Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Brett Boardman’

* Residential Architecture: Seal Rocks House 4 by Bourne Blue Architecture

Posted by the editors on Sunday, 19 August 2012

Residential Architecture: Seal Rocks House 4 by Bourne Blue Architecture: “..This house is for leisure. Seal Rocks is all about surfing, the bush and the ocean. The attributes of a family home have been distilled down to the basics, moulded to suit the site and optimised for holidays. There is just one bathroom, a big shower, one living space but plenty of room on the hammock deck or on the day bed..The design is focused on a central courtyard, to which all rooms open one wall to. This encourages outdoor living and occupants only retreat inside when the weather doesn’t cooperate. It also creates sense of privacy and enclosure to the outdoor living area. The surrounding internal roof edge allows protected circulation under the eaves, reduces the built form and blurs the indoor/outdoor transition. It also frames a sky view which is animated at night by the lighthouse beam passing overhead..The intention was to build an uncomplicated holiday house, which could also be let out for rental income. The existing original cottages are slowly being lost as properties change hands, so the approach was to build in a way that retains the language of the existing built forms of Seal Rocks and to be respectful of context..There is a gentle rise on the site to the rear and an outlook to the bush, front and rear. The Rural Fire Service placed a 10m setback to the rear, enforced a fire fence and dictated that all the buildings in the street had to be partly flame zone and level 3 bushfire protection..The building focuses to the central space to minimise the amount of external glazing thus reducing the amount of expensive bushfire treatments..Named ‘Kurreki’, (‘Bush Myrtle’ in the Worimi language), the feel of the house is one of luxury camping. Being able to close the outer perimeter makes all rooms openable to the central deck. This allows you to sleep under mosquito nets, with a view of the night sky. A wide shaded entry foyer is for storage of surfboards, hanging towels and wetsuits while a shower nearby reduces sand spreading throughout the house. The most popular space is the shady hammock deck, which receives constant use..Materials throughout relate to the context of the village, are economical and corrosion resistant. There are no ‘city’ materials like glass splashbacks, ceramic tiles or polished stone. The walls are lined with 9mm CFC cladding and aluminium channels, much like the existing buildings of fibro and cover batten. Locally milled blackbutt decking and custom orb roofing are other dominant materials both of which are used in existing buildings. Construction methods and detailing are intentionally basic, for reasons of economy and working in with the local tradesmen. Steel is avoided and items such as the plastic external light fittings, were chosen both for economy and long life. Floors are polished particleboard, all joinery uses formply as a finished face. The exterior is simple, grey and silver, while the interior is colourful, inspired by rockpools and neighbouring bush..A 1.5kW grid feed solar system has been installed, which feeds excess power into the grid (annually, the result is that no power is imported).  A wet composting worm farm treats sewage, the roof feeds to  27000 L of water storage for domestic use, with an additional 15000L for firefighting. For extra  protection a pump supplies the fire fighting sprinklers at roof and garden level with the domestic supply. Some of this lands on the roof, then recirculates, extending the protection time..”  Beach house basics; extensive glazing, natural light; solar energy; vernacular materials; rainwater collection..

designalog : contact

image: © Brett Boardman; article: “Seal Rocks House 4 / Bourne Blue Architecture” 17 Aug 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/263763&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Interiors, Residential Architecture, Solar Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Architecture: Australia House Gallery and Studio by Andrew Burns

Posted by the editors on Friday, 10 August 2012

Architecture: Australia House Gallery and Studio by Andrew Burns: “..Australian architect Andrew Burns has completed a pointy gallery and studio for artists-in-residence in Japan to replace one that was destroyed during the major earthquake of last year..The first Australia House was created in 2009 inside a 100-year-old farmhouse in Niigata Prefecture to provide a place where Australian artists could engage with Japanese communities in the production and exhibition of their work..Following the earthquake, a competition was launched to design a replacement that would be completed in time for the fifth Echigo-Tsumari Art Triennale taking place in the region over the summer..Burns’ design for the new Australia House Gallery and Studio is a two-storey triangular structure with a charred wood exterior and a steep pointed roof..The gallery is located in a double-height space on the ground floor and is overlooked from the living quarters on the floor above..A strong timber frame increases the stability of the building, so that it can be used as a refuge during any future natural disasters..”  Interesting form, interior volumes; extensive glazing, natural light; wood structure and interiors, charred wood cladding..

image: Brett Boardman; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Galleries, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Mona Vale House by Choi Ropiha

Posted by the editors on Sunday, 22 July 2012

Residential Architecture: Mona Vale House by Choi Ropiha: “..The client for the project has a long standing interest in building sustainability developed through working at the Sustainable Energy Development Authority, a government agency in sustainability..With this interest in mind, the client approached Choi Ropiha to design a house that would demonstrate and test a number of active and passive sustainable initiatives whilst accommodating a contemporary coastal lifestyle..expansive views over Mona Vale Beach to the south. This south facing aspect and the narrow site proportions combine to limit the passive design potential and accordingly establish the key design challenge for the project…Our response orients the house toward the view to the south, but opens up the roof at the centre of the house with a large north-facing skylight to admit winter sun to the south facing living areas and to trap and hold the warmth of the winter sun using the thermal mass of the structure..The building is of reverse veneer construction. It utilizes low embodied energy and low thermal mass timber cladding to the outside and heavier thermal mass of concrete and blockwork to the inside..The house is able to be ‘zoned’ to 3 separate areas; the sunroom at the back, the bedroom and hallway, and the living area to the front. This assists in the retention of heat in the winter months..Cross ventilation is carefully considered through the whole house. The front living area ventilates through a series of louvres in a bank of high level clerestory. The bedrooms also have cross ventilation via fanlight windows above doors..Other sustainability measures include a 15,000 L rainwater storage tank combined with grey water recycling to minimise water usage, the use of evacuated tubes for in floor hydronic heating and hot water supply, and photovoltaic solar panels to provide electricity back to the grid..The house is a ‘test-bed’ for these and other sustainability initiatives and the performance of these will be measured after occupancy..”  Ample glazing, natural light, views; passive and active sustainable design, solar energy; wood ceilings, considerable interior wood detailing; indoor / outdoor sensibility..

designalog : contact

image: Brett Boardman; article: “Mona Vale House / Choi Ropiha” 10 Dec 2008. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/9762&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Balmain House by Carter Williamson Architects

Posted by the editors on Monday, 11 June 2012

Residential Architecture: Balmain House by Carter Williamson Architects: “..Preserving and restoring the integrity of the existing 1860’s workers cottage as part of the street scape and the eclectic, urban fabric..was key to the development of this site. The addition needed to be sympathetic, evolving to sit behind and recessive from the original cottage. Light and bright, the new building contrasts spatially with the low, intimate spaces of the existing home. Where the two buildings meet they are united by a light connection, a transitional space at the focal point of the home.. Operating as an interface between the interior and exterior condition, the rear façade is a playful composition of strong, off-form concrete elements which mediate the light from the east and west and striking, fixed marble louvres that filter and attenuate northern light in summer yet allow it to be drawn deep inside during winter..”  Extensive glazing, natural light; interesting interior volumes, materiality; indoor/outdoor sensibility..

designalog: contact

image: © Brett Boardman; article: King , Victoria . “Balmain House / Carter Williamson Architects” 09 Jun 2012. ArchDaily.  <http://www.archdaily.com/242183&gt;

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: