Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Cedar’

* Architecture: Crescent House by Andrew Burns Architect

Posted by the editors on Saturday, 27 April 2013

Crescent House by Andrew Burns Architect

Architecture: Crescent House by Andrew Burns Architect: “..‘Crescent House’ is the first in an annual series of temporary pavilions to be installed at Sherman Contemporary Art Foundation in Paddington, Sydney, Australia. The aim of this ‘Fugitive Structures’ program is to engage a wide audience with architectural thought..Two arcs are set within an apparently simple rectilinear form. The arcs bisect, creating a pair of infinitely sharp points and a threshold to the space beyond. This combination of fragility and robustness seeks to charge the conversations within the space with a particular quality..The structure has an ambiguous presence; between architecture and art object. Through framing, it transforms an ordinary rose apple hedge into a landscape of beauty. The pavilion responds to elemental themes; darkness and light, the wonder offered by the night sky and the burnt quality of yaki-sugi (charred cedar) recalling the presence of bushfires on this continent..The pavilion and has been initiated and supported by Sherman Contemporary Art Foundation, BVN Donovan Hill, Andrew Cameron Family Foundation and the Nelson Meers Foundation..”

See our post on other work by Andrew Burns Architect: Architecture: Australia House Gallery and Studio by Andrew Burns.

designalog : contact

image: © Brett Boardman; article: “Crescent House / Andrew Burns Architect” 17 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Art, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Galleries, Interior Design, Interiors, Public Architecture, Public Facilities | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects

Posted by the editors on Thursday, 4 April 2013

Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects

Residential Architecture: Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects: “..This modest, 880 square-foot cabin for a young family sits at the end of an old logging road, its compact volume hugging the edge of a small clearing in a remote Wisconsin, US, forest..The tight budget required a rigorously simple structure.  In order to minimize the building’s footprint and take advantage of the sloped site, the horizontally organized components of a traditional cabin compound – typically an open-plan longhouse with communal living space, an outhouse, and a freestanding toolshed – were reconfigured and stacked vertically.  The bottom level, carved into the hill and accessible from the clearing, houses a small workshop, equipment storage, and a washroom, providing the infrastructural base for the living quarters above.  A wood-slatted entry door opens to stairs that lead up to the open living hall centered around a wood-burning stove and bracketed by a simple galley kitchen and a pair of small, open sleeping rooms..Floor-to-ceiling curtains on either end of the living hall can be moved or retracted, their undulating fabric and delicate texture adding a sensual dimension to the crisp interior palette.  Depending on their arrangement, the curtains can provide privacy for the sleeping rooms, open them up to the main living space, or screen the kitchen when not in use.  Large-scale lift-slide apertures along the sides of the living hall offer extensive views of the forest and direct access to an informal hillside terrace.  In the summer, the apertures become screened openings, virtually transforming the living hall into a covered outdoor room and facilitating a high degree of cross-ventilation that eliminates the need for mechanical conditioning.  A small study, originally conceived as another room adjacent to the living hall, was instead stacked on top of it, creating an intimate, elevated observatory with treetop views..The meticulously detailed project takes advantage of readily available materials used in the region’s farmstead architecture. On the outside, exposed concrete, cedar, anodized metal, and cementitious plaster all echo the muted, earthy hues of the surrounding forest and rock formations.  The material palette extends to the inside, where integrally colored polished concrete floors on the two main levels provide sufficiently durable surfaces against the periodic abuse from cross country skies, dogs, and muddy hiking boots.  Walls, ceilings, and built-in cabinets are painted white, lightening up the interiors during the long winter months and providing a quiet, neutral foreground against which nature’s complex and ever-changing tableau, carefully framed by the cabin’s large openings, can unfold..”  Extensive glazing, natural light, forest views; interesting interiors, warm, in contrast to the rather austere exterior; contextual sensibility..

See our posts on other homes by Johnsen Schmaling Architects:

designalog : contact

image: © John J. Macaulay; article: “Stacked Cabin / Johnsen Schmaling Architects” 01 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Wilkinson Residence by Robert Oshatz

Posted by the editors on Tuesday, 5 February 2013

Wilkinson Residence by Robert Oshatz

Residential Architecture: Wilkinson Residence by Robert Oshatz: “..portland-based architect robert oshatz has a repertoire of unique projects located around the american west that hold a striking relationship to their natural surroundings. without exception, the ‘wilkinson residence’ is located on a steep slope in a heavily wooded area. the main living space is located higher up on the site residing amidst the tree canopies and accompanying wildlife and contains the kitchen, dining room, gathering area, built in fixtures and fireplace all within curving natural wood glulam beams, copper-plated frames and large glass walls that use the exterior foliage as a screen from direct sunlight and a large exterior deck that brings the user in direct contact with the tree-scape. the lower floor is characterized by cedar shingles that clad all surfaces, and contains three bedrooms and a bathroom. although it is a darker space, it is an area for privacy where views to the lower parts of the forest are framed by the deep fins between the windows. the material palette is not confined to either exterior or interior, as they often blend around and throughout the spaces creating a balanced structure in harmony with the natural surroundings. special attention was given to the sustainable features of the construction, plenty of ventilation and radiant heating maintain a comfortable internal temperature and air quality with low-E glass reflecting direct sunlight. the owner is at all times engulfed by the douglas firs, maples, and alders in a house consistent with the rhythms of the forest..”  Extensive glazing, natural light, forest views; astounding form; interesting interior volumes, materiality, contextuality, and details..

image: © cameron neilson, courtesy of robert oshatz; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Maison 2G by Avenier Cornejo Architectes

Posted by the editors on Saturday, 15 December 2012

Maison 2G by Avenier Cornejo Architectes

Residential Architecture: Maison 2G by Avenier Cornejo Architectes: “..Before becoming a family home the land near the University of South Paris, Orsay, was better known by students for a take away bus that served English fast food..Located at the end of the Rue Georges Clemenceau, at the intersection with the entrance to the university grounds, this site has a triple orientation, including a view of the park..Architects Avenier Cornejo’s clients are friends of friends. The development of the project was a collaboration that had a lot of freedom. The family, having a third child, was open to any proposal for their new home that offered plenty of quality light; which was previously lacking..The challenge of the project was also to insert a contemporary house ecologically in a suburban fabric, more or less traditional, enjoying its view on the park. The ground is very wet and required deep foundations for the supporting structure. It is specified to meet the 2005 target for RT operation. In addition to basic insulation, natural vegetation was added externally. The compact volume limits energy losses..Flirting with the building regulations of the materials and the context of the landscape led a project of “total look” wood. The volume is simple and one-piece, the  wood cladding envelope dramatic. Composed of strips of cedar crate, this one allows omnipresent light, to be so over-input and redirected the angular pants interiors. The volumes are designed and vibrate throughout the day. To offset the plain exterior the interior is enhanced by a carved inside: a large volume unites the two levels of the house, patio lights rooms and bathroom and staircase structure the ground floor..This framework looks onto the landscaped garden to enjoy its charms. The untreated cladding has been planted with patina ash and sweet fruit integration..”  Interesting fenestration, vertical wood cladding; ample glazing, natural light..

designalog : contact

 

image: © Chalmeau; article: “Maison 2G / Avenier Cornejo Architectes” 08 Dec 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/301339&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: