Designalog

……….design diversity……….

* Residential Architecture: Moore Studio by Omar Gandhi Architect

Posted by the editors on Sunday, 23 September 2012

Residential Architecture: Moore Studio by Omar Gandhi Architect: “..The new home is built on a recently purchased piece of land amidst a dense forest in the small town of Hubbard’s, Nova Scotia, Canada, approximately 45 minutes south of the city of Halifax. The 1500 square foot house is designed to be left exceedingly raw, providing open spaces and allowing plenty of natural daylight to penetrate the interior. The objective was to provide a platform for their artistic aspirations to flourish once again, while also providing a quiet setting for the couple to enjoy the surrounding landscape with their dogs, free of the stress of the city..The project relies heavily on idea of metamorphosis. The point of departure for the form began as a simple and elegant gable with a 12:12 roof pitch, a vernacular form commonly found in Nova Scotia. As the design process began, the undemanding form began to shift and change to allow for the space and natural lighting requirements of the clients, while still relying heavily on the simplicity of the original gable. The unique product of this distortion is a result of the relationship between all of the entities involved, including the landscape, the program, and the clients..The palette of the designed house is soft wood, exposed to the sometimes harsh weather of Nova Scotia, aluminium roofing and concrete floors. The interior walls, floors and ceilings are clad in plywood and OSB, reducing the need for drywall to a minimum and emphasizing the rawness of the interior. The ground floor includes a double height kitchen and dining space, a living room, 2 bedroom and bathrooms. The upper floor is separated into two individual studios for Peg and Garth, each looking down upon the kitchen from above..Materials such as caged industrial fixtures, salvaged steel grating and natural construction materials (plywood) flank the interior space. Stretching along the main façade of the house is a continuous strip of windows, which allow for a long view of the property and opens up the main floor to the exterior. The upper floor is lit by an end to end clerestory window. The upper floor also opens up to the rear bank as the house is built on the side of a natural hill. Adjacent to the house, a steel shipping container has been re-used as a shed. The house was built by young and highly skilled local contractors Mike Burns and Adam Smith at MRB Contracting..”  Interesting form, interior volumes, materiality..

designalog : contact

image: © Greg Richardson Photography; article: Cifuentes , Fabian . “Moore Studio / Omar Gandhi Architect” 21 Sep 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/272860&gt;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: