Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘2012 AIA Housing Awards’

* Residential Architecture: Harkavy Residence by Robert Gurney Architect

Posted by the editors on Monday, 21 May 2012

Residential Architecture: Harkavy Residence by Robert Gurney Architect: “..oriented toward views deep into the woods..The house is composed of three volumes articulated with varying roof forms. A two-story wood volume anchors the composition. A butterfly-shaped roof is employed to open views southward and sloped to funnel rainwater into a collection system. Large overhangs provide a sense of shelter and shade the openings below while maximizing sun exposure in the winter. The overhangs also serve to extend a visual connection to the outdoors. A shed-roofed volume, clad in corrugated galvalume incorporates the garage and service spaces. A third volume, housing the primary bedroom suite, is flat-roofed and sheathed in Corten steel..Interior detailing is minimal and crisp throughout. Brazilian cherry flooring and beech millwork combine with black window frames and black ground-faced block. Limestone, teak, stainless steel, natural aluminum and opaque and translucent glass contribute to the palette..With simple forms rendered in sensory materials, the house becomes a small part of the larger landscape, providing a place to witness trees changing colors, fog rolling in from the not too distant Potomac River and deer herds wandering to the edge of the woods..”  Interesting forms, materiality, interior volumes, abundant glazing, natural light, views of nature..

See posts on other homes, including an AIA 2012 award-winning home, by Robert Gurney Architect:

image: © Anice Hoachlander | HD Photo; article: Minner , Kelly . “Harkavy Residence / Robert Gurney Architect” 31 Jan 2011. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/108053&gt;

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 5 Comments »

* Residential Architecture: Lujan House by Robert Gurney Architect

Posted by the editors on Sunday, 20 May 2012

Residential Architecture: Lujan House by Robert Gurney Architect: “..organized around a centrally located garden. With sixteen foot high ceilings, the eastern volume contains the public living spaces. Continuous clerestory windows assist in providing an abundance of natural light into the space, allowing views to the treetops and sky while minimizing the close proximity of the adjacent houses. A twenty foot wide glass wall slides into a pocket, enhancing the relationship to the outdoors, and provides a sense of living in a garden. The two story western volume is comprised of bedrooms and a small second floor living space. A one story glass link connects the volumes and visually opens to the central garden..”  Central garden, abundant glazing, clerestory windows, contextual, material, visual texture sensibilities, interesting interior volumes, views, nature, privacy..

See posts on other homes by Robert Gurney Architect:

image: © Anice Hoachlander|HD Photo; article: Minner , Kelly . “Lujan House / Robert Gurney Architect” 26 Jan 2011. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/105577&gt;

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 6 Comments »

* Residential Architecture: Hampden Lane House by Robert Gurney Architect

Posted by the editors on Sunday, 20 May 2012

Residential Architecture: Hampden Lane House by Robert Gurney Architect: “..sited to maximize green area on the property. Designed as a cube, the new house is approximately 2,200 square feet with no unused or underutilized spaces. The flat roof provides an additional 1,100 square feet of outdoor living space with views of treetops..Fenestration in the ground faced block walls, composed of varying sized rectangular and square openings, is arranged to optimize views to the green spaces while minimizing views of adjacent houses in close proximity. A series of landscape walls orchestrate the relationship between the street, required parking court and house. Interior spaces are open and light filled with crisp detailing. Walnut flooring provides a rich base for white walls and millwork, designed in juxtaposition to the charcoal gray exterior walls..”  An AIA  2012 award-winning house, wonderful sense of materiality, visual texture, context and fenestration, abundant glazing, natural light, very nice interiors..

See our other posts on work by Robert Gurney Architect: Residential Architecture: 2012 AIA Housing Awards and Residential Architecture: Becherer House by Robert M. Gurney Architect.

designalog: contact

image: © Maxwell MacKenzie Architectural Photographer; article: Minner , Kelly . “Hampden Lane House / Robert Gurney Architect” 24 Jan 2011. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/105554&gt;

Posted in Architects, Architecture, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 7 Comments »

* Residential Architecture: Becherer House by Robert M. Gurney Architect

Posted by the editors on Sunday, 20 May 2012

Residential Architecture: Becherer House by Robert M. Gurney Architect: “..sited at the edge of woodland on the crest of a hill, providing vantage view points of the pastures and distant treetops..The house is conceived of three gable-roofed pavilions that provide a threshold between the woodlands and the pastures, taking advantage of two very different scenic panoramas. The one room deep, central living pavilion contains large expanses of glass along two walls, affording views of both the woods and rolling horse pastures..This configuration insures the space will be flooded with light at all times of the day throughout the year. A screened porch and bluestone terrace, running the length of the house provides a stage to view sunsets over the pastures while a manicured lawn and dry-stacked slate wall provide an ordered transition from the house to the woods beyond..”  Significant glazing, agreeable views..

See another post with work by Robert M. Gurney Architect: Residential Architecture: 2012 AIA Housing Awards.

designalog: contact

image: © Maxwell MacKenzie Architectural; article: King , Victoria . “Becherer House / Robert M. Gurney Architect” 18 May 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/235298&gt;

Posted in Architects, Architecture, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 8 Comments »

 
%d bloggers like this: