Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Thailand’

* Residential Architecture: Bunker House by VaSLab Architecture

Posted by the editors on Wednesday, 9 January 2013

Bunker House by VaSLab Architecture

Residential Architecture: Bunker House by VaSLab Architecture: “..Bunker house (Tiensuwan House) is designed by VaSLab Architecture; its principals are Vasu Virajsilp and Boonlert Deeyuen. Project architect is Ratthaphon Sujatanonda..The house is located in A. Muang, Lopburi, Thailand..One of Lopburi’s landmark architecture is Pasak Cholasit Dam, the biggest reservoir in Central Thailand, a major source of water for household, agriculture and industrial use in Lop Buri and Saraburi Provinces. The fact that the house owner and the architects both like concrete, the dam’s profound structure and exposed concrete appearance influence the house owner and the architects to select cast-in-place concrete to be the house’s shell..Siriwan Tiensuwan, the house owner asks the architects to design a 250 sqm. house that has two contradicted characters; hidden + secured and visible + opened. The site is surrounded by its neighbored houses, only the front (west) side that opens to roadway, green area and a canal. Its site context recalls the architects of bunker architecture built during World War II and “Bunker Archeology”, Princeton Architectural Press, a book by Paul Virilio, urban planner, theorist, and philosopher. The architects are inspired by this elaborate defense system abandoned along the coast of France but yet charming and sophisticated. Its hidden and placid presence marked with the ability of watching out on guard, thus become the house’s metaphorical concept..The clients’ fondness of exposed concrete also strengthens their lifestyle of privacy, security, and strong protection. The asymmetrical ‘ H ’ shape floor plan creates two inner courts usable as outdoor living in morning and afternoon. These two courts separated by the corridor that links the main living space and guest room. More evidence of bunker design is seen in detail design at the slot opening of the master bedroom’s inner balcony that can be looked through the outside green, canal, and highway accordingly..”  Extensive glazing, natural light; internal courtyards; interesting details and interior volumes..

designalog : contact

image: © Spaceshift Studio; article: “Bunker House / VaSLab Architecture” 02 Nov 2010. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/85665&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: W House by IDIN Architects

Posted by the editors on Sunday, 6 January 2013

W House by IDIN Architects

Residential Architecture: W House by IDIN Architects: “..The design concept of W-House is derived from the requirement that the owner would like the house that expresses his character in terms of space and form. Therefore, the design subject was how to interpret the owner’s lifestyle and passion into architecture. The idea initiated by the owner’s favorite activity of traveling and kayaking. There was one picture of a boat sailing on the river that has inspired the designer. The river acts as a supporter for the boat. As a house, the function areas of living room, dining room, and service are supporters for the private areas of bedrooms. The bedrooms are like the boat which the river is supporting underneath for sailing. The idea was developed into the building orientation by maintaining the basic elements but completely reveal the story, functions and context..The building orientation was determined by wind and sun direction in which the house face in a North South direction to get wind and for viewing, and let the side faces to the sunlight from West. In addition, Kayak is a challenging and adventurous sport. The cantilever has designed on second floor to present challenging and adventuresome. The benefit of cantilever is for shading the void on ground floor and to imply that the kayak is floating. The top of the house was designed to be a roof deck hidden above the South bedroom, creating a rest area as well as for activities. In addition to the glass window, wooden shutter covering around the house helps to shade the light and create some privacy when needed..The materials and tone were selected by concerning the context. The color of skin coat concrete should go along with the surrounding. The ground level is black-grey to divide the boat from the river, the second floor and the ground. In addition, the site location is on the brown-red soil, the house is therefore should be limited coloring into three major colors which are uncoated concrete grey, black-grey and brown-red which the tone is matching the soil on the location..In conclusion, W-House is designed by considering the context in two dimensions of both the location and the owner. They are brought into the process of thinking and designing, happens into a form that responsive to the location as well as the owner’s passion..”  Extensive glazing, natural light; interesting form and inspiration..

designalog : contact

image: © Spaceshift Studio; article: “W House / IDIN Architects” 04 Jan 2013. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/315335&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: 150M Weekend House by Shinichi Ogawa & Associates

Posted by the editors on Sunday, 30 September 2012

Residential Architecture: 150M Weekend House by Shinichi Ogawa & Associates: “..Overlooking the rich natural environment, the world’s longest house tops a hill in the Khao yai forest complex, Thailand..Through the water fall as a entrance gate, the road leads you to the main house extending east and west on the left, and on the opposite side, a glass house in the forest as a guest house. The main house is simply composed of a white cube and 2 horizontal plates of 11m wide by 150m long..All rooms for owner family are put linearly between the plates, opening to both north corridor and south deck terrace. A glazed room for spa&fitness at the east end, 6 bedrooms with exclusive bathroom and living room, a family living/dining room, and storages or maid rooms at the west end. This extremely long planning takes advantage of the beautiful landscape, gaining a panoramic view and a dynamic scale space as the very long deck terrace. At the same time, it regards a airy comfortable living environment..Above the private rooms, there is a roof top terrace covered with sand and the swimming pool of 40m long. It’s like a floating sky beach surrounded by mountains. The white cube as formal living/dining room has 6M high ceiling. The stairs from the hall below divides the large room into southern living space and northern dining space..150m weekend house – the longest house in this century –  was born by admiring the mountain scenery as a given condition and imagining a seascape as the contrastive view..”  Rather extraordinary form; extensive glazing, natural light, views; indoor / outdoor sensibility..

designalog : contact

image: © Pirak Anurakawachon; article: Cifuentes , Fabian . “150M Weekend House / Shinichi Ogawa & Associates” 26 Sep 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/275192&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Lake House by Openbox Company

Posted by the editors on Saturday, 26 May 2012

Residential Architecture: Lake House by Openbox Company: “..The site of this project was on the edge of a small, man-made lake..The selected placement of the cluster was to maximize the views, ventilation and privacy. With part of the land curving around the lake, and a gentle slope towards the lake, the best lake view scenery was selected and framed to be the main view of the living and dining compound..every platform is raised from ground level, away from humidity, and natural rainwater surface flow. As a weekend home by the forrest, maintenance is the biggest issue. The use of timber is very little, only where absolutely necessary. All solid timber has to be Teak..Material selection has to be very common, constructed in very simple and solid details..”  Truly extensive glazing, natural light, nature, views, contextual and material sensibility, lovely site, striking home..

See another home by Openbox Company: Residential Architecture: Hilltop House by Openbox Company.

designalog: contact

image: © Pruk Dejkhamheang; article: Henry , Christopher . “Lake House / Openbox Company” 17 Aug 2011. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/160499&gt;

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,841 other followers

%d bloggers like this: