Designalog

……….design diversity……….

* Residential Architecture: House La Invernada by Felipe Montégu

Posted by the editors on Sunday, 19 August 2012

Residential Architecture: House La Invernada by Felipe Montégu: “..This single-family house project is located in the foothills of central Chile, at 45Km. East of the city of Curico. The place is a private reserve of old-growth forest of oaks and other native species of southern Chile..Given the thick density of the surrouding forest, it’s almost impossible to  set geographic landmarks, great views or guidelines that allow us to clearly locate the project. Therefore we established a strategy to define the spot based on the light gaps existing in the dense woods. To adapt the program to these free spaces, we distributed the house in three volumes: access, common areas and bedrooms, which will be distributed throughout these gaps according to its optimal orientation..Under this principle, the access to the house is located in the hub of an existing access path. The volume of common areas containing the living room, kitchen and a covered outdoor space is located with its main facades oriented north-south, and the two level volume of bedrooms is located with its main facades in East-West direction. Finally circulations and great views of the common areas turn into the outer space limited by these two main volumes..Taking advantage of the natural slope of the terrain and the layout of the program, we created a half-height gap between the volume of bedrooms and the one of the common spaces, generating different horizons of views with the context..Besides the fact of seeking a maximum respect for the environment, the distribution of the program defines a way to discover the dense forest through the interior pathways within the house..”  Extensive glazing, interesting fenestration, form and interior volumes, lovely forest views, terraces, decks; extensive use of wood: vertical exterior cladding, interior horizontal wall cladding, ceilings, decks, ramps; indoor / outdoor and contextual sensibility..

designalog : contact

image: © Felipe Montégu; article: “House La Invernada / Felipe Montégu” 11 Jul 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/253084&gt;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: