Designalog

……….design diversity……….

* Residential Architecture: Oakville Residence by Guido Costantino

Posted by the editors on Sunday, 9 September 2012

Residential Architecture: Oakville Residence by Guido Costantino: “..A 2-storey modern residence on a wooded lot in Oakville, Ontario, Canada, this modern residence is comprised of a monochromatic palate (ndlr., We believe it is safe to assume that the intended word is, in fact, “palette”..) of stucco, concrete, brick, anodized siding and a mix of opaque and transparent glass..The street-facing front of the residence limits views into the residence, providing privacy through the use of frosted glass and an interior large two and a half storey concrete wall. In contrast, the back exterior unpeels to the outside, providing expansive views onto the bucolic lot and allowing light to flood into the space..Designed for a young family, who wanted a contemporary home where everyday life is not compartmentalized to specific spaces, the house plan flows freely, allowing areas to bleed into each other harmoniously. Rather than being defined by walls, the spaces are nuanced through small level and/or material changes, such as a step-down into the living area or a shift from concrete to wood floor. The palate (“palette” is once again recommended.) is restrained allowing for no visual breaks in keeping with the free-flowing space..At the front of the house, large shifted concrete pads welcome you into the residence, transitioning internally into a polished concrete floor, which then slips back out to the exterior to form a long narrow concrete pool. The concrete defines circulation, leading you into the house and back out, but also internally acting as a threshold between the kitchen / dining room and the sunken living space..Internally, the concrete floor steps down into the living space, where the steps wrap and fold to create a ledge for the hearth, which is anchored to a large 2 1/2 storey unpolished concrete wall. The concrete wall slices through all floors vertically, as well as providing an anchor for the white metal skeleton staircase..The challenge was to address the needs of the family, while maintaining the desire for an open plan. The L-shaped floor plan allows all spaces to receive maximum light, unobstructed views onto the wooded lot and into other areas of the house, while still providing private functional spaces..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting interior volumes, materiality, details..

designalog : contact

image: © Domenica Rodà; article: Gaete , Javier . “Oakville Residence / Guido Costantino” 08 Sep 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/269980&gt;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: