Designalog

……….design diversity……….

* Residential Architecture: AA House in Almeria by MVN Arquitectos

Posted by the editors on Wednesday, 15 August 2012

Residential Architecture: AA House in Almeria by MVN Arquitectos: “..madrid-based MVN arquitectos have conceived the ‘aa house’ in almeria, spain, overlooking the horizon of the mediterranean sea..placed within a rugged terrain site, the family home rationally conforms to the topography, where its small natural foundation, minimizes earth movement for an ideal adaptation for its environmental surroundings. in lower levels, platforms continue developing a site extension, creating zones of fruit-bearing trees and gardens. the use of existing stone walls from ancient terraced plantations within the portion of land, restores the original character that area once provided. the project maintains a constant relation with the environment, promoting a consistent proportions of the building while protecting its landscape value..organized into three displaced sections, the structures are partially buried, anchoring the house on a slope. the portion of the edifice constitutes the uncovered parking, court of service, pantry and kitchen, and a small terrace, where the main volumes retain the main elements of the house. here, a large patio provides access, acting as shelter for the weather conditions behind the fold of the walls..the main corridor articulates a relationship between the light and the horizon, fully expanding onto the first platform for expanded
views of the ocean establishing a link between the sea within the dining and living room. bounded by the dressing room and the main bedroom, the cantilevered body configures a visual flight of the landscape facing the coast line. the third building division houses the main facade where it includes rooms for the children, a guest room, the sauna with a courtyard protected from the wind. the lower terrace provides an open space at noon, resolving the encounter with the ground. the interior flooring from the wetrooms and kitchen uses a compound of quartz and resin type silestone..a strategy for the building construction proposes a structural system of reinforced concrete, with thermo-clay enclosures and solution of ecological flat roof supported by slab filtron base. it is finished with white monolayer mortar to reflect on the traditional architecture of the cerro del albar. the pavement is solved with travertine marble, extending this finish to the outside to run ground platforms linked to the use of housing. the exterior is composed of a triple aluminium cladding with an external sliding structure of adjustable slats the exposes open platforms to the horizon that have been finished off with crushed aggregate of rocks from the area..”  Extensive glazing, abundant natural light, very lovely views; clerestory windows; interesting form, interior volumes and details, cantilevered staircase, privacy..

image: Courtesy of MVN Arquitectos; article: Designboom

designalog : contact

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: