Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Seoul’

* Residential Architecture: H-House by bang by min

Posted by the editors on Monday, 7 January 2013

H-House by bang by min

Residential Architecture: H-House by bang by min: “..Located at the alley of Seongbuk-dong, Seoul, South Korea, where community of village has formed for a long time, ‘H-House’ is a house to keep the meaning to show the virtue secretly. This house reveals itself without clumsy and stimulative feeling in the scenery of old alley, suitably for its name. ‘Sae Min Oh’ seemed to concentrate on the details somewhat excessively at this project. He has pride and feels affinity to this project because he has proceeded it with craftsmanship from plan to completion for a long time..The site of ‘H-House’ had the slope ground where the front level is lower about 8m than the back level, which became a problem in designing it. Besides this physical problem, the architect had more difficulties with the client’s demands ; to create a house for three generations, a house with good daylighting and ventilation on the basement and the first floor… Firstly, the architect had to design a space where three generations could live together and privately at the same time, in order that they could behave individually while being together. The architect created the second floor as an interspace of this house divided into three floors, where they can form a community of family, behave individually and have their own area. He divided the living room on the second floor into three levels, which give each member of family their own area naturally. This space opened but different in levels enables family to do privately and separately. And folding door and changeable wall make it possible to expand or divide the space according to the user’ demand..Secondary, daylighting and ventilation on the basement and the first floor were very important in this house because the ground level had the big difference between the front ground and the back ground. It is said that the biggest problem of the existing house before ‘H-House’ was just the daylighting. The house was filled with dark and damp air because the basement and the first floor were not lighted and ventilated well. In order to solve this problem, the architect placed courtyard and sunken garden, connected from the lower floor to the sky, encouraging the brightness to the whole building..Lastly, the architect solved the client’s third demand, to have a commercial space for rent on the basement floor. It is just beauty shop ‘Miega’. Beauty shop ‘Miega’ involves the formative element of ‘H-House’ and the shape of this village Seongbuk-dong, and it attracts the attention with its unique space design..Exposed concrete and wooden panels in mud color created the more effective result than the luxurious materials, with the constructing details the architect insisted on completing, although they are not expensive. The different materials to compose the building emphasize their property of matter and create the various looks with their shadow. The designer also used the materials by cutting them into small unit. These details make this house have a shape to reveal the virtue secretly with the sense of existence but without any overawing sense..”  Extensive glazing, natural light, ventilation; green roof terrace; central courtyard and garden; interesting form and details..

image: Joonhwan Yoon; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Element House by Sami Rintala

Posted by the editors on Tuesday, 24 July 2012

Architecture: Element House by Sami Rintala: “..In the Seoul metropolitan area there is a satellite city called Anyang, a small, in Korean context, suburban town with 700.000 inhabitants. The city had decided to invite several international architects and artists to participate the design of a new park. The project, called Anyang Public Art Park, relates to the concept of art and architecture parks in Japan, the largest of which is Echigo Tsumari Art Triennial area in Niigata..Following the Korean life rhythm and style the timetable was very tight. Planning started already while choosing the site. Sketches were to be delivered the next day. Due to the rushing I had difficulties to follow the constant changes in my drawings. Luckily I could redo some of the important details later while working on the construction site. Working with the Koreans was in spite of lack of time very pleasant, sometimes even funny..The park is situated in a river valley. The building itself is standing on top of a small forest hill, along an outdoor route leading to the mountains in the far end of the park. Main space is a larger steel cube. Four smaller wooden rooms are connected to this space in different floors. In each of these small rooms there is the presence of one nature element; In cellar water, on courtyard soil, in first floor fire and in the attic air..On practical level, the idea of the work is to offer a simple shelter where the hikers may rest, enjoy their lunch, have a view over the mountains or light a stick of incense. For this purpose Norwegian artist John Roger Holte has crafted a platform and storage for the incenses out of coloured concrete. This habit relates to the history of the valley as an important Buddhist retreat. There used to be many temples situated on the mountain area, only few of which are left today. However, I was told that there are even older shamanistic rituals left, and services available if needed..Main building materials are steel and wood. Concrete has been used to cellar and foundation. Openings are covered with safety glass, floors with jade and marble gravel, different stone type and colour in each space..Seoul is an immense urban area the fast growing of which is visible in the condition of the surroundings. Constant noise, packed motorways, endless rows of cloned blocks of flats and ever prevailing grey smog create a tough place for living things. I hope this small building in the edge of the city and the forest would offer some contrasting atmosphere. If someone ever, walking by in an everyday hurry, decides to stop and sit down and allows silence to take over, lets thoughts wander, this work has reached its goal..”  Wood-clad cantilevers, weathered-steel-clad base; interesting form and interior volumes..

designalog : contact

image:Park Wan Soon, Emil Goh, Courtesy of Sami Rintala; article: “Element house / Sami Rintala” 23 Jul 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/1004&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Hospitality Architecture, Interiors, Public Facilities, Public Parks | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Velo Towers by Asymptote Architecture in the Yongsan International Business District

Posted by the editors on Thursday, 14 June 2012

Residential Architecture: Velo Towers by Asymptote Architecture in the Yongsan International Business District: “..the pair of skyscrapers are composed of stacked and rotated volumes which are a programmatic counterpoint to the conventional tall building typology. by breaking down the scale and massing of the two high-rises into interconnected circular dimensions, the project proposes an alternative architectural and urbanistic response to the traditional repetitions of the cityscape. the eight distinct components are turned and positioned to capture views of the adjacent yongsan park overlooking the han river in the distance. a collection of roof gradients, shared amenities and internal circulation positioned around light-filled atrium spaces are massed to vertically distribute six to eight story residential communities in the yongsan skyline. a raised plinth hovers above the communal landscape which surrounds the base of the towers while the skybridge floats 30 stories above it. the interior fitness, recreation centers, lounges, pools, spas and cafes along with the sky garden provide views of the overall district..”  Another dynamic project for the Yongsan International Business District..

See our posts on other wonderful projects for the Yongsan International Business District:

image: courtesy of asymptote architecture; article: Designboom

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Mixed-Use Architecture, Public Parks, Residential Architecture, Urban Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Kukje Gallery by SO-IL

Posted by the editors on Sunday, 10 June 2012

Architecture: Kukje Gallery by SO-IL: “..this art gallery.. is draped in a veil of chain mail..craftsmen welded and ground 510,000 stainless-steel links by hand to make the mesh blanket that fits precisely over the protruding lift shaft, stairwell and entrances..A 16-metre-long gallery spans the double-height ground floor and is top-lit by a skylight round the edge of the ceiling..An auditorium lined with wood provides a venue for lectures in the basement, accessed via a staircase that wraps around one corner of the building..”  Distinctive facade treatment, interesting interior volumes..7-image slideshow, photos by Iwan Baan..

See our post on another project by New York-based architects SO-IL: Architecture: Frieze Art Fair NYC by SO-IL.

image: Iwan Baan; article: Dezeen

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Galleries, Mixed-Use Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,840 other followers

%d bloggers like this: