Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Atriums’

* Residential Architecture: Stone House in Anavissos by Whitebox Architects

Posted by the editors on Sunday, 5 May 2013

Stone House in Anavissos by Whitebox Architects

Residential Architecture: Stone House in Anavissos by Whitebox Architects: “..The concept was the creation of a residence for a family of four – the parents with two children – and the possibility of having a guest room with relative autonomy -separate bathroom. The basic demands were: the view of the sea from all four bedrooms, an office space on the ground floor for the professional needs of the couple but mostly of the mother who wanted to work and supervise the ground floor where the children would play. Another request for the design was the economy in energy consumption of the house and the possibility of enjoying the outdoor spaces throughout the year, for dining, swimming, games..The plot is located in Lakka, looking over the gulf of Anavissos. Undergrowth, rocky terrain with a gentle slope to the bay located southeast of the plot and strong northerly and easterly winds -local thermal effects, are the main features of the inhospitable natural environment..Morphology: The building is L-shaped thus protects the space of the main courtyard from the strong local winds while connecting the indoors spaces to the external functions of the residence. The ground floor is divided into two levels following the smooth slope to the sea. On the northwest side, while the indoor facilities are disrupted, the structural elements of the building are released from the main volume and continue their way until they form a protected from the north wind -with stone walls-, and the sun- with fixed wooden blinds – space..This area is the “secret” access of the family directly to the kitchen, the summer dining and rest area with shade and coolness. The secret garden of the children with a sculpture hidden behind the stone columns that barely leave the sunrays penetrate and reveal their secret. Pergolas on the south side of the house protect the inner space from the direct sunlight through the corner windows that are facing the sea. Inside the building there is an atrium with a mobile roof that slopes to the North to allow the northern light to enter and contributes to the hot air relief during the summer. It also contributes to the visual and audio communication of the residents on both floors..The semi-open space between the two children’s bedrooms that is in contact with the atrium gives children the opportunity to see inside the house from above while they are on their verandah. The northern side of the building creates a front to the north as there are only a few small openings, except one above the main entrance that even allows the view through the house to the buildings that lie behind. The wooden “sachnisi”is a historical reference to the greek refugees who migrated to the area from Asia Minor in 1922 and worked in the local salt marshes..Construction: The exterior walls of the building are made of 70cm bearing stone masonry, visible on the ground floor and plastered with colored plaster on the 1rst floor. The concrete used for slabs and columns remained visible inside and out. Great attention was given to the connection of the rough materials like stone and concrete with the other materials, wood, metal, glass, painted plaster..”  Interesting interior volumes and details; indoor / outdoor sensibility..

designalog : contact

image: © George Fakaros; article: “Stone House in Anavissos / Whitebox Architects” 30 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Lucerne House by Daniel Marshall Architects

Posted by the editors on Tuesday, 6 November 2012

Residential Architecture: Lucerne House by Daniel Marshall Architects: “..Sited on the edge of the ancient crater that embraces Orakei Basin with extravagant views to inner Waitamata harbour and Auckland city, New Zealand..The brief was very specific, with garaging a number of classic cars a primary concern..Daniel’s design response was to wrap the garaging around a central ‘pergatoria’ – a term coined by the italian architect Terragni for an entry courtyard. The garage doors detailed to disappear into the adjoining cedar exterior. This area also incorporates the entry,conceived as a three level atrium that entices the visitor up to the living level and to the eventual revelation of the views of the Auckland landscape beyond. The curved edge of the infinity pool echoes the form of Orakei basin and draws the sea view closer to the house..The aesthetic and detailing of the house is intended to be quietly sophisticated using a limited palette of materials. A number of bespoke items designed specifically for the house by the architects enhances the glamour of the setting – these include a chandelier with hand blown glass spheres by Katie Brown, a front door handle crafted by David White and the panels behind the dining table painted by Daniel Marshall..”  Vertical, grey, cedar cladding, extensive glazing, abundant light, views; interesting materiality, color palette, interior volumes and details..

See our post on another home by Daniel Marshall Architects: Residential Architecture: Korora House by Daniel Marshall Architects.

image: © Emily Andrews & Ernie Shackles; article: Cifuentes , Fabian . “Lucerne / Daniel Marshall Architects” 02 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/288781&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Museum of Contemporary Art Cleveland by Farshid Moussavi

Posted by the editors on Thursday, 11 October 2012

Architecture: Museum of Contemporary Art Cleveland by Farshid Moussavi: “..This six-sided building covered in mirrors is the new home for the Museum of Contemporary Art Cleveland in Ohio, USA by London-based architect Farshid Moussavi..The four-storey building, which opened this weekend, features faceted walls clad in mirrored black stainless steel and replaces the museum’s former address in the loft of an old playhouse complex..Visitors to the museum arrive inside a full-height atrium, where the structure of the walls is left exposed and the surfaces have been painted bright blue..White staircases lead up to galleries on each of the floors, including a large top floor exhibition space where the ceiling is coloured with the same blue paint as the walls to offer an alternative to the standard ‘white-cube’ gallery..Located at the intersection of two major avenues, the museum faces onto a new public square by landscape architects James Corner Field Operations and has entrances on four of its elevations for flexibility between different exhibitions and events..As the Museum of Contemporary Art Cleveland is a non-collecting museum, it places extra emphasis on public programmes and events, which will take place inside a double-height multi-purpose space on the building’s ground floor..Farshid Moussavi Architecture completed the project in collaboration with architects Westlake Reed Leskosky, who are based in Cleveland..Farshid Moussavi launched her studio just over a year ago..” (slideshow included in article..)..

See our other posts on work by James Corner Field Operations:

image: Dean Kaufman; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Designalog | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Sunset Vale House by WOW Architects

Posted by the editors on Thursday, 16 August 2012

Residential Architecture: Sunset Vale House by WOW Architects: “..singapore-based WOW architects have completed the ‘sunset vale house’ for a previous client on a small tropical plot in singapore. the restricting area of the site results in a design that utilizes every square centimeter of the building elements to create a design that is a perfect balance between utilitarian and aesthetic. the client’s desire to have a residence fully integrated with the landscape has created a formal diagram that completely opens to the exterior to frame views and allow the experience of the climate to impact the interior. gardens are present throughout each level with a water feature setting the tone throughout the dwelling.. attention was paid not only to the organization of masses, but to the smallest scale of detail as well. the concrete structure was poured in place using durian wood form work to give the hard material a subtle texture and warmth. slabs of split-face granite around the several reflecting pools allude to the mirror-like tranquility of the ponds. etched glass envelopes the vertical circulation atrium, illuminating the interior with daylight and adding a distinct design element to the facade. the living and dining rooms are connected through sliding glass doors that join them into one exterior space focused around a local frangipani tree..”  Extensive glazing, natural light, garden views; interesting form, interior volumes, details and materiality; indoor / outdoor sensibility..

image: courtesy of WOW architects; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: