Designalog

……….design diversity……….

Archive for the ‘Interior Decoration’ Category

* Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner

Posted by the editors on Saturday, 1 June 2013

Burton Residence by Marmol Radziner

Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner: “..This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County, California, USA. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting the retreat in a careful, simple, and unobtrusive manner. The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east..The road leading to the house climbs the hill and ends at the carport at the home’s west end. A set of concrete stairs lead up a gentle grade from the carport to the entry deck, which runs along the north side of the home. The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan. The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east..Long Valley Ranch utilizes a number of sustainable strategies and materials. Passive solar heating and cooling are achieved through use of concrete flooring, covered decks, and natural through breezes. A 17-kW solar array offsets the electricity usage of the house, and a tankless hot water heater provides on-demand water heating. Sustainable materials are used throughout, including recycled denim insulation and low-VOC paint..”  Extensive glazing, natural light, views; contextuality; sustainability..

See our posts on other homes by Marmol Radziner:

designalog : contact

image: © Joe Fletcher; article: “Burton Residence / Marmol Radziner” 27 May 2013. ArchDaily

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Tred Avon River House by Robert M. Gurney Architect

Posted by the editors on Friday, 31 May 2013

Tred Avon River House by Robert M Gurney Architect

Residential Architecture: Tred Avon River House by Robert M. Gurney Architect: “..Easton, Maryland (USA), located in Talbot County on Maryland’s eastern shore, was established in 1710. Easton remains largely agrarian, with numerous farms interspersed among the area’s many waterways..Diverging from several acres of cornfields, a one-quarter mile road lined with pine trees terminates at a diamond-shaped tract of land with breathtaking views of the Tred Avon River. Arising from the gravel drive and hedge-lined parking court, this new house is unveiled as three solid volumes, linked together with glass bridges, suspended above the landscape. The central, 36-foot high volume is mostly devoid of fenestration, punctuated only by the recessed 10-foot high entry door and narrow sidelights. The contrasting 12-foot high western volume contains a garage and additional service space, while the eastern volume, floating above grade, contains the primary living spaces..After entering the house and passing through one of the glass bridges, the transformation begins. Initially presented as solid and austere, the house unfolds into a 124-foot long living volume, light-filled and wrapped in glass with panoramic views of the river. A grid of steel columns modulates the space. Covered terraces extend the interior spaces, providing an abundance of outdoor living space with varying exposures and views. A screened porch provides an additional forum to experience views of the river, overlooking a swimming pool, located on axis to the main seating group..Along with a geothermal mechanical system, solar tubes, hydronic floor heating and a concrete floor slab to provide thermal mass, large overhangs above the terraces prevent heat gain and minimize dependence on fossil fuel. The entire house is elevated four feet above grade to protect against anticipated future flooding..The house is crisply detailed and minimally furnished to allow views of the picturesque site to provide the primary sensory experience. The house was designed as a vehicle to experience and enjoy the incredibly beautiful landscape, known as Diamond Point, seamlessly blending the river’s expansive vista with the space..”  Lovely site; extensive glazing, natural light, river views; interesting fenestration and framing, materiality (as always with Robert M. Gurney Architect), contextuality, volume sensibility, detailing..

See our posts on other residential work by award-winning Robert M. Gurney Architect:

designalog : contact

image: © Maxwell MacKenzie; article: “Tred Avon River House / Robert M. Gurney Architect” 29 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Posted by the editors on Wednesday, 29 May 2013

Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects: “..The partners of new Vancouver, British Columbia, Canada, studio Scott & Scott Architects created this remote snowboarding cabin for their own use at the northern end of Vancouver Island..The Alpine Cabin by Susan and David Scott is lifted off the ground on six columns made of douglas fir tree trunks, which pierce through the rooms on both storeys..The exterior clad in cedar, intended to weather to the tone of the surrounding forest, and the interior finished in planed fir..”The construction approach was determined to avoid machine excavation, to withstand the annual snowfall, to resist the dominant winds and to build in a manner which elevates the building above the height of the accumulated snow on the ground,” say the architects..The majority of the ground floor is taken up by a combined living room and kitchen, but also includes a bathroom and sauna. Upstairs there are two bedrooms with a study in between..One corner of the ground floor is cut away to create a spacious porch where firewood and snowboarding equipment can be stored..The cabin is located in a community-operated alpine recreation area 1300 metres above sea level and is accessible by a gravel road for five months of the year, but otherwise equipment and supplies must be carried on a sledge to the site..The building is completely off-grid, heated by a wood-burning stove and using water that must be fetched from nearby and carried in..The architects built the project themselves with the help of friends. “The cabin was constructed out of a desire to directly design and build as a singular act, to work with the freedom one experiences when snowboarding, and in a manner which is centered in the adventure and not bound heavily in pre-determination,” they explain..’  Lovely site; contextual and materials sensibility..

image + article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: The Glass House by AR Design Studio

Posted by the editors on Saturday, 18 May 2013

The Glass House by AR Design Studio

Residential Architecture: The Glass House by AR Design Studio: “..AR Design Studio have completed a glass extension on a house in Winchester, England, UK..it is not every day that a body is found buried on your building site, but on a summer’s morning in 2012 this is exactly what happened while builders were laying foundations for RIBA award-winning architects AR Design Studio’s latest project. By 6pm they had found another 2..After the initial astonishment, the Police and later a team of Archaeologists were brought in who thankfully identified the remains as being of Roman origin. After a period of intense excavation, it was confirmed as a site of Archaeological importance when further evidence of Roman burials and defensive fortifications were uncovered, including the discovery of a rare Roman burial urn. Once the site was cleared of artefacts and the bodies taken to the local museum for research, work on the building could continue..These ancient findings further added to the already rich historical context of the property situated in the town of Winchester, the old Roman capital of England. The project was to convert the original servants’ quarters of the large Manor House that overlooked the surrounding grasslands. It was built by the Earl of Airlie in 1856 while he served as Camp Commandant at the nearby Peninsular Barracks military base and split into two more modestly sized dwellings in the 1950s..Since then, the servants’ quarters had fallen into a state of disrepair after the unfortunate passing of a sole elderly owner. It remained vacant for a number of years, until the long-time occupants of the Manor House sought to retire and move into the more manageable servants’ quarters and turn it into their dream home..The owner’s love of glass fuelled their brief to construct a beautifully simple sculptural glass staircase and a contemporary glass extension, situated at the rear of the property in the space created by the ‘C’ shape of the building, which would open itself up to the garden..The couple approached AR Design Studio Chartered Architects because of their experience in dealing with glass architecture and their interest in how this material can be used to create seamless relationships between inside and outside space, between the man-made and nature..Hidden from view behind the buildings traditional façade, the finished extension is an elegant piece of modern contemporary glass architecture. It completely reinvents the feel and atmosphere of the previously dark and cramped servants’ quarters; all within the rich and poignant historical context of the site..The concept was to provide a clean and light architectural intervention alongside the traditional shell of the building which would positively affect the feel and functionality of the property. The spaces are designed to accentuate a play between light and dark; contrasting from the bright and open communal spaces to the more subtle and secluded, almost cave-like retreat spaces in the old house. The existing layout was clarified; vertical voids were cut through the house to unite the cellar, ground and first floors and redirect the flow of the house to naturally draw the user towards the new glass space at the heart of the home..This extremely light and spacious frameless glass extension houses the open-plan kitchen, living and dining areas. As the delicate structure reaches over to form the walls and roof of the extension, it creates a flexible inside/outside space allowing sunlight to flood through the home and filter down gradually, creating beautiful shards of light and shadow..As a contrast to the extension, the formal lounge, study and dining room have a more sheltered and embracing nature. Upstairs, the Glass House has 4 large double bedrooms, each with an en-suite bathroom. The master suite has its own walk-in wardrobe and views overlooking the garden and the top of the glass extension below. All the essentials have been accounted for, in the form of utility and laundry rooms, study and WC that flank the glass box..The strategic placement of the large roof light floods the entrance hall with sunlight that tracks through the double-height space with the time of day and the seasons. Timber ceramic tiling was used as an innovative alternative to traditional timber flooring because it does not discolour in the weather and is a perfect surface to compliment the underfloor heating throughout. This allowed for a seamless floor finish running from the inside to the outside onto the cantilevered patio..The rest of the house is finished to a minimal and clean appearance to allow the functional glass structures to stand out as exquisite pieces of sculptural art in their own right..Whilst still retaining a subtle street appearance, the finished property now renamed Clarkes, is completely transformed from its previous gloomy and decrepit nature. The modern renovation and extension creates a light, airy and open living environment bursting with traditional values, contemporary style and innovative design..”  Extensive glazing, naturally enough, and abundant natural light, garden views; interesting renovation and addition to an existing structure..

See our posts on three other homes by AR Design Studio:

image: Martin Gardner; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: