Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Nico Saieh’

* Residential Architecture: Geometry in Black House by Yiacouvakis Hamelin Architectes

Posted by the editors on Tuesday, 2 October 2012

Residential Architecture: Geometry in Black House by Yiacouvakis Hamelin Architectes: “..In the Laurentians, a dense forest on a slight hill, down-turns into the expansion of a small river. Through the trees, the body of a black building is divided into three blocks linked by glass passageways. Three blocks of a home, mid-level from each other, are all in direct contact with the earth. Three blocks of proper identity, offering intimacy between each and open to nature: An entry block, open on two levels and includes the adolescents quarters and family room; A daytime block, central space, friendly, opens onto the terrace; A private block, owners suite, isolated from the rest of the home..On the north side of the house, a large section of bent corten steel connects the blocks together while defining a series of outdoor settings, always against the light. The chiaroscuro of the forest while both inside and outside the home, the black / white / orange / rust / bark / shadow / light / transparency / opacity..Architecture of meeting and superposition of different geometrical shapes without stable parallel lines, like the landscape that surrounds it. Fragmented architecture where the geometric part of large oblique lines still allows a large formal union. Partly based in the geometric basis of the concept which dictates each project component, a sort of unwritten contract between architect and client. The modification of each element having a direct influence on the others, we can’t enlarge or reduce a block in height and plan without enlarging or reducing other areas of the house..This geometry which is both fragmented and linear makes the project a strong spatial experience, allowing direct and variable contact with the landscape. It is this angular part, made of dark and raw materials that unites the house to nature, like a rock that emerges from the ground. A forgotten shipwreck at the heart of the forest..”  Extensive glazing, abundant natural light, nature views; interesting form, interior volumes, materials and color palette..

designalog : contact

image: © Francis Pelletier; article: Saieh , Nico . “Geometry in Black / Yiacouvakis Hamelin architectes” 23 Oct 2009. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/38641&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: La Cornette House by YH2 Architecture

Posted by the editors on Monday, 1 October 2012

Residential Architecture: La Cornette House by YH2 Architecture: “..Built on the slope of a small hill, La Cornette is a country house open to the pastoral landscape that surrounds it. Under a soaring roof resembling a nun’s cornet wimple is a roomy dwelling modelled on traditional Quebec houses of old that lodged large families and their relatives. This house for celebrations and holidays, designed for two families, is set into the naturally uneven terrain in a way that brings each level into direct contact with the surrounding natural environment. It offers a resting place for all guests under its large gable in a series of bedrooms and unusual sleeping areas..An out-scaled structure, like the agricultural buildings that surround it, the house is both traditional in its morphology and innovative in its use of materials. Shingled with raw fibre-cement panels on the walls and roof, it is a house beyond the domestic scale, simple and rot-proof, capable of standing the test of time. The house is striated with bands of horizontal windows, giant louvers that cut the sun at its most powerful, with new points of view at each level. It is protected by its wimple from the hot summer sun and inundated with light in the winter, needing neither air-conditioning nor heating on sunny days..The interior is in wood, painted or natural, in planks or panels, composed almost exclusively of pieces: From the refectory table for meals to the day table with hideaway television set; From the large wraparound couch in the living room to the stainless-steel kitchen island; From the balustrade bookshelf along the stairway to the wall night-lights made of aluminum panels with cut-outs of fireflies, fish, and frogs; From wall-to-wall beds where people sleep foot-to-foot to overhanging bunk beds floating in the landscape..It is a playground for architects, children, and adults, a vacation colony lost in the countryside..”  Extensive glazing, natural light; interesting form, interior volumes and details, fenestration..

See our immediately preceding post on another home by YH2 Architecture..

designalog : contact

 image: © Loukas Yiacouvakis; article: Saieh , Nico . “La Cornette / YH2 Architecture” 25 Jan 2011. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/106291&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Hill House by Johnston Marklee & Associates

Posted by the editors on Thursday, 6 September 2012

Residential Architecture: Hill House by Johnston Marklee & Associates: “..Hill House was designed under challenging conditions generated by modern problems of building on a hillside. Located in Pacific Palisades, California, USA, while the site for the house offers panoramic views from Rustic and Sullivan Canyons to Santa Monica Bay, the irregularly shaped lot is situated on an uneven, downhill slope. With the canonical Eames House nearby, the 3300 square foot Hill House provocatively continues the Case Study House tradition of experimentation and reinvention of Los Angeles lifestyles..HILLSIDE ZONING: Increasingly in Los Angeles, local hillside ordinances, building codes, coastal regulations, and design review boards have imposed restrictions on hillside construction, with the goal of preserving the profile of the natural hillside terrain by limiting building heights, location and massing. The Hill House sets a new precedent for hillside building by liberating itself from these restraints – not through evasion – but by strategically transforming these stringent criteria into a sculptural and efficient design solution, that seamlessly engages with the surrounding site..The massing of the Hill House subsequently results from two economically driven development criteria: To maximize the volume allowed by the zoning requirements; and to minimize contact with the natural terrain. Recalling Hugh Ferriss’s vision of a Manhattan skyline literally interpreting the zoning laws as building form, the Hill House adopts the maximum zoning envelope as its form. The initial envelope is shaped from a combination of property setbacks in plan and hillside height restrictions in section, and is further refined three-dimensionally according to structural criteria..PLANNING: Within the building enclosure, individual programmatic components are assembled to fit into the fixed envelope, much like a contortionist, artfully compressing the mass of their body into unique configurations. By eroding all non-structural walls and partitions, the program flows effortlessly between three levels stacked within the exterior skin. An upper semi-private loft space and a more secluded lower bedroom suite sandwich the central public living and dining area. An open, sculptural, steel and glass stair vertically stitches the three levels together. The smooth polished interior skin is shaped and curved selectively to accentuate the geometry of the house and to accommodate storage and mechanical services..APERTURES: The aperture strategy results from a desire to both minimize the quantity for privacy and efficiency in terms of environmental performance, and to maximize size for views, ventilation and light. With the relationship of the site and building to the street, the conventional rear of the house in essence becomes its front with spectacular views of the canyon and ocean to the north, east, and south. Large sliding glass doors in the living area retract into concealed pockets, erasing boundaries between interior and exterior. Where windows and doors are recessed into the building volume, the exterior material membrane folds into the house to form deep sills and thresholds respectively. The recessed windows of the private rooms frame specific views to the exterior while limiting views into the house. The placement of skylights in both the flat and sloped roofs further blurs the conventional differentiation between roof and wall. Indirect light sources and unanticipated views from these openings further enhance the three-dimensional quality of the space and form..MATERIALS: To express the continuity of the building skin and minimize the conventional distinctions between roof and wall planes, an elastomeric, cementitious exterior coating material was used requiring no control joints. The embedded lavender color of the coating was sampled from the pigment of eucalyptus bark, prevalent at the site, re-enforcing the house’s connection to the site from which its form is derived. The material’s iridescent quality results in dramatic color variations with changing light conditions throughout the day. Similar to the monolithic exterior coating, the interior materials are detailed to suggest spatial continuity. Materials in varying shades of white, including polished Carrara marble, smooth Corian countertops, lacquered wood, and enameled steel seamlessly meet throughout occasionally accented by darkly stained walnut flooring and cabinets. A meadow of various native California grasses forms a blanket covering the slope surrounding the house. Highly detailed succulent plants such as aloe and agaves accent the soft grasses and reflect the crisp lines of the house..STRUCTURE: The structural assembly is composed of concrete, steel, and timber. The foundation, based upon nine 35-foot deep reinforced concrete piles, is anchored into bedrock and tied together by a network of grade beams. Rising up from this foundation, inclined concrete walls project orthogonally to the grade – instead of vertically – taking on the figure of prevented fall. A braced steel frame with timber infill framing emerges out of the concrete base to form the circulation core and cantilevered overhang at the entry..”  Extensive glazing, multiple skylights, abundant natural light, views; interesting form, fenestration, interior volumes and materiality; mezzanine; stylish furnishings..

See our posts on two other homes by Johnston Marklee & Associates:

designalog : contact

image: Eric Staudenmaier; article: Saieh , Nico . “Hill House / Johnston Marklee & Associates” 29 Oct 2008. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/8138&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Scale House by Johnston Marklee & Associates

Posted by the editors on Wednesday, 5 September 2012

Residential Architecture: Scale House by Johnston Marklee & Associates: “..2-4-6-8 HOUSE: HISTORICAL CONTEXT: The modestly scaled 2-4-6-8 House characterizes the type of early commissions that launched a generation of Los Angeles architects. With four incrementally scaled windows from which the structure acquired its name, 2-4-6-8 confronts architectural issues prevalent in the 1970s and 80s, from typology and materiality to kit-of-parts building methods and the use of solar power..MASSING: INSIDE OUT: The massing concept of the Scale House originated from a Morphosis drawing that multiplied 2-4-6-8 as identical quadruplets. Repeating and transforming the original volume of 2-4-6-8, a ‘condensed mass’ for the master bedroom mirrors the Morphosis pavilion across ‘excavated void’ of the courtyard. The original element and these two serialized variations are anchored to a rectangular base that contains the main living areas and joins the new and existing structures. By redistributing the outdoor spaces typically devoted to driveways, front and side yards to the internal courtyard, the overall design turns the typical single-family house inside out..COLOR: BRIGHT PINK, TURQUOISE, AND YELLOW-ORANGE: The platonic geometry and primary colors of 2-4-6-8 are further transformed and spatialized in the new design. Private rooms in bright pink, turquoise, and yellow-orange are conceived as shaped volumes – serial deviations from the red, blue, and yellow of the studio windows. The white walls of the main living spaces reflect these vibrant colors. The exterior contrasts this vivid palette with the most neutral color available – that of the photographic grey card – to simultaneously contrast and amplify the interior volumes. While light and color dynamically animate the shaped private spaces, shared living spaces are continuous and transparent to the exterior.. PLANNING AND APERTURES: OUTSIDE IN: 2′x2′, 4′x4′, 6′x6′, and 8′x8′ apertures in the new house, sized to match those of 2-4-6-8, contrast the inward orientation and compositional stability of the existing structure. Shifted to the volume edges to accommodate circulation and services, these openings reinforce the outward orientation and rotational quality of the new intervention. Within, centralized space is replaced by poché niches at the periphery. A wall of sliding glass doors renders the shared living space continuous with the glass box of the interior courtyard, and the glazed lower-level street façade visually links both spaces with the pedestrian street beyond. Taken together, the courtyard and apertures comprise an ideal passive cooling configuration: the courtyard draws fresh air into the base of the house, while the upper windows, puncturing each face of the new volume, expel warm air and promote cross ventilation. Radiant floors provide efficient winter heating.. CONTEXT: WALK-STREET BUNGALOWS: Situated on a pedestrian street with vehicular access limited to the rear alley, the design responds to the evolving nature of the Venice walk-streets. With land values in the area far exceeding the value of the original structures, many of these turn-of-the-century bungalows are nearing the end of their life spans. The Scale House offers a unique, well-scaled alternative appropriate to the neighborhood and the climate..”  Interesting renovation and extensions to an existing home; interesting form, exterior colour accents and eye-popping interior colour scheme..

See our post on another home by Johnston Marklee & Associates: Residential Architecture: View House by Johnston MarkLee & Diego Arraigada Arquitecto.

designalog : contact

image: Eric Staudenmaier; article: Saieh , Nico . “Sale house / Johnston Marklee & Associates” 12 Nov 2008. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/8503&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,842 other followers

%d bloggers like this: