Designalog

……….design diversity……….

* Residential Architecture: House D by Pauhof Architekten

Posted by the editors on Monday, 27 August 2012

Residential Architecture: House D by Pauhof Architekten: “..House D is a single-family dwelling with an integrated studio-gallery. Built on a steep slope, it weaves itself into its immediate surroundings and at the same time alludes to the more distant mountain landscape..we conceived House D as a kind of joint that extends past the steep slope to connect the existing elements..The structure of the house – that is, the section and/or the floor plan – results from the unusual nature of the site. On the south side, the house extends along the entire length of the building line, forming a four-story stacked volume (approximate height difference: 12 m). Otherwise, the rounded contour of the plan abstractly follows the property line. The structuring of the interior spaces is an artificial reflection of the specific topographic situation. All views are choreographed to capture as much of the still intact surrounding landscape as possible while blocking out the immediate, less attractive neighborhood. The spiral course of circulation manifests itself in the hovering roof structure (a snaking timber construction) that follows the curve of the northward-facing atrium, winds upward, is briefly supported by the bedroom façade, and then continues off into the vineyard as a tapering pergola..Four floors, each with its own character, determine the spatial continuum. The lower level houses the semi-public, neutrally toned studio-gallery with fair-faced concrete walls and natural illumination from a side light and clerestory windows on the slope side. The entrance to the house leads via a wide, half-indoor, half-outdoor, concrete staircase to the domain of the lady of the house: a two-story-high studio library and adjacent work area with a glass wall looking down onto the gallery. Grouped around the quarter-circle-shaped void of the gallery are the children’s bedrooms, a guestroom, and the bath- and utility rooms. Colors and materials in general play an especially important role and were planned in an inspiring collaboration with the artist Manfred Alois Mayr from Bolzano..Along the vertical, load-bearing concrete slab, another staircase leads up to the main level of the house. Here we find the building’s only large-area interconnected level space with two directly adjacent terraces. On this floor the house opens out horizontally, encloses a kind of atrium with connected living and dining room areas, a kitchen, and the master bedroom. The low room height (2.44 m) and the black wooden slat ceiling (like the façade) impel the eye outward. A one-and-a-half meter high ribbon window directly below the ceiling cuts through half of the house, affording a 180° panoramic view of the mountains. The upper level – enclosed in an isolated wooden box – is a private space, a kind of cozy family room..On the construction of the house: concrete was used for the underground areas and the vertical load-bearing slabs; timber for all the visible volumes from the first floor upward. All outer façades and the atrium-level walls are covered with a flamed oak cladding. The atmosphere of the interior rooms is strongly determined by the materials used: waxed oak, split natural stone slabs, fair-faced concrete (sometimes with a boasted surface), black terrazzo flooring, bottle-green glass mosaic tiles, sisal walls..”  Extensive glazing, natural light, views, privacy; interesting materiality and interior volumes..

designalog : contact

image: © Mateo Piazza; article: “House D / Pauhof Architekten” 25 Aug 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/265974&gt;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: