Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Wood Lamella’

* Residential Architecture: Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects

Posted by the editors on Thursday, 4 April 2013

Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects

Residential Architecture: Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects: “..This modest, 880 square-foot cabin for a young family sits at the end of an old logging road, its compact volume hugging the edge of a small clearing in a remote Wisconsin, US, forest..The tight budget required a rigorously simple structure.  In order to minimize the building’s footprint and take advantage of the sloped site, the horizontally organized components of a traditional cabin compound – typically an open-plan longhouse with communal living space, an outhouse, and a freestanding toolshed – were reconfigured and stacked vertically.  The bottom level, carved into the hill and accessible from the clearing, houses a small workshop, equipment storage, and a washroom, providing the infrastructural base for the living quarters above.  A wood-slatted entry door opens to stairs that lead up to the open living hall centered around a wood-burning stove and bracketed by a simple galley kitchen and a pair of small, open sleeping rooms..Floor-to-ceiling curtains on either end of the living hall can be moved or retracted, their undulating fabric and delicate texture adding a sensual dimension to the crisp interior palette.  Depending on their arrangement, the curtains can provide privacy for the sleeping rooms, open them up to the main living space, or screen the kitchen when not in use.  Large-scale lift-slide apertures along the sides of the living hall offer extensive views of the forest and direct access to an informal hillside terrace.  In the summer, the apertures become screened openings, virtually transforming the living hall into a covered outdoor room and facilitating a high degree of cross-ventilation that eliminates the need for mechanical conditioning.  A small study, originally conceived as another room adjacent to the living hall, was instead stacked on top of it, creating an intimate, elevated observatory with treetop views..The meticulously detailed project takes advantage of readily available materials used in the region’s farmstead architecture. On the outside, exposed concrete, cedar, anodized metal, and cementitious plaster all echo the muted, earthy hues of the surrounding forest and rock formations.  The material palette extends to the inside, where integrally colored polished concrete floors on the two main levels provide sufficiently durable surfaces against the periodic abuse from cross country skies, dogs, and muddy hiking boots.  Walls, ceilings, and built-in cabinets are painted white, lightening up the interiors during the long winter months and providing a quiet, neutral foreground against which nature’s complex and ever-changing tableau, carefully framed by the cabin’s large openings, can unfold..”  Extensive glazing, natural light, forest views; interesting interiors, warm, in contrast to the rather austere exterior; contextual sensibility..

See our posts on other homes by Johnsen Schmaling Architects:

designalog : contact

image: © John J. Macaulay; article: “Stacked Cabin / Johnsen Schmaling Architects” 01 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Chipicas Town Houses by Alejandro Sanchez Garcia Arquitectos

Posted by the editors on Thursday, 28 March 2013

Chipicas Town Houses by Alejandro Sanchez Garcia Arquitectos

Residential Architecture: Chipicas Town Houses by Alejandro Sanchez Garcia Arquitectos: “..These four houses are built inside a private garden in downtown Valle de Bravo, Mexico..The vertical design was used to salvage most of the vegetation, as well as, a solution to the small footprint..Each house is a three-storey house plus a roof garden; displaying two sides of the façade with floor to ceiling windows and two sides with a skin made of wooden lattice to gain a sense of privacy..”  Extensive glazing, natural light, privacy; interesting interior volumes, details; numerous photos..

designalog : contact

image: © Jaime Navarro Soto; article: “Chipicas Town Houses / Alejandro Sanchez Garcia Arquitectos” 30 Jan 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Gallery House by Reza Aliabadi

Posted by the editors on Monday, 22 October 2012

Residential Architecture: Gallery House by Reza Aliabadi: “..The Gallery House is a contemporary residential structure that adapts an institutional/commercial typology in that all of the spaces have been aligned and arranged along a galleria. One can imagine that all of the served and servant areas of the house have been plugged in to this empty spine. They then have been stretched out to the north and south where they gain exposures, views and natural light..Located in Old Thornhill, a neighborhood in the town of Markham just on the northern edge of Toronto, Ontario, Canada, the sloped lot rests at the end of a cul-de-sac. The clients had desired to integrate all of the main functional spaces of the house on the main floor level. This forced the final design to be a 60-foot wide wood and steel structure that accentuates the stretched east-west horizontal figure. Due to the steep slope of the property, one half of the basement is sunken while the other half enjoys the view and access toward the private backyard and benefits from the natural light, which enters through the floor to ceiling openings from the south. On the north the lay of the land offers an opportunity to split the car and pedestrian access into two elevations..As one enters the house, the viewer instantly finds oneself in the galleria. The proportion of the plain white volumes of the interior spaces that have defined the galleria will differentiate the intimate and formal domains on either end. Moving along the gallery one is led to the bedrooms and a painting studio on the east and to the semi connected living-dining room on the west. However, the home office, kitchen and family room create a buffer, a threshold between the private and public quarters. The remaining miscellaneous services and recreational areas have been accommodated in the basement..The exterior façade is a collection of white volumes; each box represents one of the interior spaces. Therefore they are all different in width and length, yet they have been aligned on either side of the galleria on the inside and have been restricted by a dark masonry plinth and a light wood skirt on the outside. A conventional pitched roof has been inverted and forms a valley that rests on the top of the gallery. The increase in height mandated double height ceilings on the exterior edge. The horizontal linear wood skirt diffuses the natural light and then pours it into the interior spaces through the concealed clerestory windows that have been carefully positioned on the double height portion of the interiors..The gallery defines the spatial organization of the house and its circulation concept; it also guides the structural and mechanical schemes. In order to navigate between quarters, one does not need to invade another area of the house. This causes a very efficient spatial network, where none of the spaces will compromise a portion of their floor area to passages. There is no interval except for the gallery itself. Although the gallery generates a linear void, its emptiness is the very soul of the project..”  Interesting interior volumes, perspectives and materials; ample glazing, natural light, garden views..

See our immediately preceding post on another home “Shaft House” by Reza Aliabadi (atelier rzlbd), and on yet another home by Reza Aliabadi (atelier rzlbd): Residential Architecture: Charcoal House by Atelier rzlbd.

designalog : contact

image: © borXu Design; article: Cifuentes , Fabian . “Gallery House / Reza Aliabadi” 05 Oct 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/279077&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: The Shelter House by KG Studio + Associates

Posted by the editors on Thursday, 9 August 2012

Residential Architecture: The Shelter House by KG Studio + Associates: “..The project is located in a plot in Villa El Carmen, private estate of approximately 30 hectares, inserted in an area of 3550m2, in Santa Cruz de la SierraBolivia..In spite of its central location, the context is of low density urban, where are grouped houses located in land of more than 3000m2. The urbanization has a strict urban regulations, which does not allow construction of more than one floor, with a maximum occupancy of 65% of the field. Promoting a concept of country-house, where it gives priority to a context of open air and poorly structured..The project was thought like a second residence, which must be functional but especially it must be a propitious space for the relaxation..It is absolutely rational criteria, which directly respond to the context in which the project is located..It is a body suspended from the ground one meter, giving the impression of a single piece floating..The composition is done through a central axis which distributed to the different rooms and it’s also a starting point as a space to projected inside toward the outside. The central axis makes the transition between indoor and outdoor areas as smooth as possible. Whole House absorbs what is happening outside, as a space more in its composition..The climate in Santa Cruz is: high temperatures, frequent rains and strong winds almost throughout the year. Management concepts that bring us closer to even responsible for architecture and aware of the environment, was one of the ideas of starting..The architecture employed respects and enhances all passive bioclimatic architectural criteria..The House is surrounded by an intermediate and transitional space protected by a second skin, which controls and take advantage of the maximum efficiency of ventilation and natural lighting. Providing total privacy to the interior of the House, but at the same time total opening from the inside to the outside..In addition to the second skin, also there is placed a light covering of fibro azfalto, Onduline, which a camera generates with the false roof, favoring to the interior thermal quality of the house. Thanks to its few slope, we can hide the inclined roof, simulating a flat roof, that is not usually used by so much rain in Santa Cruz..These two gestures maintain the house fresh, without cooling it artificially and it receives entire clarity without being affected by glare..”  Ample glazing, wood lamella screened verandas, contextual sensibility..

designalog : contact

image: Courtesy of KG Studio;  article: “The Shelter / KG Studio + Associates” 07 Aug 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/261015&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,837 other followers

%d bloggers like this: