Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Apartments’

* Residential Architecture: House for 6 Families by L3P Architects

Posted by the editors on Tuesday, 4 December 2012

House for 6 Families by L3P Architects

Residential Architecture: House for 6 Families by L3P Architects: “..The architectural expression is essentially defined through the location of the property, with its unique panorama view, and the historical reference to the castle town. Each of the apartments located on the three floors of the two house sections differ in floor plan, height and proportion..The centre of every apartment is formed through the lounge room, adorned with high ceilings (3.4m) and ceiling to floor windows to the south side. The interplay between the partly winding, narrow and castle-like private rooms and the open and light-flooded ‘public’ rooms, gives the separate apartments their quality and layout composure..The consequent use of height offset in the separate apartments allows a layout in both attic apartments which is vertically orientated; the rooms are over each other and are staggered on the mezzanine to the lounge room. The long, 2m high corner windows and the glazed loggias allow a unique panorama..The interaction with the proportions of the window surfaces, the over-long windows and super-elevated balconies in the centre of both houses fool the eye, the individual apartments are not comprehensible from the outside. The ‘castle’ character of the north façade, with ‘arrow-slit’ like windows, orientates itself on the historical fundamental structure of Regensberg..” Extensive glazing, natural light, views; interesting fenestration, form, interior volumes..

designalog : contact

image: © Vito Stallone; article: “House for 6 Families / L3P Architects” 27 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/298538&gt;

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: MVRDV proposes 400 meter tall ‘vertical city’ in Jakarta

Posted by the editors on Saturday, 24 November 2012

Architecture: MVRDV proposes 400 meter tall ‘vertical city’ in Jakarta: “..MVRDV, in collaboration with The Jerde Partnership, ARUP, and developer Wijaya Karya –Benhil Property, have unveiled plans to create a new landmark in Jakarta, Indonesia. Dubbed Peruri 88, the 400 meter tall vertical city integrates retail, offices, housing, a luxury hotel, four levels of parking, a wedding house, a mosque, an imax theater and an outdoor amphitheater, with an extensive amount of green space..The team presented the plans to city and site owner, Peruri, as part of a developer’s bid competition for the prominent site..Peruri 88 combines Jakarta´s need for green space with Jakarta´s need for higher densities whilst respecting the typologies of the current urban fabric. The site, which is owned by Peruri, is located at Jl. Palatehan 4 Jakarta, a block formerly used as Mint which sits right next to a future metro station..The mix use project offers a great variety of office and housing typologies, from large office surfaces to living/working units, from lofts to townhouses, from terraced houses to patio living. Each of these stacked urban blocks comes with a semi-public roof park, an abundance of gardens, playgrounds, spas, gym’s, outdoor restaurants and swimming pools available to the inhabitants and office employees. The tall trees on these decks will provide extra shade whilst the height of the parks allows for a cooling breeze.The high rise, a luxury hotel from the 44th floor to the 86th floor, rises from a platform with park, swimming pool and the marriage house. On top of the hotel a panoramic restaurant and viewing platform complete the structure at the 88th floor..“Peruri 88 is vertical Jakarta, it represents a new, denser, social, green mini-city – a monument to the development of Jakarta as a modern icon literally raised from its own city fabric,” says Winy Maas, MVRDV co-founder..The commercial podium which is located from levels B2 to the 7th floor is designed by JerdePartnership with MVRDV. Its most characteristic feature is the central plaza, sheltered by the stacked volumes of the mid-rise it offers multiple outdoor layers of restaurants and shadow and natural ventilation. A series of escalators connects the shopping and retail centre to the parks of the mid-rise..The Peruri 88 commercial podium reflects the city’s historic islands with reflective bodies of water and landscape traversing the public street levels, while integrating a sunken garden plaza. “Our inspiration for the commercial podium and public spaces was Java’s natural setting – lush jungle and stone surrounded by expansive ocean,” says David Rogers, FAIA, Jerde Design Director..The buildings structure has five principle cores and is less complex than visually apparent. Four traditional constructed tall towers rise up between which bridging floors will be constructed. Arup will continue to develop and rationalize the structure to satisfy regulations and the budget..A number of international hotel, retail and apartment operators have shown interest in the building and if the team wins construction will start swiftly..”

See some of our posts on other work by MVRDV:

designalog : contact

image: rendering by RSI-Studio; article: Rosenfield , Karissa . “MVRDV proposes 400 meter tall ‘vertical city’ in Jakarta” 20 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/295962&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Hospitality Architecture, Mixed-Use Architecture, Residential Architecture, Retail Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: İpera 25 Residence by Alataş Architecture & Consulting

Posted by the editors on Monday, 12 November 2012

Residential Architecture: İpera 25 Residence by Alataş Architecture & Consulting: “..Located in the historic and protected district of Istanbul, Turkey’s Galata, Ipera is a 10 flat building that goes beyond the conventional codes of the area..Respecting the current architectural fabric, infrastructure, natural conditions, climate and sun movements, and developing socio-economic conditions of the area, the project prepared by the architect Ahmet Alataş for the 1000 m2 large building is built around a design that uses today’s technology to offer new solutions to respond to well-known architectural problems..To describe it simply, the building is constructed around two blind walls made of fine concrete and a glass façade and wooden shell that cover the fully transparent living quarters..Perceived as a giant blind façade from an angle, the wooden surface can be seen as a tulle curtain that filters the light and works as an element that controls the sunlight..The building is made of fine reinforced concrete built around steel and concrete elements that are used in a composite manner..”  Extensive glazing, natural, filterable light, wood screens; interesting form and interior volumes..

designalog : contact

image: © Gürkan Akay; article: Cifuentes , Fabian . “İpera 25 / Alataş Architecture & Consulting” 10 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/291739&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Ucello Residence by Nicolás Vásquez

Posted by the editors on Sunday, 11 November 2012

Residential Architecture: Ucello Residence by Nicolás Vásquez: “..The context where this building is located, is an area where the soil is raw material for making bricks, where a clay pit used to be. We still find some traces of this industrial activity, as evidenced by the sunken park. Therefore, the material that defines the nature of the building is brick..The project exhibits its “pieces” through different architectural solutions, multiple but logical, thus showing the naturalness of the instruments that compose the architecture and construction processes..The building contains three maisonettes in a field of 9 meters wide by 18 meters deep, with a Capulín (a wild tree that gives small fruits) located right in the middle of the property. The schema of these three small maisonettes (two in two levels) refer to spatial queries raised by Le Corbusier..The project is a tectonic experimentation, which shows what is supported, private, public, and useful, all from Louis Kahn´s logic..Through the use of brick and its relation with the steel structure, a vigorous reference is made to the place and to some buildings in the area. The contrasting relation between these two materials is established with the help of a concrete vault system, adapted from the front of the property division into nine equal parts (91.5 inches) and three bays of approximately five meters deep..The glass in the windows tightens the abstract relationship between the windows and the brick, giving the building a contrasting balanced character..The connection to the street is accomplished with a porch that is generated to solve the access to the parking lot located in a semi-basement. This gate is defined by a marquee / jardiniere that articulates and separates the rooms of the first apartment from the main entrance and into the street, giving privacy because it is just 1.80 meters above the sidewalk..”  Ample glazing, natural light; contextual sensibility; interesting interior volumes, balconies, roof terrace…

designalog : contact

image: © Onnis Luque; article: Cifuentes, Fabian . “Ucello / Nicolás Vásquez” 09 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/291645&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: