Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Arthitectural’

* Residential Architecture: House in Gerês by Correia/Ragazzi arquitectos

Posted by the editors on Wednesday, 19 December 2012

House in Gerês by Correia-Ragazzi arquitectos

Residential Architecture: House in Gerês by Correia/Ragazzi arquitectos: “..The project of this house foresees both to reconstruct and augment a ruin into a weekend retreat at a plot with extraordinary morphological characteristics, within Cavado River and its tributary. The plot, of 4.060m2, is located in a protected natural area and has for conditions a concrete construction and the preservation of all trees. The constructive capacity was given by the existing ruin..Since the first visit of the site it was clear we were dealing with a delicate project. The project placement on the plot was essential given that the surroundings were the main reference for the construction.  Having practiced water-ski for 20 years, the river grounds the weekend house for the clients. For them, the exceptional outlook one enjoys should be an element of the house; for us, architects, should be an evident inside space value, but also, the opposite concern was relevant – the house could only act as a significant element on the landscape..Having identified the site, a pragmatic analyse of the circumstances was in order: the demands of the program were a house for a couple and child, a visitor’s suit preferably dislocated from the house as also should be the storehouse for the water-ski activities holding a shower, bathroom and storage area.  The area of the house, inevitably small, was specified by the reduced dimension of the pre-existent ruin. Thus, the first sketches of the solution appear in its dependence… Meanwhile, the fundamental decision revealed itself through the house orientation. Its final location on site, at right angles to the slop, seeks for a better relation with the plot and the platform where it “lays”, avoiding all trees and damage to the outside area. The weightless intervention enhanced by the overhanging part that shoots off the riverbank cliff maximizes the transparent appearance from the river reducing land occupancy..The house makes a dialectic reference to Malaparte House by Adalberto Libera and the remarkable table Less by Jean Nouvel, suggesting the constructive solution for the top of the hanging part..As a half-buried house in its relation to the main access it appears diminished; on the other hand, from the river it appears as a glass frame dissimulated on the vegetation. The relation established by the house and ruin defines both the access and the scale of the intervention, transforming the ruin into a constant presence from the inside of the house such as any other landscape element. The concrete plasticity in relation with the luxuriant flora was determinant, therefore the careful concrete cast drawing. This concrete volume with accessible roof was entirely covered with birch on the inside and has grey self-leveled pavement..”  Extensive glazing, natural light, nature views; cantilever; marvelous site; interesting form..

image: © Luis Ferreira Alves; article: Arthitectural

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Casa LH by Di Vece Arquitectos + Asociados

Posted by the editors on Saturday, 8 December 2012

Casa LH by Di Vece Arquitectos + Asociados

Residential Architecture: Casa LH by Di Vece Arquitectos + Asociados: “..The architectonic concept for this residential project is to propose a composition that is achieved by the proper manipulation of “contrasts in balance”; an architecture that is generated as a response to the particularities of the site, the adequate solution for the programmatic family needs, but most important, inspired by the deep motivation for the search of the supreme wellbeing of its inhabitants. The supreme wellbeing of the inhabitant is achieved not only by the comfort derived from the adequate solution for users needs but also by achieving a composition that is subjugated by the search for balance and the adequate manipulation of contrast; contrast among the scales of the sequence of spaces that articulate around the central courtyard, contrast in the use of light and shadow that overlap within the space in order to maximize its relationship with the exterior and contextual settings, contrast in the use of the manmade and natural materials that are confronted with natural elements scattered around the interior spaces..Furthermore, the sense of equilibrium is notable at first glance by the external presence of the house by the “contrast of quantity” that is achieved by its volumetric composition. The exterior has been articulated as a solid volume where accidental insertions and protrusions are only a reflection of the programmatic needs for the interior. The mass predominates over the void only to make apparent that insertion of natural light and the search of views toward the natural settings and urban surroundings have to be maximized in order to attain maximum comfort for its inhabitants..This is architecture of light and shadow; it is a composition that makes the best out of the contrast generated by the clear and the dark, by the mass and void, by the inner view complemented by the external glance at the surroundings, this is an architecture that celebrates tension when generated between the elements of contrast..”  Extensive glazing, natural light; multiple balconies, decks, terraces; interesting form, interior volumes and details, and fenestration..

image: © Mito Covarrubias; article: Arthitectural

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House Aboobaker by Nico van der Meulen Architects

Posted by the editors on Sunday, 2 December 2012

House Aboobaker by Nico van der Meulen Architects

Residential Architecture: House Aboobaker by Nico van der Meulen Architects: “..After careful consideration, the client approached our company to redesign and style their outdated home in Limpopo, South Africa. It is situated on the Tropic of Capricorn where the heat is excessive, particularly in the summer months, and requires specialized treatment in ensuring an alteration and addition that will take these factors into consideration.. The brief was to transform the look of the existing visually unattractive face brick house with vaulted roofs, small windows to something stunning and modern..Special attention was paid to the street façade to create an inviting entrance with a water feature. The client also requested a new guest bedroom on first floor, to open up the living areas, and redesign the bedroom section which had an ‘old school’ style long dark passage. It was a very ‘unusual’ style house, a mix of varied design styles, vaulted roof with heavy masonry, making it uncomfortably hot to live in, and unattractive to look at and not been well designed..The size of the stand is 1132 sq.m., and the existing single storey house was a total of 343 sq.m. An additional 151 sq.m was added and the alterations internally were extensive. Extensive use was made of steel in varied forms, and large expanse of opening glass and double volume areas, to allow as much natural light in as possible, with sun control to allow sun into the house only in winter as well as a lightweight, well insulated structure that cools down fast in the evening, thereby enhancing the feeling of space while creating natural cooling through the use of water features and the pool..Werner ‘opened up’ the existing living rooms, created double volume spaces and within this space designed a magnificent and distinctive staircase which has become a major feature within the home, highlighted by specialized designer lighting. To enable the staircase to “float” Nico came up with a solution of a buried 6 cubic metre concrete block in which the staircase was anchored, removing the 4 steel columns the engineer insisted in placing under it. It was critical to have an open feel to the living rooms, which could open up to fully utilize indoor/outdoor living, integral with the water features and professionally landscaped garden in keeping with their local weather conditions. To this effect frameless folding doors were used extensively, enabling the house to become a verandah when required..As the building system was foreign to the local builders in the area, the architects had to coach them through the construction to ensure the vision created would be realized. The completely separate bedroom wing of the house was opened up to include vast expanses of glass and is accessed by an existing bridge over the existing swimming pool which had glass bricks making it very hot, so it was opened up by fitting glass sliding doors both sides to create cross draught ventilation at all times, and encased in steel horizontal shutters for sun control..The overall design of the exterior was influenced by Rick Joy of Arizona in the USA who specializes in houses that incorporate the use of naturally rusted and sealed corten steel cladding, louvers and the basic structural elements to create a building at home in a temperate climate zone. Initially the client only wanted the front section of the house, which included the entrance hall, living and entertainment areas redesigned, but on presentation of the concept was so taken aback that the decision to then include the bedroom wing and walkway was taken, creating a total overall revamp of a ‘tired’ house to a modern, light and airy, easy living home with the living spaces wrapped around a sparkling swimming pool..The architects in‐house interior design department , M Square Lifestyle Design, run by Phia van der Meulen was responsible for the interior design…The use of exterior louvers influenced the design of the horizontal groove lines on the double volume plaster wall in the dining room, to create interest and character to an otherwise boring wall, which was further enhanced by low horizontal ledges with built in feature fireplace and selected works of art. The paint colours were chosen carefully to complement one another as well as rusted corten steel which added creative interest. The staircase leading up to the first floor was further enhanced by the Floss hanging pendant lights leading the eye vertically towards the double volume ceiling, creating an overall and pleasing integrated area..The swimming pool patio/braai area is encapsulated by a timber horizontally slatted feature wall which wraps up to the underside of the ceiling, beautifully lit and intentionally reflects back into the black painted swimming pool with timber decking surround which creates an illusion of enclosing this space. Furniture was purposely selected to compliment the architecture and interior design, and the brief by client of minimalistic opulence, supplied mainly by Molteni and C, Floss, Kundalini and Royal Britana..”  Interesting form, materiality, details and interior volumes; stylish interior decoration..

See our post on another home by Nico van der Meulen Architects: Residential Architecture: Ber House by Nico van der Meulen Architects.

image + article: Arthitectural

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Bodrum House by Richard Meier & Partners Architects

Posted by the editors on Saturday, 17 November 2012

Residential Architecture: Bodrum House by Richard Meier & Partners Architects: “..Richard Meier & Partners unveils the first completed project in Turkey’s Bodrum Peninsula. The house is part of a Master Plan composed of twenty-one houses designed by world renowned Architect Richard Meier. Composed of twenty-one houses located just outside the village of Yalikavak on Turkey’s Bodrum Peninsula, the residential project occupies a dramatically steep hillside site featuring views to Yalikavak Bay. The site’s dramatic topography makes each 1-acre parcel unique and will provide privacy from neighboring parcels. Five prototype houses will be offered, with each house approximately 330 square meters plus an additional 40-square-meter guest house..While the plan of each prototype remains fixed regardless of its location on the site, the organization of the podiums varies depending on the siting of the individual parcels. All houses will be sited to maximize views and to establish an entry sequence that further exploits the views regardless of the siting of the individual parcels. A clear promenade sequence will characterize each prototype, with an entry drive leading to an exterior entry stair then into the house’s foyer and on to a double-height living room. In each residence the fireplace chimney will be the central organizing element. Each house will contain a living room, dining room, kitchen, and powder room on the ground floor; three bedrooms on the upper floor; and media room, laundry room, and staff bedrooms on the basement level..Richard Meier comments: “The Bodrum Residence is our first completed building in Turkey and a milestone of the Bodrum Houses development. We have designed all the houses to read as a single object on the landscape, giving them a cubic appearance and connection to the site. The exterior spaces have been “carved out” of the structures’ volumes while remaining under an overarching roof, giving each house a subtractive sculptural quality. Each element of the master plan’s organization reflects an ambitious attention to detail and innovative use of construction solutions. We hope this new development is not only in direct dialogue to its place, but also that it becomes the best living environment in Yalikavak.”..About Richard Meier & Partners Architects: The work of Richard Meier & Partners is instantly recognizable and internationally respected. For over four decades, we have been appointed to create important public and private buildings. Our offices in New York and Los Angeles employ a multicultural staff of talented professionals practicing architecture, urbanism, product design and exhibition design. We aspire to thoughtful, elegant contemporary architecture that exceeds our clients’ expectations for beauty and elegance. Richard Meier & Partners is led by Richard Meier and six partners – Michael Palladino, James R. Crawford, Timothy Shea, Bernhard Karpf, Reynolds Logan, Dukho Yeon – and sustains an international practice with offices in New York and Los Angeles..”

See some of our other posts on projects by Richard Meier & Partners Architects:

image: Richard Meier & Partners Architects; article: Arthitectural

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Interviews, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: