Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Spruce Art Center by LYCS Architecture’

* Residential Architecture: Writhing Tower by LYCS Architecture

Posted by the editors on Thursday, 14 June 2012

Residential Architecture: Writhing Tower by LYCS Architecture: “..a sky condo..each unit is rotated on a 45 degree angle to create a cruciform shaped plan and to give the appearance of a linear hinged volume. it enables each suite to have uninterrupted vistas to the public park at the front of the site, and the ocean at the rear of the location. the layout also block views to the apartment above and below it creating privacy..each suite is a two-story townhouse, with a terrace for a garden and a pool with a deck. because of the geometric position of the overall tower, each patio is able to receive the tropical sunshine and breeze. the metal hyper that connects the second floor plate to the underside of the unit above projects the user’s view out from the structure to blend the two box geometrics. it takes on the appearance of being twisted from division to division, up the tower. a mesh triangle is added to provide additional sun protection and synthetic connection to the form..”  Stacked and rotated in such a way that each residential unit possesses two terraces, a garden and a swimming pool; luxurious..

See our post on another project by LYCS Architecture: Architecture: Spruce Art Center by LYCS Architecture.

image: courtesy of LYCS architecture; article: Designboom

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Spruce Art Center by LYCS Architecture

Posted by the editors on Monday, 4 June 2012

Architecture: Spruce Art Center by LYCS Architecture: “..the design is a mixture of two fundamental challenges in architecture: to evoke new spatial meaning while reconciling an existing structure, and to produce a formal language that can be dynamic and strong, yet carefully caress spruce trees..[the] design creates three different internal courtyards hinged together, embracing within the spruce woods: a tranquil courtyard on the northeast part of the site secludes itself from the rest and blocks the often-busy views from outside and provides people with a moment to meditate with solitude, to appreciate the spruce in reflection and to [breathe]..The central courtyard functions as an interior circulation space, connecting both the open and closed courtyard by dissuading movement and view. The roof is an evolution of the Chinese traditional tile pitched roof: the four vertexes of the roof curve up at minor degrees and consequently descend the roofing gently towards the midpoint while a mirrored action is duplicated towards the roofing center surprisingly at the end. This transformation holds the drainage advantage originated from the pitched roof, in addition to echoing a reminiscent sentiment [with respect to] the buildings nearby..”  Contextual, cultural, historical sensibility, proximity to nature, natural light and views, interior courtyards and indoor/outdoor sensibility..

designalog: contact

image: Courtesy of LYCS Architecture; article: Furuto , Alison . “Spruce Art Center / LYCS Architecture” 02 Jun 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/239433&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture & Design in China, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,842 other followers

%d bloggers like this: