Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘lighting’

* Residential Architecture: Manor House Stables by AR Design Studio

Posted by the editors on Thursday, 25 April 2013

Manor House Stables by AR Design Studio

Residential Architecture: Manor House Stables by AR Design Studio: “..Friday April 5th 1946, on a beautifully clear Spring afternoon crowds cheered as the 25/1 racehorse, “Lovely Cottage”, strode triumphantly past the finishing post to be crowned winner of the Grand National, the UKs largest horse race. Trained by Tommy Rayson and ridden by Captain Robert Petre at the first true Aintree Grand National race since 1940, after the Second World War, and the last to take place on a Friday, which had been the tradition since 1876..That weekend “Lovely Cottage” returned home to the small village of Headbourne Worthy, Winchester, UK. He received a hero’s welcome before settling in for a well-earned rest in the stables at the Manor House where he was housed.   These stables, that were once beautiful and functioning have since remained unused and have fallen into a state of dilapidation. Fortunately, this Grade 2 listed stable block, steeped in poignant historical character and narrative was not forgotten. It has been transformed into an elegant and contemporary 3 bedroom family home by RIBA award winning architects ..Practice Director, Andy Ramus, discovered this piece of overlooked historical heritage while undertaking a large scale refurbishment at the Manor House and immediately recognised its potential. The team at AR could see past its existing rundown state. There was a clear potential to create a sophisticated, contemporary family home within the historical context of the building and the picturesque Hampshire countryside..The history and character of the Stable’s was very much a driving force in design and there is a firm belief at AR Design Studio that design constraints and restrictions can often create the most interesting solutions. The concept was to preserve the existing while making any new additions simple and pure in order to let the original character shine. This results in an innovative arrangement of spaces according to the Stable’s existing layout, in order to maintain many of the existing exposed timber interior walls. These were then cleaned, stripped back and refurbished to reveal an exquisite amount of detailing and craftsmanship..With the existing internal walls brought back to life, the next task was to turn the Stables into a home for the modern family and bring it into the present day. In order to respect the character of the property a clean, contemporary and neutral approach was taken to the rest of the renovation which juxtaposes perfectly with the original timber walls, allowing them to stand out as pieces of art against a beautifully simple contemporary backdrop. Many of the existing features were refurbished and re-purposed for use in the home environment; the original horse troughs were cleaned and converted for use as sink basins, the old horse ties act as towel rings in the bathrooms and original doors are preserved where possible to give a sense of real period character..The Stables benefits from 3 large double bedrooms, with 2 en suite rooms to accompany a spacious family bathroom. Being a single storey property with long continuous views, the layout was tailored and split between sleeping and living accommodation with a single constant circulation running through the entire building. The welcoming and spacious open-plan kitchen dining area is conveniently located at the heart of the home, leading into the light and roomy lounge which benefits from full height glazed doors that open out onto the sleepy village setting..The entire property is super insulated, and the heated polished concrete floor throughout provides a functional uniformity to the spaces as well as recounting the Stable’s agricultural history. New windows and roof lights fitted throughout give the whole place a warm, bright and clean feel; creating an excellent environment as a backdrop for a family home..The finished Stables is completely transformed from its existing dilapidated condition and is now a perfectly working family home, bursting with contemporary style juxtaposed against delightful period character..”  Lovely contemporary transformation; extensive glazing, natural light; contextual and historical sensibility; interesting interior volumes; exquisite details..

See our other posts on homes by AR Design Studio:

designalog : contact

image: © Martin Gardner; article: “Manor House Stables / AR Design Studio” 17 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Design: Milan Design Week 2013 Map

Posted by the editors on Sunday, 7 April 2013

Milan Design Week 2013 Map

Design: Milan Design Week 2013 Map: “..Milan 2013: the design world descends on Milan next week. To help you navigate the hundreds of events around the city we’ve compiled a map with our pick of the best exhibitions, parties and talks..”  Once again the excellent Dezeen helps guide us through the events of, perhaps, the most important design event of the year..

image: Dezeen, Google; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architecture + Design, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Dinnerware, Exhibitions, Furniture, Galleries, Glassware, Graphic Design, Green Design, Humanitarian Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Interviews, lighting, Links, Product Design, Sustainable Design, Tableware, Technology, Textiles, Typography | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: D House by Lode Architecture

Posted by the editors on Wednesday, 20 February 2013

D House by Lode Architecture

Residential Architecture: D House by Lode Architecture: “..on the banks of the brackish water of a french estuary lies a house that breathes in the warmth of the surrounding woods. startling and elegant dualities characterize estuarine environments, places at the mouth of a river where fresh water meets the saline swirls of ocean water. these unique sites are among the most productive areas on earth. parisian architects jérôme vinçon and arnaud lacoste of lode architecture have sought to create an architecture that reflects these complex conditions. the fecundity of the landscape is expressed in the architectonics of ‘d house’ which include a contrasting skin comprised of untreated live-edge wood and glazing that wraps around the first level. a sizable retaining wall allows for the creation of a hollow space that becomes the conceptual crux of the house. this hearth can be opened to the panorama of the undergrowth; its spaces filled with the rushing sounds of the river and the smell of damp earth. the windowed angles fade into river views and the stone-worked ground trails off into the water’s banks. the second level further creates a blended landscape with wells of light and slivers of landscape peeking through a small succession of living spaces. these wooden trellises make an abstracted composition of forest when the leaves reflect off the abundant glazing. the house flits between dialectical sets, drawing strength through it’s embrace of the confrontational natural elements that characterize the site.. ”  Very nice site; extensive glazing, natural light, views; interesting form, exterior and interior materiality, indoor / outdoor sensibility..

image: © daniel moulinet, courtesy of lode architects; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House P by Heiderich Architekten

Posted by the editors on Wednesday, 5 December 2012

House P by Heiderich Architekten

Residential Architecture: House P by Heiderich Architekten: “..Over the course of several years and on many travels, the clients – a young couple with a keen interest in architecture – had formed specific ideas and mental images of what their home was to be like.  Light in the form of daylight and artificial lighting played a central role in their considerations. Specifics were provided for the room plan, the exact relationship of rooms, the view, even a floor plan concept was produced – all infused with particular ideas in mind regarding the effects of daylight and artificial lighting both inside the home and in outdoor areas. The light in their vision became the fourth dimension of architecture. To help the process, the clients had compiled several hundreds of highly atmospheric photos and detailed descriptions of how day-to-day situations in their future home were to be experienced. Rather than a prestigious character, the idea was to follow the leitmotif of a modern, relaxed and unpretentious bungalow in the country. After a long and intensive search, they eventually found a property in an exposed position that met all the requirements in terms of sunlight and stunning view..What was missing to start up the project was an architectural concept that would unify these details and requirements in a single design and forge a link to the grounds they had found..In search for the right architect, it was the report on architectural firm Heiderich Architekten presented on German TV channel WDR to mark the Day of Architecture 2009 along with an afternoon in the firm’s premises in Lünen that made the team around Martin Heiderich a favourite for the task at hand. Even the initial talks showed a love of detail both on the part of the architect and the clients that would make for intensive interaction and a dynamic exchange throughout the project with many hours spent discussing details..It proved a great convenience here that Martin Heiderich, armed with some 1,000 study designs, had gathered extensive experience while working under Prof. Bofinger at the University of Dortmund in pinpointing the intentions of a design and together with the originator develop these into a coherent building without taking the lead himself or questioning the concept in principle. Design in the team, but without compromises..The result of this collaboration is a highly individual building concept which reflects all parties involved. An additive structural composition set on a stone foundation with a folded champagne-coloured metal plate that enfolds a semitransparent wooden cuboid and balances above the glass-clad living area..Further planning was easy as most decisions consistently followed this concept. The strictly formalistic rules of the structural composition and the penchant for carefully selected materials and internals remind of buildings from the 60s and the early 70s.  The main materials boil down to oak, brick, greywacke and aluminium. Much was allowed in terms of colours, except for one – grey..The entrance area leads off to the left and right to a basement substitute and utility room on the one side and, on the other, to the work area. The office has its own open-air section in the passage from the driveway through to the garden. Following straight ahead from the entrance are the kitchen and the living and dining area as a fluent room with stairs leading to the upper floor positioned as a zoning element by day and a light sculpture by night. The upstairs boasts a bedroom with phenomenal view of the Ruhr area, a dressing room and a spacious bathroom..The grounds include terraces for different times of day and seasons and dovetail the building with the property. Large sliding doors remove the separation of interior and exterior, a roofed sitting area outside complements the room plan. A natural pool right outside the living area features oak timber decking..The bricks for the ground floor come from the Münsterland and were chosen for their brown tone and minute golden inclusions as a result of the firing process. The windows are made of oak with an aluminium frame on the outside in the anodically oxidised shade C34. The aluminium cladding of the upper floor in the anodically oxidised shade C32 is divided into grid segments of 1.75m. The wooden panelling of the upper floor is made of thermally treated poplar. The outside facilities are defined by simple, natural-finish concrete surfaces and a basic horizontal design..Floors and selected furniture are of cured German oak design. The greywacke for all heavily used floor and wall surfaces in the entrance section and in wet areas hails from the nearby Oberbergisches Land. Other built-in components are predominantly coated in mat white paint..All furniture except for chairs and a table were custom-made specifically for this home. The kitchen section as a folding unit through a small library and on to the office becomes a central defining element..Early in the planning stage, a cost framework was developed to budget precisely for all aspects from the purchase of the property to the furnishings and fittings. Before the start of construction, more than 80% of the contract work sections had been put out to tender, negotiated and contracted out..Special focus in the building is given to the lighting. Daylight, on the one hand – plentiful and controlled using shading systems. On the other hand, artificial lighting both for the interior and the exterior. Because of the great significance of light as a medium for the clients, a lighting architecture concept was developed right at the start together with the architecture to define the building’s daytime and nocturnal architecture. The lighting concept was devised and implemented by lighting design specialists LIGHT DESIGN ENGINEERING KOBER. It was based on the wishes of the clients for a balanced interplay of bright living spaces opening up towards the garden and more shaded private quarters on the upper floor that remain sheltered from view..The result is a building clearly divided into two sections by the incident daylight. Suffused with daylight transferred into the interior through fully glazed walls on three sides, the open living and dining area is dovetailed level with the exterior by 3.50m wide, double-aspect sliding doors that open at right angles under a canopy roof projecting far out into the garden. The resulting areas of sunlight and shade underneath these roofs form a dialogue between interior and exterior, between living space and garden. The depth of the canopy roof facing south resulted from an exact sun study. Between 1 April and 1 September, the south sun is shaded by the canopy roof, whereas in the colder months of the year the lower lying sun bathes the interior in light, not only for added warmth but also lifting the mood.  The front of the canopy roof hides an awning behind the facade cladding to lend the terrace an ambiance that invites to linger..The lower building section stands in stark contrast to the introverted and intimate upper floor. The wood panelling of the cladding here extend right across the windows to provide an optically homogenous surface on the outside and preventing the view inside, while the light filters through the wood as a warming element producing a playful effect of light and shadow. This leaves cool places to withdraw in summer, while in winter the atmosphere reminds of a ski lodge. Only the bedroom sits like an eyrie above the tree tops and offers a stunning view far across the region without permitting a look inside..The artificial lighting concept takes up these contrasting atmospheres on ground and upper floor at different times of day and in the various seasons and interprets these into a nocturnal architecture that in turn reflects its occupants and their lifestyle. As the furniture, the light inside the house is equally “custom-made”. The luminaire housings were sealed in the shell’s concrete ceiling only once the sofa had been defined and the perfect postion had been found for the dining room table. The success of the lighting concept is based on an extensive involvement of the clients in the planning process and an intensive exchange between all involved. Key criteria for the lighting are visual comfort, natural light colours and excellent colour rendering, but also flexible switching and dimming..The recessed luminaires mounted flush with the ceiling recede into the background and are free of glare and spill light to ensure highly efficient directed light. The significant component of homogenous vertical illuminance on the few wall surfaces makes these perceivable as spatial borders and provides a calming effect for the eye. Nowhere at any point are the straight lines of the architecture broken by disruptive beams of light. The ambient lighting is complemented in places by accent lighting focused on the furniture and determined by use. Work areas in the kitchen are illuminated by downlights, the sofa is lit by directional luminaires with oval outline lens, leaving the beam invisible and instead, illuminating the sofa precisely like a sculpture in the room. The luminaires are positioned to emit their beams at an angle of 15° onto the sofa providing perfect visual conditions for reading..Furthermore, the clients already knew in the early planning stages which places were to be given special accents delivered by narrow beams of light. A bowl of oranges on the kitchen counter, for instance, has a defined place, as does a niche in the living room which stands out in the light from the slight glow of the brick wall. This niche also features a candle fireplace. The idea for this unusual and highly atmospheric room element was a souvenir which the clients brought home from their travels to Venice – there as here in their new home, it soon became a central place of relaxation..”  Extensive and detailed architect’s description; expansive glazing, natural light, views; interesting form, conception, contextual and light sensibility, interior volumes, materiality, details and decoration..

designalog : contact

image: © Thomas Mayer; article: “House P / Heiderich Architekten” 29 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/300082&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,839 other followers

%d bloggers like this: