ceiling windows in the bedroom give the impression of floating in the trees..The materials used on the outside integrate well into the region’s natural and built environment. The original wood siding was kept and repainted. The windows are wood like the original ones and seem to flow into the marine plywood panels that extend and define the new elements. The metal roof reflects the sun and calls to mind the traditionally inspired design of this country home..”  Extensive glazing, natural light, nature views; impressive renovation, with extension, of traditional small home..

designalog : contact

image: © Stéphane Groleau; article: “Cabane 217 / Bourgeois Lechasseur Architectes” 05 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Cedarvale Ravine House by Drew Mandel Architects

Posted by the editors on Sunday, 17 February 2013

Cedarvale Ravine House by Drew Mandel Architects

Residential Architecture: Cedarvale Ravine House by Drew Mandel Architects: “..This house in Toronto, Ontario, Canada, by Drew Mandel Architects features pale grey stone walls and an overhanging top storey..Home to a family of four, the two-storey residence sits at the edge of Cedarvale Park, a steeply sloping ravine surrounded by woodland..Drew Mandel Architects used locally quarried stone blocks in three different sizes to create irregular courses on the building’s exterior. To contrast, zinc clads the cantilevered first floor and richly coloured walnut covers a selection of surfaces inside the house..”The restrained and limited material palette avoids unnecessary ornamentation in order to focus one’s attention on the site, natural light, and movement through modulated open spaces,” say the architects..The volume of the house is broken down into modules, which step back and forth on both floors to create two patios at ground floor level and a vegetable garden on the roof..The architects explain this as a “pushing and pulling” that mediates between the residential context at the front and the woodland area at the rear. “The sculptural expression solves programmatic requirements, maximises views, provides natural light, and enhances the promenade and transition from suburban streetscape to very primal forms of nature,” they add..A glazed single-storey block at the back contains the living room and offers a view back towards the park..The overhanging first floor cantilevers out beside it and hovers above an outdoor swimming pool. To support the weight of the cantilever, the architects added a single concrete wall and a series of concealed trusses..A double-height dining room is positioned at the centre of the house and splits the first floor into two wings. A mezzanine corridor runs between..Extensive glazing, natural light, nature views; privacy; interesting form and volumetry, interior volumes, materiality..

image + article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,837 other followers

%d bloggers like this: