Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘archdaily’

* Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner

Posted by the editors on Saturday, 1 June 2013

Burton Residence by Marmol Radziner

Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner: “..This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County, California, USA. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting the retreat in a careful, simple, and unobtrusive manner. The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east..The road leading to the house climbs the hill and ends at the carport at the home’s west end. A set of concrete stairs lead up a gentle grade from the carport to the entry deck, which runs along the north side of the home. The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan. The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east..Long Valley Ranch utilizes a number of sustainable strategies and materials. Passive solar heating and cooling are achieved through use of concrete flooring, covered decks, and natural through breezes. A 17-kW solar array offsets the electricity usage of the house, and a tankless hot water heater provides on-demand water heating. Sustainable materials are used throughout, including recycled denim insulation and low-VOC paint..”  Extensive glazing, natural light, views; contextuality; sustainability..

See our posts on other homes by Marmol Radziner:

designalog : contact

image: © Joe Fletcher; article: “Burton Residence / Marmol Radziner” 27 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Tred Avon River House by Robert M. Gurney Architect

Posted by the editors on Friday, 31 May 2013

Tred Avon River House by Robert M Gurney Architect

Residential Architecture: Tred Avon River House by Robert M. Gurney Architect: “..Easton, Maryland (USA), located in Talbot County on Maryland’s eastern shore, was established in 1710. Easton remains largely agrarian, with numerous farms interspersed among the area’s many waterways..Diverging from several acres of cornfields, a one-quarter mile road lined with pine trees terminates at a diamond-shaped tract of land with breathtaking views of the Tred Avon River. Arising from the gravel drive and hedge-lined parking court, this new house is unveiled as three solid volumes, linked together with glass bridges, suspended above the landscape. The central, 36-foot high volume is mostly devoid of fenestration, punctuated only by the recessed 10-foot high entry door and narrow sidelights. The contrasting 12-foot high western volume contains a garage and additional service space, while the eastern volume, floating above grade, contains the primary living spaces..After entering the house and passing through one of the glass bridges, the transformation begins. Initially presented as solid and austere, the house unfolds into a 124-foot long living volume, light-filled and wrapped in glass with panoramic views of the river. A grid of steel columns modulates the space. Covered terraces extend the interior spaces, providing an abundance of outdoor living space with varying exposures and views. A screened porch provides an additional forum to experience views of the river, overlooking a swimming pool, located on axis to the main seating group..Along with a geothermal mechanical system, solar tubes, hydronic floor heating and a concrete floor slab to provide thermal mass, large overhangs above the terraces prevent heat gain and minimize dependence on fossil fuel. The entire house is elevated four feet above grade to protect against anticipated future flooding..The house is crisply detailed and minimally furnished to allow views of the picturesque site to provide the primary sensory experience. The house was designed as a vehicle to experience and enjoy the incredibly beautiful landscape, known as Diamond Point, seamlessly blending the river’s expansive vista with the space..”  Lovely site; extensive glazing, natural light, river views; interesting fenestration and framing, materiality (as always with Robert M. Gurney Architect), contextuality, volume sensibility, detailing..

See our posts on other residential work by award-winning Robert M. Gurney Architect:

designalog : contact

image: © Maxwell MacKenzie; article: “Tred Avon River House / Robert M. Gurney Architect” 29 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Monasterios by Ramon Esteve

Posted by the editors on Friday, 17 May 2013

House in Monasterios by Ramon Esteve

Residential Architecture: House in Monasterios by Ramon Esteve: “..The house is located in an elevated area, from which it dominates a hillside leading down to the sea. This view marks the direction the walls will take and, in an abstract form, define the project. The house is structured as a compaction of volumes of varying heights, and the form established by the main walls..The articulating space volume of this sequence is obtained from opening courts and patios in the central space of the house. A series of open courtyards are formed, covered in its perimeter like an atrium, in search of the access to the house, obtaining different perceptions of the house..The views from any point intersect and are never interrupted along the permeable sequence at the end of which, limited between glass membranes, is the lobby. Thus, it creates an approach path that exposes the more intimate side of the house so that, once inside, you discover the long views over the hillside to the sea..Among the great defining walls, the space is closed with large glass panels protected with wooden movable planes, graduating the closing level of each piece..The housing program is focused very clearly in the direction marked by the walls, and volumes depend on the spatial hierarchy of spaces. Two wooden emerging volumes, materialized by the chimneys, mark the counterpoint to the horizontality that defines the entire house..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting fenestration, interior details and materiality..

designalog : contact

image: © Mayte Piera; article: “House in Monasterios / Ramon Esteve” 09 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Kerry House by Carson and Crushell Architects

Posted by the editors on Thursday, 16 May 2013

Kerry House by Carson and Crushell Architects

Residential Architecture: Kerry House by Carson and Crushell Architects: “..This project is a major reworking of a dilapidated 1960′s bungalow overlooking Kenmare River, Kenmare, Ireland. The structure was wrapped in a thick insulated render lining with high performance glazing fitted flush into existing and newly made openings. All internal rooms were reorganised, improving relationships between the bedrooms and their new en-suites and the relocated kitchen, dining room and central courtyard. In addition, a terrace and long bench of Kilkenny limestone were made to extend the living spaces into the landscape..”  Extensive glazing, natural light; interesting contemporary renovation and reworking of an existing structure..

designalog : contact

image: Courtesy of Carson and Crushell Architects; article: “Kerry House / Carson and Crushell Architects” 12 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: