Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Spiral Staircases’

* Residential Architecture: Caxinas House by AUZprojekt

Posted by the editors on Tuesday, 9 April 2013

Caxinas House by AUZprojekt

Residential Architecture: Caxinas House by AUZprojekt: “..portuguese practice AUZprojekt has just shared with us images of their newest renovation in the small fishing town of vila do conde, Portugal, in a very dense urban context. the narrow rectangular plot contains an internal courtyard towards the back end and dictates the type and use of vertical circulation so as not to intrude excessively in the limited width available. a wing along the back side of the main volume extends the living areas that open to the private patio and creates another terrace on its rooftop..”  Interesting interior volumes and details..

image: courtesy of AUZprojekt; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Designalog, Architecture, Design, contemporary design, Interiors, Contemporary Architecture, Architects, Residential Architecture, Architecture + Design, Interior Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: W-House by VMX Architects

Posted by the editors on Saturday, 30 March 2013

W-House by VMX Architects

Residential Architecture: W-House by VMX Architects: “..When it comes to private housing design, the main challenge VMX sets for itself is to express the character and personal desires of the future inhabitants. The Walta-Elmers family commissioned  to design their house on ‘Kleine Rieteiland’, one of the islands of the Amsterdam, Netherlands, district of IJburg. The client, longing for good quality outdoor life, wanted a spacious, open house with plenty of light. By studying several models, the concept of a ‘living-landscape’ was chosen. It is with this structure that all requirements could be solved, offering a large living space, a garden, a large amount of privacy and full views to the surroundings..The plot measures 8 by 30 meters. The urban plan challenged all architects to freely experiment with the full space of the plot, keeping in mind several restrictions such as building coverage and the fact that parking should be solved within the plot. The concept of living landscape maximizes the spatial potential of this plot by using the full plot in an efficient manner..The ground floor, containing the living area and kitchen, in a split level typology, has the ability to completely open to the outside and thereby create a partly covered living-landscape. This landscape is articulated with a higher and lower level. Under the higher level is a multifunctional cellar. The bedroom level is accessed by a spiral staircase. A round roof-light above the stairs brings light into the living-landscape.  The façade on the first level is completely closed with patio blocks. This suggests a floating box over the open landscape on the ground level..”  Extensive glazing, natural light; interesting interior volumes and concept..

designalog : contact

image: © Jeroen Musch; article: “W-House / VMX Architects” 11 Feb 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House of Joyce & Jeroen by Personal Architecture

Posted by the editors on Wednesday, 27 March 2013

House of Joyce & Jeroen by Personal Architecture

Residential Architecture: House of Joyce & Jeroen by Personal Architecture: “..The dilapidated state has necessitated a thorough reinforcement of the foundation and load-bearing structure of the entire house, opening up extraordinary possibilities in an otherwise commonplace apartment renovation..The combination of ambitious design visions and a large measure of trust from the client have resulted in a rigorous and uncompromising redesign, in which voids and split levels accentuate the full height of Den Haag, The Netherlands, typical row houses..The potential of the brick structure, the details such as glass-in-lead frames, and the characteristic “en-suite” room divisions were the deciding factors in purchasing the house, according to the clients. The tension between antique features and modern techniques is very evident in the redesign plan. The classical street façade is restored to its former glory, from ground to third floor..Behind the doors of the “en-suite“ element, a complete change is taking place. The rear façade is removed and clad with glass to a full height of 11 meters. The floor levels are detached from the façade, creating a void that spans three levels and generating an optimal source of daylight..In the back of the house, the load-bearing wall between the corridor and the living room  is replaced with a steel construction. Four new floors with a net height of 2,4 meters protrude from this construction. These floors remain openly linked to the existing floor levels. The interplay of voids, the split-levels and the glass façade, all create a spectacular drama between interior and exterior on the one hand, and between the existing and new floors on the other..The intervention in the back of the house can be interpreted as a three-dimensional, L-shaped element of five storeys, accessed by a new steel spiral staircase. The staircase brings a new dynamic between the different parts of the house and makes a separation between owners and guests possible. Vertically, the L-shaped element ends in a roof-terrace with jacuzzi and outer kitchen that lies far above the balconies of the lower floors..This rigorous redesign project has reorganized the total accessible surface of the house towards an excess of floor space, generating more rooms and more daylight. To the owner, the residence promises an extraordinary living experience. To passers-by, it cannot be distinguished from any other house on the van Merlenstraat..”  Outstanding redesign and renovation; extensive glazing, natural light; indoor / outdoor and contextual sensibility; interesting interior volumes, interplay and details..

designalog : contact

image: © René de Wit; article: “House of Joyce & Jeroen / Personal Architecture” 26 Mar 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Bunker House by Estudio Botteri-Connell

Posted by the editors on Thursday, 28 February 2013

Bunker House by Estudio Botteri-Connell

Residential Architecture: Bunker House by Estudio Botteri-Connell: “..The house has been built in a suburban neighbourhood and has been thought for someone who will live there permanently and whose children, friends and couple will visit them from time to time. From meetings with the client, many concepts arise that seek architectonical answers: “a house which can integrate social life in direct relation with the outside, having a space in it which hosts and protects intimacy. A space where one can stay while the rest of the house remains asleep. An introspection space; a temporal oasis.”..In response to these concepts, at first sight the house is built along two different elements: the Bunker that is solid, hermetic, almost impenetrable; and the open, permeable Action area  that dissolves  the limits in constant movement..The Bunker is a singular poetic image, a primitive shelter, a home for lonely dreams and an intimate  space. Practically void of the outside, it “opens up” a larger universe, holding  the Dweller in their complete reality. The Bunker presents itself to the outside as stony, still, immemorial as a carved rock. However, there are lines that cross it through, that mold it and engrave it…GRAVITY, LIGHT, WATER and AIR outline TIME and SPACE. Its inside layout- “heartbeats of the one who lives in it”- defines a warm, soft and expandable heart… Geometry is surpassed..The spiral staircase stops being a mere connection element between distant points to become an entrance to a cosmic and mysterious universe, an escape from ordinary life from time to time and a feeling of “ascension” drawn by the development of the axial focus… The Infinite..The Action Plan – made up of transparent membranes, white walls and  large tiling surfaces-defines  areas embedded in a larger one which in fact are  the actual  limits of  the  plot of land. The neutral Green and its different degrees of seizure. The Water, with its leading role in everyday life, is sometimes a mirror and sometimes entertainment but always a connection between the World and ME. The Light passes gently through the concrete walls. The Gravity permanently facing challenge..And there come Lines Again: Family Lines, Friendship Lines and Work Lines making space  constantly flow. It is a place for social life. Among them, overlooking the scene, concrete walls rise..”  Interesting form, at times elongated rectangular geometry; extensive glazing, natural light; indoor / outdoor sensibility.. don’t be put off by the architect’s description; many interesting details and features..

designalog : contact

image: © Gustavo Sosa Pinilla; article: “Bunker House / Estudio Botteri-Connell” 27 Feb 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,840 other followers

%d bloggers like this: