Designalog

……….design diversity……….

* Residential Architecture: Splitters Creek House by Nest Architects

Posted by the editors on Wednesday, 7 November 2012

Residential Architecture: Splitters Creek House by Nest Architects: “..This house is located just north of the Victorian border about 30 minutes west of  Albury in  rural New South Wales, Australia. In the tiny town of Splitters Creek, the site is approximately 3.6 hectares of grassed and woodland.  On a very steep block the house is nestled into the hillside, in the location of the clients’ favourite picnic spot..The clients wanted a family home with overlapping spaces, where multiple activities could occur simultaneously but in connection with each other.  This strategy assisted with the response to the sloping site, and generated a floor plan of four interlocking split-levels. The house responds directly to the views around the site with large expansive views from the meals and living areas and more private intimate views from the bedrooms..The lower level features a main bedroom with ensuite and a guest room with a tiny bathroom behind the timber bedhead. The layout of which is somewhat similar to a hotel room. The ensuite similar to a hotel suite..The next level up is home to the main living area. A large open plan room which comprises a kitchen, a dining space with a built in banquette seat. To the side of the banquette is a smallish area for the TV which itself opens out onto a north east facing deck and the pool beyond. A large timber platform brings these spaces together and gives the 4 children a place to play..The entry level is lined to the living and kitchen space via a timber stair with a copper balustrade. The change of level between these spaces (approx. 1.2m) is mediated by a timber and white acrylic storage compartments that are fixed to tall timber posts. This level is connected to a large internal courtyard from the kids play room. The courtyard provides a sheltered outdoor dining and play area from the harsh summer sun or freezing winter winds..The upper level houses 3 bedrooms which all have a private and somewhat sheltered outlook onto the slope of the hill. Services areas and a large garage are also found on this level..”  Abundant glazing, natural light; extensive wood use; interesting interior volumes..

designalog : contact

image: © Nic Granleese; article: Gaete , Javier . “Splitters Creek House / Nest Architects” 02 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/289006&gt;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: