Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Cantilevers’

* Residential Architecture: The Glass House by AR Design Studio

Posted by the editors on Saturday, 18 May 2013

The Glass House by AR Design Studio

Residential Architecture: The Glass House by AR Design Studio: “..AR Design Studio have completed a glass extension on a house in Winchester, England, UK..it is not every day that a body is found buried on your building site, but on a summer’s morning in 2012 this is exactly what happened while builders were laying foundations for RIBA award-winning architects AR Design Studio’s latest project. By 6pm they had found another 2..After the initial astonishment, the Police and later a team of Archaeologists were brought in who thankfully identified the remains as being of Roman origin. After a period of intense excavation, it was confirmed as a site of Archaeological importance when further evidence of Roman burials and defensive fortifications were uncovered, including the discovery of a rare Roman burial urn. Once the site was cleared of artefacts and the bodies taken to the local museum for research, work on the building could continue..These ancient findings further added to the already rich historical context of the property situated in the town of Winchester, the old Roman capital of England. The project was to convert the original servants’ quarters of the large Manor House that overlooked the surrounding grasslands. It was built by the Earl of Airlie in 1856 while he served as Camp Commandant at the nearby Peninsular Barracks military base and split into two more modestly sized dwellings in the 1950s..Since then, the servants’ quarters had fallen into a state of disrepair after the unfortunate passing of a sole elderly owner. It remained vacant for a number of years, until the long-time occupants of the Manor House sought to retire and move into the more manageable servants’ quarters and turn it into their dream home..The owner’s love of glass fuelled their brief to construct a beautifully simple sculptural glass staircase and a contemporary glass extension, situated at the rear of the property in the space created by the ‘C’ shape of the building, which would open itself up to the garden..The couple approached AR Design Studio Chartered Architects because of their experience in dealing with glass architecture and their interest in how this material can be used to create seamless relationships between inside and outside space, between the man-made and nature..Hidden from view behind the buildings traditional façade, the finished extension is an elegant piece of modern contemporary glass architecture. It completely reinvents the feel and atmosphere of the previously dark and cramped servants’ quarters; all within the rich and poignant historical context of the site..The concept was to provide a clean and light architectural intervention alongside the traditional shell of the building which would positively affect the feel and functionality of the property. The spaces are designed to accentuate a play between light and dark; contrasting from the bright and open communal spaces to the more subtle and secluded, almost cave-like retreat spaces in the old house. The existing layout was clarified; vertical voids were cut through the house to unite the cellar, ground and first floors and redirect the flow of the house to naturally draw the user towards the new glass space at the heart of the home..This extremely light and spacious frameless glass extension houses the open-plan kitchen, living and dining areas. As the delicate structure reaches over to form the walls and roof of the extension, it creates a flexible inside/outside space allowing sunlight to flood through the home and filter down gradually, creating beautiful shards of light and shadow..As a contrast to the extension, the formal lounge, study and dining room have a more sheltered and embracing nature. Upstairs, the Glass House has 4 large double bedrooms, each with an en-suite bathroom. The master suite has its own walk-in wardrobe and views overlooking the garden and the top of the glass extension below. All the essentials have been accounted for, in the form of utility and laundry rooms, study and WC that flank the glass box..The strategic placement of the large roof light floods the entrance hall with sunlight that tracks through the double-height space with the time of day and the seasons. Timber ceramic tiling was used as an innovative alternative to traditional timber flooring because it does not discolour in the weather and is a perfect surface to compliment the underfloor heating throughout. This allowed for a seamless floor finish running from the inside to the outside onto the cantilevered patio..The rest of the house is finished to a minimal and clean appearance to allow the functional glass structures to stand out as exquisite pieces of sculptural art in their own right..Whilst still retaining a subtle street appearance, the finished property now renamed Clarkes, is completely transformed from its previous gloomy and decrepit nature. The modern renovation and extension creates a light, airy and open living environment bursting with traditional values, contemporary style and innovative design..”  Extensive glazing, naturally enough, and abundant natural light, garden views; interesting renovation and addition to an existing structure..

See our posts on three other homes by AR Design Studio:

image: Martin Gardner; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Tower House by Gluck+

Posted by the editors on Thursday, 16 May 2013

Tower House by Gluck+

Residential Architecture:  Tower House by Gluck+: “..This holiday home in upstate New York, USA, by US firm Gluck+ features an elevated living room that hovers nine metres above the ground..As the weekend retreat for Thomas Gluck – one of the firm’s principals – and his family, Tower House was designed as a four-storey tower with a “treetop aerie”, affording mountain views across the nearby Catskill Park..The house is glazed on every side. In some places Gluck+ has fitted dark green panels behind to camouflage the walls with the surrounding woodland, while other areas remain transparent, revealing a bright yellow staircase that zigzags up behind the southern elevation..Taut vertical cables form the balustrade for this staircase and are interspersed with small lights, intended to look like fireflies after dark..One of the main aims of the design was to minimise the impact on the landscape. The architects achieved this by lifting the large living areas off the ground and stacking bedrooms and bathrooms on the three floors beneath, creating a base footprint of just 40 square metres..This arrangement also allows all of the wet rooms to be arranged in an insulated central core. When the house isn’t is use, this core isolates the heating systems, helping to reduce energy consumption..The three bedrooms are positioned on the north side of the house, where they can benefit from the most consistent daylight, and contain yellow furniture to match the colour of the staircase..The living room above is divided up into four different zones by the arrangement of furniture and features a 12-metre-long window seat that spans the entire space. There’s also a secluded roof terrace on the next level up..New York-based Gluck+ was known until recently as Peter Gluck and Partners. The firm is now run by Peter, his son Thomas, and three other principals..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting cantilevered form, fenestration, furnishings.. Interesting photos and slideshow..

See our posts on two other home by Gluck+:

image: © Paul Warchol; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Fairhaven Residence by John Wardle Architects

Posted by the editors on Monday, 13 May 2013

Fairhaven Residence by John Wardle Architects

Residential Architecture: Fairhaven Residence by John Wardle Architects: “..The Fairhaven Beach House is located on top of the ridgeline above the Great Ocean Road on the Victorian coastline (Victoria, Australia). The site enjoys panoramic views over the southern ocean and surf beach below. The house winds around a protected central courtyard, which creates an outdoor space sheltered from the harsh prevailing winds. The form of the house is coiled and stepped around the courtyard. The living area doors and an oversized sliding kitchen window open up and integrate it with the house proper during fine weather..The spatial journey through the house from arrival to view is choreographed to increase anticipation before reaching the main living space. As you step beneath a cantilevered study into a dramatic vertical entry space, you become acutely aware of a number of twists and folds along its length that make the transformation into horizontal living space. The main window aperture matches the cinematic proportions of the ocean view..Materially the house is clad in a green-grey zinc cladding, for both its longevity and natural colouring that merges with the scrub and tea tree landscape. In contrast, the interior of the house is completely lined in timber (floors, walls, cabinetry and ceilings) to form an enclosure for living that its inhabitants become completely immersed within. The eye is then always drawn back to the outlook beyond..The proportions, orientation and dimensions of windows have been tailored to particular views and to reveal internal spaces. The design process has been one akin to scenography, bringing together sensory and spatial experiences to frame the theatre of inhabitation within..”  Extensive glazing, natural light, wonderful ocean views; interesting form, materiality, interior volumes and details..

See our posts on two other homes by John Wardle Architects:

designalog : contact

image: © Trevor Mein; article: “Fairhaven Residence / John Wardle Architects” 07 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: J4 Houses by Vertice Arquitectos

Posted by the editors on Wednesday, 8 May 2013

J4 Houses by Vertice Arquitectos

Residential Architecture: J4 Houses by Vertice Arquitectos: “..We were faced with a plot of land shaped as a quarter of a circumference that had a height difference of 5.50 meters on the curved side. This side has a privileged view of the sea. In addition, we were conditioned by the construction regulations which enabled us to build two terraced levels..The project is based upon two containers, which have been cut, in order to adopt a “mineral” form. These different volumes have been designed to overhang in order to avoid the use of great contention walls and to create useful spaces beneath them. They also define the entrance to the house..The first volume, located at the highest point of the plot, hosts the main bedroom and has a one level. The second volume, located at the lowest height, has two floors, beneath of which the parking area situated..Access to the house is through a sloped garden that leads to the entrance hall, space which articulates both volumes. It takes us to the more intimate area of the entrance level and to the stairs. Through the stairs we reach, in first place, the main bedroom and then the social area of the house, located at the highest level..Due to the existing coast regulations all exterior walls are painted white and contention walls are veneered with concrete tiles. Frameworks have been finished in a steel blue look..”  Interesting form, interior volumes; extensive glazing..

See our posts on two other homes by Vertice Arquitectos:

designalog : contact

image: Courtesy of Vertice Arquitectos; article: “J4 Houses / Vertice Arquitectos” 02 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: