Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘California’

* Residential Architecture: BIG & small House by Anonymous Architects

Posted by the editors on Monday, 25 February 2013

BIG & small House by Anonymous Architects

Residential Architecture:  BIG & small House by Anonymous Architects: “..This tiny house in northeast Los Angeles, California, USA, by local studio Anonymous Architects contains only three rooms and is lifted off the hillside on a set of concrete pilotis..Named BIG & small House, the two-storey residence was designed to maximise space, as it occupies a plot around half the size of its neighbours..Rather than squeeze in lots of small rooms, Anonymous Architects chose to add just one large living room, a single bathroom and a mezzanine bedroom. “What the house lacks in square footage it provides in volume,” explains the architect..A single-car parking garage runs along the side of the house, and the mezzanine bedroom stretches out over the top, allowing the combined living and dining room to become a double-height space..To increase natural light inside the house, interior partions don’t meet the ceiling. This was intended to create an “open-lofted feeling”..The shape of the house is defined by the outline of its sloping site. The base of the building barely touches the declining ground, but is held firmly in place by concrete-pile foundations..”The house is a completely isolated object,” (says) architect Simon Storey.. “It’s almost like a industrial shed compared to it’s neighbours, however the undulating roof softens the house just enough that it feels part of the neighborhood.”..Seamed metal sheets clad the entire exterior, while interior walls and floors are lined with timber..Anonymous Architects previously worked on another house on a small plot in Los Angeles and named it Eel’s Nest after the narrow residences found in Japanese cities..”  Extensive glazing, natural light, views; small footprint; interesting details and interior volumes..

See our post on another home by Anonymous Architects: Residential Architecture: Eels Nest House by Anonymous Architects.

image + article: Dezeen

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Bloom House by Greg Lynn

Posted by the editors on Friday, 14 December 2012

Bloom House by Greg Lynn

Residential Architecture: Bloom House by Greg Lynn: “..The Bloom House is an infill house situated on a 35’x90’ lot with views of the Pacific Ocean. The exterior is a box with a series of eyelet shaped windows with stainless steel trimming the outer edge of the windows. The trim runs continuously along the east and west facades and turns the corners to the north and south facades where corner windows are located..The interior of the house is massed with curvilinear surfaces which emerge from ceilings and walls to define enclosures, furniture and light. There are 2-1/2 stories with the garage, maid’s room and utility rooms located on the submerged level. On the first full level the living room, dining room and kitchen terrace up from the front yard at 30” height intervals. Across the length of this open space is a luminous fiberglass lantern attached to the ceiling. Between the dining room and kitchen are 2 small curvilinear enclosures which contain the powder room and office. In the living room, a wall bulges to define the fireplace..Three bedrooms are located on the upper level along a spine of shaped walls. In the master bathroom, master bedroom and second bathroom, the walls are shaped from thermoformed Corian. The upper hallway wall, the 2 small enclosures and fireplace on the lower level are framed with laser cut vertical wood fins that are sheathed with lath and plaster..”  Interesting interior volumes and details; ample glazing, natural light..

designalog : contact

image: © Richard Powers; article: “Bloom House / Greg Lynn” 11 Dec 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/304232&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Sycamore House by Kovac Architects

Posted by the editors on Tuesday, 11 December 2012

Sycamore House by Kovac Architects

Residential Architecture: Sycamore House by Kovac Architects: “..Designed as the home of firm Principal Michael Kovac, Sycamore House serves as a laboratory for the firm’s ongoing research into sustainable architecture and a showcase for Kovac’s design philosophy. The home’s seamless integration of environmental systems and green materials has made it one of the first in California to garner Platinum Certification from the USGBC LEED for Homes Program..Sycamore House takes its name from three beautiful trees on the site that originally attracted Kovac to the property; the simple geometry of the house is driven by the steeply descending site. Nestled into the downhill side of a ridge top street, the 3,400 square-foot home presents a deceptively modest one-story face to the street, while a view from below reveals a series of sculpted volumes over three floors. Inspired by the surrounding sycamores, Kovac commissioned artist Jill Sykes to turn the minimal street facade of recycled fiber cement panels into a canvas into which her subtle shadow patterns were etched..A 23-foot tall interior concrete wall anchors Sycamore House to its site and organizes the house formally and functionally. The wall’s weighty presence provides an elegant counterpoint to a delicate cantilevered stair connecting the upper living spaces to private spaces below. Its thermal mass helps to regulate air temperature while its vertical expanse encourages natural ventilation, both guiding warm air to clerestory windows and drawing cool canyon breezes from below..Photovoltaic panels provide for nearly all of the house’s power needs, and a green roof insulates the home and reduces storm water runoff. The house also employs an array of sustainable materials, including high fly ash content concrete, Forest Stewardship Council (FSC) certified woods, reclaimed wood flooring, zero-VOC paints, recycled glass tile, formaldehyde-free plywood, and high efficiency plumbing fixtures and appliances..The effort toward maximum sustainability extended beyond the design of the new home to encompass the ‘deconstruction’ of the existing house on the site. Prior to its removal, site vegetation was cleared by a herd of grazing goats. Interior fixtures and appliances were removed and donated to Habitat for Humanity, while framing lumber was re-used elsewhere in low-income construction. Overseen by The Reuse People, a nonprofit corporation dedicated to keeping usable building materials out of landfills, the process repurposed a minimum 75% of the existing building material..”   Interesting form, interior volumes; ample glazing, natural light; sustainability; LEED certification..  Article includes a 5 minute video..

designalog : contact

image: © Lisa Romerein; article: “Sycamore House / Kovac Architects” 05 Dec 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/302288&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Interiors, Residential Architecture, Solar Design, Sustainable Architecture, Sustainable Design, Video | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Broom Way Residence by Nonzero Architecture

Posted by the editors on Wednesday, 28 November 2012

Residential Architecture: Broom Way Residence by Nonzero Architecture: “..Having lived in the historic Brentwood, California, neighborhood for a decade and well aware of its unique quality, the owners had planned to expand their 1950’s house. Demolishing the unremarkable structure and building from ground up ultimately turned out to be the better solution. The resulting 4,200 square foot residence was completed in September 2011..Inspired by strict regulations demanding a mid-century ideal of humane modernism and appreciative of its values, the design is a contemporary interpretation and celebration of its inherent qualities, with an added strong focus on sustainability ..A steep down-slope site above a wooded canyon required a low profile from the street and the careful positioning of the volumes to preserve views, while making the comparably large home appear modestly scaled in keeping with the neighborhood..The massing concept consists of a simple large open glass volume for the shared living spaces, wrapped around three-dimensionaly by a solid band of smaller rooms that also maintain the owner’s privacy from the street. Closely integrated into the historic surroundings, the house features a typical transparent clerestory above the opaque walls and a floating flat roof with exposed steel beams..The desired inside-outside relationships, openness and attention to craft and detailing were achieved with a glazed steel post-and-beam structure. The concrete retaining walls are left exposed where possible and contrast with the steel and the sustainably harvested tropical hardwood siding..Photovoltaic glass panels power the house and offer a serene dappled light on the terrace while, along with deep roof overhangs, they help shade it. Natural ventilation is facilitated and encouraged through the placement of operable windows and folding glass walls, opening to the large deck, along the path of the prevailing breezes..Throughout the house, views of the canyon, the trees and the distant ocean and shoreline are carefully framed for maximum enjoyment as well as privacy. Spaces are extended outward and the surrounding landscape is continually incorporated into the design. The entry sequence leads through the solid perimeter band of rooms, through a glazed door sheltered by a skylight, into the large space, which finally opens up dramatically after one passes behind the freestanding kitchen volume..Built-in mahogany cabinets and shelves, including a fully rotating shelf wall separating a study and offering a choice between bookshelves and a TV, help to keep the tall space open and uncluttered..Roof beams from the old house were repurposed as steps and benches throughout and complement the largely drought-resistant landscaping..”  Extensive glazing, natural light, views; modest street-side elevation; clerestory windows; interesting form, interior volumes, details; solar energy, sustainability..

designalog : contact

image: © Juergen Nogai; article: “Broom Way Residence / Nonzero Architecture” 23 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/297019&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Mid-Century Design, Modernism, Residential Architecture, Solar Design, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: