Designalog

……….design diversity……….

Archive for the ‘Awards’ Category

* Residential Architecture: Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects

Posted by the editors on Thursday, 4 April 2013

Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects

Residential Architecture: Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects: “..This modest, 880 square-foot cabin for a young family sits at the end of an old logging road, its compact volume hugging the edge of a small clearing in a remote Wisconsin, US, forest..The tight budget required a rigorously simple structure.  In order to minimize the building’s footprint and take advantage of the sloped site, the horizontally organized components of a traditional cabin compound – typically an open-plan longhouse with communal living space, an outhouse, and a freestanding toolshed – were reconfigured and stacked vertically.  The bottom level, carved into the hill and accessible from the clearing, houses a small workshop, equipment storage, and a washroom, providing the infrastructural base for the living quarters above.  A wood-slatted entry door opens to stairs that lead up to the open living hall centered around a wood-burning stove and bracketed by a simple galley kitchen and a pair of small, open sleeping rooms..Floor-to-ceiling curtains on either end of the living hall can be moved or retracted, their undulating fabric and delicate texture adding a sensual dimension to the crisp interior palette.  Depending on their arrangement, the curtains can provide privacy for the sleeping rooms, open them up to the main living space, or screen the kitchen when not in use.  Large-scale lift-slide apertures along the sides of the living hall offer extensive views of the forest and direct access to an informal hillside terrace.  In the summer, the apertures become screened openings, virtually transforming the living hall into a covered outdoor room and facilitating a high degree of cross-ventilation that eliminates the need for mechanical conditioning.  A small study, originally conceived as another room adjacent to the living hall, was instead stacked on top of it, creating an intimate, elevated observatory with treetop views..The meticulously detailed project takes advantage of readily available materials used in the region’s farmstead architecture. On the outside, exposed concrete, cedar, anodized metal, and cementitious plaster all echo the muted, earthy hues of the surrounding forest and rock formations.  The material palette extends to the inside, where integrally colored polished concrete floors on the two main levels provide sufficiently durable surfaces against the periodic abuse from cross country skies, dogs, and muddy hiking boots.  Walls, ceilings, and built-in cabinets are painted white, lightening up the interiors during the long winter months and providing a quiet, neutral foreground against which nature’s complex and ever-changing tableau, carefully framed by the cabin’s large openings, can unfold..”  Extensive glazing, natural light, forest views; interesting interiors, warm, in contrast to the rather austere exterior; contextual sensibility..

See our posts on other homes by Johnsen Schmaling Architects:

designalog : contact

image: © John J. Macaulay; article: “Stacked Cabin / Johnsen Schmaling Architects” 01 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Royal Gold Medal 2013 Lecture: Peter Zumthor

Posted by the editors on Monday, 1 April 2013

Royal Gold Medal 2013 Lecture - Peter Zumthor

Architecture: Royal Gold Medal 2013 Lecture: Peter Zumthor: “..It’s a rarity that the architecture community is presented a chance to indulge in a Peter Zumthor lecture. Often referred to a architecture’s reclusive “man of mystery”, the Swiss legend has produced a handful of projects so eloquently designed that they have captured the attention of the world. In honor of his mastery, RIBA awarded Zumthor with the institute’s prestigious Royal Gold Medal in February. In this video, he gives the 2013 Royal Gold Medal Lecture at the RIBA, focused on the theme of Presence in Architecture..”

See our posts on work by Peter Zumthor:

designalog : contact

image: RIBA; article: Rosenfield , Karissa. “Royal Gold Medal 2013 Lecture: Peter Zumthor” 30 Mar 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Interviews, Video | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Zaha Hadid: Changsha Meixihu International Culture & Art Center

Posted by the editors on Thursday, 7 March 2013

Zaha Hadid - Changsha Meixihu International Culture & Art Center

Architecture: Zaha Hadid: Changsha Meixihu International Culture & Art Center: “..the capital of the south central chinese province of hunan is in the midst of incredible population growth and rapid urban development.  at the center of a stimulus worth 130 billion USD is the idyllic meixihu lake, now primed for an ambitious set of cultural projects. zaha hadid’s winning design for the ‘changsha meixihu international culture and art center’ broke ground in october after distinguishing itself as a composition of serpentine curves forming a complex that contains a contemporary art museum, a multipurpose hall, a hotel, and various ancillary facilities. the central plaza emphasizes the pedestrian urban experience by helping to create incidental meeting areas and generating cultural capital in form of a sculpture garden and expansive exhibition space. views of the lake are framed by the museum’s three-petal form, unfurling around a central atrium. outward views are afforded by ribbons of glazing and balconies that serve the dual purpose of admitting daylight into the galleries. the multipurpose hall is a pointedly variable space, with public access to retail areas and restaurants nestled in a sunken courtyard. the focal point of the plan comes by way of the grand theater, slated to be the largest performance venue in the city with an 1800 seat capacity. new zealand-based acoustic engineers at marshall day won a december bid to optimize sound performance in the central auditorium. the three major programs, while discrete buildings, are linked by sinuous passageways, curved white planes and an architecture of baroque intonations..”

See some of our other posts on work by Zaha Hadid Architects:

image: © zaha hadid architects; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture & Design in China, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Galleries, Hospitality Architecture, Mixed-Use Architecture, Product Design, Public Architecture, Public Facilities, Retail Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Hawthbush Extension by Mole Architects

Posted by the editors on Tuesday, 5 March 2013

Hawthbush Extension by Mole Architects

Residential Architecture:  Hawthbush Extension by Mole Architects: “..UK firm Mole Architects extended a protected farmhouse in south-east England by adding an extension with a barrel-vaulted roof that references local agricultural buildings..Located in the High Weald area of the Sussex Downs, the Hawthbush extension replaced several earlier additions constructed in the 1970s..The new structure was placed at an angle to the existing house and visually separated from it by a glass link to replicate the layout of traditional local farmsteads, according to recent research carried out using historical maps of the area..Associating the design with this research allowed them to gain planning permission where previous proposals had failed. This apparent separation also helps to reduce the scale of the additional volume, giving prominence to the original house..When briefing Mole Architects, one of their clients presented the designers with a pot instead of a room schedule, underlining their wish to gain “a beautifully finished object carefully made from ‘natural’ materials”..A coated steel roof arches over courses of bricks reclaimed from a nearby farmhouse, reinterpreting the barrelled structural language of local agricultural buildings..The concave ceiling that results from the unusually shaped roof is emphasised by internal horizontal cladding, directing attention towards a semi-circular window at the end of the master bedroom on the first floor..Whilst the bedroom’s picture window frames the sunrise, the kitchen on the ground floor benefits from the skewed angle of the extension, which orientates the kitchen on the ground floor towards the south so it’s flooded with sunlight during the day. The kitchen can be opened up to the garden with timber-framed glass doors that concertina out onto the patio..This ongoing project also includes spatial reorganisation of the interior of the old farmhouse as well as a sustainable development strategy that affects a broader collection of buildings in the farmyard..Hawthbush farmhouse extension was shortlisted for AJ Small Projects award 2013, which was won by Laura Dewe Mathews for her Gingerbread House. The Forest Pond House folly by TDO was also nominated for this award..Other projects by Mole Architects include a refurbishment of a 1960s bungalow in Cambridgeshire and a house set within the Suffolk dunes designed in collabouration with Jarmund/Vigsnæs Architects..”

See our post on another home by Mole Architects: Residential Architecture: The Lanes by Mole Architects.

image: copyright David Butler; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: