Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Argentina’

* Residential Architecture: Bunker House by Estudio Botteri-Connell

Posted by the editors on Thursday, 28 February 2013

Bunker House by Estudio Botteri-Connell

Residential Architecture: Bunker House by Estudio Botteri-Connell: “..The house has been built in a suburban neighbourhood and has been thought for someone who will live there permanently and whose children, friends and couple will visit them from time to time. From meetings with the client, many concepts arise that seek architectonical answers: “a house which can integrate social life in direct relation with the outside, having a space in it which hosts and protects intimacy. A space where one can stay while the rest of the house remains asleep. An introspection space; a temporal oasis.”..In response to these concepts, at first sight the house is built along two different elements: the Bunker that is solid, hermetic, almost impenetrable; and the open, permeable Action area  that dissolves  the limits in constant movement..The Bunker is a singular poetic image, a primitive shelter, a home for lonely dreams and an intimate  space. Practically void of the outside, it “opens up” a larger universe, holding  the Dweller in their complete reality. The Bunker presents itself to the outside as stony, still, immemorial as a carved rock. However, there are lines that cross it through, that mold it and engrave it…GRAVITY, LIGHT, WATER and AIR outline TIME and SPACE. Its inside layout- “heartbeats of the one who lives in it”- defines a warm, soft and expandable heart… Geometry is surpassed..The spiral staircase stops being a mere connection element between distant points to become an entrance to a cosmic and mysterious universe, an escape from ordinary life from time to time and a feeling of “ascension” drawn by the development of the axial focus… The Infinite..The Action Plan – made up of transparent membranes, white walls and  large tiling surfaces-defines  areas embedded in a larger one which in fact are  the actual  limits of  the  plot of land. The neutral Green and its different degrees of seizure. The Water, with its leading role in everyday life, is sometimes a mirror and sometimes entertainment but always a connection between the World and ME. The Light passes gently through the concrete walls. The Gravity permanently facing challenge..And there come Lines Again: Family Lines, Friendship Lines and Work Lines making space  constantly flow. It is a place for social life. Among them, overlooking the scene, concrete walls rise..”  Interesting form, at times elongated rectangular geometry; extensive glazing, natural light; indoor / outdoor sensibility.. don’t be put off by the architect’s description; many interesting details and features..

designalog : contact

image: © Gustavo Sosa Pinilla; article: “Bunker House / Estudio Botteri-Connell” 27 Feb 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Caburé House by Nómade Architects

Posted by the editors on Wednesday, 16 January 2013

Caburé House by Nómade Architects

Residential Architecture: Caburé House by Nómade Architects: “..This single-family housing project of 130 m² is located in the ecological place Los Huemules, at 10 km from the town of El Chalten in the province of Santa Cruz, Argentina. Nature was the protagonist when designing the place. The house follows the scale of the forest as well as the forest participates within the common areas. The house has a light footfall, as it is raised 45cm from the natural 0.00, thus trying to avoid a violent encounter between the natural and the artificial..The house is located in an enclosed space, which accepts the spatial flexibility required in order to have comfortable areas. The design shows a clear separation between public and private spaces, each with its relevant constraints. The simple resolution plan provides a fluid space between the main spaces of everyday use..This contemporary house is warm and traditional and has wood and metal cladding. The facades don’t compromise the overall harmony of the composition. There is a volumetric effort to maintain an horizontal scale by creating a link between the large space below the natural foliage of the beech and the house..The traditional wooden construction system on a concrete slab provided fast materialization and safe housing. The chosen materials solve the desired isolation from weather and also provide the spatial and textural warmth..Upon request and interest of the designers the house responds to environmental awareness. The wood used for construction is certified ensuring the preservation of forests, which was treated with burned oil for protection and durability. The road leading to the house seeks to preserve as much vegetation as possible, thus maintaining its ecological linearity and preserves the natural protection from high winds in the area..”  Lovely site; extensive glazing, natural light and views; interesting materiality and interior volumes..

image: Courtesy of Nómade Architects; article: “Caburé House / Nómade Architects” 12 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 16 Jan 2013. http://www.archdaily.com/317686

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House FF by Fritz + Fritz Arquitectos

Posted by the editors on Thursday, 10 January 2013

House FF by Fritz + Fritz Arquitectos

Residential Architecture: House FF by Fritz + Fritz Arquitectos: “..The House FF is located in Nordelta, , Buenos Aires province, Argentina. Is a single-family house project which was designed from its orientation and environmental characteristics..A structural system that would fully release the ground floor was developed, achieving total flexibility and connecting the inside with the outside..The design of the structure consists of two building frames and two main beams where part of the upper floor is hanged allowing a span between columns of 12 meters..The house achieves its maximum relation to the outside through a sliding woodworking that integrates the living room with 48 square meter semi-covered gallery, the pool and the garden..The exposed concrete ceiling plastically unifies the space, while the wood flooring translates vertically on the wall, including a fireplace that organizes the living room. Such use of materials gives the amplitude space and fluidity..”  Extensive glazing, natural light, indoor / outdoor sensibility; interesting interior volumes and details..

designalog : contact

image: © Quiroga Carrafa; article: “House FF / Fritz + Fritz Arquitectos” 02 Jan 2013. ArchDaily.  http://www.archdaily.com/313366

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: BB House by BAK Architects

Posted by the editors on Sunday, 6 January 2013

BB House by BAK Architects

Residential Architecture: BB House by BAK Architects: “..The ground of 20m x 30m located in the forest of Mar Azul, Argentina, has the particularity of a very important unevenness respect of the two streets it faces. While this complicates the resolution of access to the site provides the advantage that, if the house is located high, it is very little exposed to the gaze from the street, and also from the inside you can get views of the landscape above the neighboring buildings. This difference in level is more or less smooth to the back of the lot, but it is very sharp towards the opposite front and in this area the forest is also thinned..The order of the client was a three-bedroom house that did not exceed 120m2, designed to be used not only in summer but on several occasions throughout the year. In particular was pointed out the need for a generously sized main bedroom, which should have a private bathroom and a certain independence from the rest of the house. The other two bedrooms could share a bath and have a minimal surface, so as to give the social area as much space as possible. The kitchen (a very important space for the client) should be fully integrated into this area and was especially highlighted the need for generous outdoor expansions. It also required a deposit for storing of different elements for beach sports..Regarding the formal requirements, while requested a concrete house, i.e. aesthetic and constructive proposal similar to the other houses built by the studio in Mar Azul, this commission gave permission to try any search that characterize the experience..On the client’s permission expressed in the phrase “you may risk proposing a variant of the built houses,” and in the particularity of the lot and the required program, lay the uniqueness of this house. The search for formal variants was not easy since it does not involve change of technology, nor conception of spatiality (that stay more than clear in the first talks) but it intended to make some kind of new contribution without giving up those premises. The proposal could have been testing with new textures of concrete, even with the addition of pigments, but all these procedures appeared to contradict our posture rather austere and non aestheticist of architecture. The solution came by chance when we notice that in the process of producing works of exposed concrete, there is an important remaining of wooden planks used to make the formwork. It seemed then interesting, and also conducive in order to take advantage of every resource available, to reuse these tables in the execution of some wooden walls. This is how we started to think the project from replacing some exterior and interior concrete walls with partitions of tables and wooden structure..In relation to the volume, the house was resolved as two prisms at different heights and perpendicular to each other, united by a ladder that saves the difference, and located between pine trees in the highest sector of the lot. In the volume parallel to the direction of the slope, with one side partially buried and the other in situation of balcony, are placed the gathering activities of the family group plus the two small bedrooms. The volume perpendicular to the slope enjoys proximity with the foliage of pine trees that rise from the ground and there is placed the main bedroom with bathroom and terrace..Using a ladder hidden in the dune’s natural slope, the volume is accessed through a main terrace that develops along the longest side, so that by opening the sliding carpentry, full integration is achieved between inside and outside. In this housing sector, the package formed by the household and shared bathroom separates the social zone from the two small “bedroom cabin” and marks the beginning of the soft descending stairway leading to the main bedroom in a very quiet situation. From this room are presented views in high, screened by walls of concrete and the pines foliage, from the forest surrounding the house. It is also possible to go outside through a small terrace that, along with the stairs, links the two volumes which form the house. Under the main bedroom is located the water tank with access from one of the streets..The outdoor activities were posed following the principle of “scatter on the ground” so that their impact is as small as possible: thus was proposed a grill and a concrete table and benches at the top of the lot with views of the environment and, in the lower zone, shower facilities in the manner of sculptural object..The house is constructed with three basic materials: exposed concrete, glass and pine wood tables and beams. The exterior walls made from this material were protected with burned oil. This seemed the most appropriate finish to facilitate maintenance of the pinewood and to harmonize with the colors of the forest..The slabs of the different partitions and volumes are supported using concrete beams and are finished with a minimum slope in order to produce a faster runoff of rainwater. H21 concrete was used with the addition of a fluidifiant so that this mixture, with little amount of water to harden, results very compact and does not require sealing. The few interior walls of hollow bricks are finished in concrete screed; floor cloths are also from concrete screed divided with aluminum plates. The openings are of dark bronze anodized aluminum. The heating system, since there is no natural gas in the area, was solved with a system that combines a fireplace, bottled gas stoves and electric stoves..Except the beds, couches and chairs, the rest of the equipment of this house is solved in concrete..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting form, contextual sensibility; board-formed concrete, re-utilisation of form timber..

See our posts on three other homes by BAK:

designalog : contact

image: © Gustavo Sosa Pinilla; article: “BB House / BAK Architects” 05 Jan 2013. ArchDaily.  <http://www.archdaily.com/310633&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: