Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘California’

* Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner

Posted by the editors on Saturday, 1 June 2013

Burton Residence by Marmol Radziner

Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner: “..This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County, California, USA. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting the retreat in a careful, simple, and unobtrusive manner. The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east..The road leading to the house climbs the hill and ends at the carport at the home’s west end. A set of concrete stairs lead up a gentle grade from the carport to the entry deck, which runs along the north side of the home. The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan. The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east..Long Valley Ranch utilizes a number of sustainable strategies and materials. Passive solar heating and cooling are achieved through use of concrete flooring, covered decks, and natural through breezes. A 17-kW solar array offsets the electricity usage of the house, and a tankless hot water heater provides on-demand water heating. Sustainable materials are used throughout, including recycled denim insulation and low-VOC paint..”  Extensive glazing, natural light, views; contextuality; sustainability..

See our posts on other homes by Marmol Radziner:

designalog : contact

image: © Joe Fletcher; article: “Burton Residence / Marmol Radziner” 27 May 2013. ArchDaily

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Smith-Clementi Residence by Rios Clementi Hale Studios

Posted by the editors on Sunday, 5 May 2013

Smith-Clementi Residence by Rios Clementi Hale Studios

Residential Architecture: Smith-Clementi Residence by Rios Clementi Hale Studios: “..ProgramExterior and interior remodel and addition to single-family home and adjacent yard. First floor: living area, kitchen/breakfast room, powder room, outdoor dining, garage. Second floor: master suite, family room/office, two children’s bedrooms, children’s bath, utility room. Design: Originally built in 1920s (at 600 square feet) and renovated by husband-and-wife architects in 1996 with second-floor addition, the house grew again in 2012 with the addition of a second lot, reconfiguration of public and private areas, and new garage and master suite. The resulting home now revolves around indoor/outdoor connections to the vast patio space with decorative and working gardens. The front volume maintains a refined lap siding as a signal to the house’s bungalow origins with a scale appropriate for the walk street, while the expressive back volume sports exaggerated vertical wood framing as sunshades to the glass master bedroom volume. “A house and its antithesis,” is how the architects/homeowners describe the relationship between the two elements. The house slowly reveals itself along a walk street in Venice, California, with the design juxtapositions foreshadowed by corresponding fences—a vine-covered traditional wrought-iron fence leads into an raw- wood rustic picket fence. The idea of “Cape Cod meets California Modern” is displayed in the varying rooflines that open the structure to natural light and create terraces for outdoor living. Public areas on the ground floor flow into each other and toward the outdoors. A new large sliding-glass door opens the lower level out to the generous plaza formed from linear concrete slabs with grass and pebbles interspersed. No-mow grass surrounds the front elevated entry porch, which begins the consistent black concrete-tile flooring that travels from outside through the first-floor living, dining, and kitchen areas, then back outside to the al fresco dining platform. Muted colors on the exterior are derived from the landscape and majestic magnolia tree on the property, while natural-wood trim further connects the structure to the landscape. Accessible openings—doors and operable windows—are trimmed in olive paint. The back volume addition encompasses garage and storage with glass-enclosed master suite above. Structural, vertical raw-wood framing is expressively placed around the glass volume. In additional to functionally acting as sunscreens, the beams connote a tree house and correspond to the picket fence in both materiality and attitude. Both front and back parts of the house are distinct on the ground floor—connected by the open-air dining terrace—while the upper- level, cement-board cladded “bridge” connection is more seamless from the interior, acting as a large, common space shared by the family. Immediately upon entering the home, one feels the senses of light and play. Window walls face the outdoor areas and clerestory windows express the changing levels. Standing in the entry living room, one can see clear through to the breakfast area, outdoor dining, and garage. The living room features built-in and free-standing custom benches upholstered in lively patterned fabric. The existing fireplace was re-clad in origami-like dark metal. Materials were chosen to express functionality, thus natural wood and plywood are used extensively, allowing family art and artifacts to add color and character. The open kitchen features a built-in banquette and breakfast table, sleek and simple white cabinetry, and plywood- covered exhaust hood above the working antique stove, which once belonged to noted architect Ming Fung’s mother (Smith and Clementi met at Hodgetts + Fung early in their careers). The custom butcher- block island unfolds to a playful Buffalo profile. Floor-to-ceiling plywood book and entertainment center leads to the heavy timber wood staircase. Upstairs, two bedrooms and a shared bath for the owners’ nine- and 16-year-old daughters are separated from the master suite by the “bridge”. Central to the bridge is the open family room—a hub of activity combining TV viewing, computer, and various other functions that mirror the family’s lifestyle. The flooring changes from wood to cork tiles beyond an olive-colored floor-to-ceiling door that opens to the master suite, which includes seating area, terrace, bath, and walk-in closets. A seven-foot-high plywood wall acts as headboard and privacy shield to the alley, while the CMU wall extends up from the garage below and then through the full-height glass wall to the outdoor balcony. Sliding and pocketing doors on two sides can be opened and closed as desired to manage degrees of openness. The hanging fireplace swivels to direct heat either toward the room or toward the balcony. The plywood storage wall is inset with red doorways leading into closets and the master bath. Open shelves allow a clear view into the bath, which may alternately by closed off by sliding the door all the way across. White cabinetry and positive/negative faux bois tile highlight the master bath. Obtaining the neighboring lot gave the owners the freedom to open the home up to the outside. “Even though we’re Modernists,” notes Frank, “the relationship to the outdoors in the previous renovation wasn’t sufficient.” Orienting views toward the existing 80-year-old Magnolia Grande Flora tree resulted in short vistas with long diagonals that afford views, light, and air. On the adjoining property sits an olive-colored house for Julie’s mother, who also collaborated on the landscape. Long troughs with growing vegetable are placed along the walk street..” Interesting cladding / timber sun-screen, interior volumes and details; indoor / outdoor sensibility..

designalog : contact

image: © Undine Pröhl; article: “Smith-Clementi Residence / Rios Clementi Hale Studios” 01 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Modernism, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Off-grid itHouse by Taalman Koch

Posted by the editors on Wednesday, 3 April 2013

Off-grid itHouse by Taalman Koch

Residential Architecture: Off-grid itHouse by Taalman Koch: “..The itHouse is a design system developed by  that utilizes a series of components prefabricated off-site to better control the construction waste, labor, and quality of the finished product. Conceived as a small house with glass walls and open floor plan, the itHouse maximizes the relationship of the occupant to the surrounding landscape while minimizing the building’s impact on delicate site conditions..Energy efficiency is achieved in the itHouse through passive heating and cooling, utilizing site orientation and cross ventilation, radiant floor heating, hi-efficacy appliances & equipment and the use of solar photovoltaic & thermal panels..To further enhance the experience of living in a glass house, a graphic design is mapped to discreet areas of the glass walls, creating framed views, sun-shading screen patterns and privacy zones. Artists Sarah Morris and Liam Gillick custom designed the graphic outfit for the off-grid itHouse..”  Extensive glazing (as one may expect in a glass house, after all), natural light, views; lovely site; interesting interior visual textures, graphism; commendable contextual sensibility..

designalog : contact

image: © Art Gray; article: “Off-grid itHouse / Taalman Koch” 01 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Prefab Design, Residential Architecture, Solar Design, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Frank Gehry Designs Mixed-Use Tower for Downtown Santa Monica

Posted by the editors on Wednesday, 6 March 2013

Frank Gehry Designs Mixed-Use Tower for Downtown Santa Monica

Residential Architecture: Frank Gehry Designs Mixed-Use Tower for Downtown Santa Monica: “..Developers M. David Paul Associates and the Worthe Real Estate Group have commissioned Frank Gehry to design a mixed-use hotel and residential tower in his hometown of Santa Monica, California, USA. The 22-story “Ocean Avenue Project” aims to stimulate the coastal city’s economy with street-level restaurant and retail space below a 125-room hotel and 22-unit condominium tower topped with a rooftop observation deck. As for accommodating the car-centric lifestyle of the West Coast, resident and visitor parking will be available in a three-story subterranean garage beneath the tower. In addition, the developers plan to integrate a 36,000 square foot museum campus that will add a cultural perk to the development just North of its two-acre site..Although this project looks promising, the 244-foot, Gehry-esque tower is currently pending approval from the City. A vote by the end of March will decide its fate..”

See some of our other posts on work by Frank Gehry:

designalog : contact

image: © Gehry Partners; article: Rosenfield , Karissa. “Gehry Designs Mixed-Use Tower for Downtown Santa Monica” 04 Mar 2013.ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Hospitality Architecture, Residential Architecture, Retail Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: