Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Cedar Cladding’

* Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Posted by the editors on Wednesday, 29 May 2013

Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects: “..The partners of new Vancouver, British Columbia, Canada, studio Scott & Scott Architects created this remote snowboarding cabin for their own use at the northern end of Vancouver Island..The Alpine Cabin by Susan and David Scott is lifted off the ground on six columns made of douglas fir tree trunks, which pierce through the rooms on both storeys..The exterior clad in cedar, intended to weather to the tone of the surrounding forest, and the interior finished in planed fir..”The construction approach was determined to avoid machine excavation, to withstand the annual snowfall, to resist the dominant winds and to build in a manner which elevates the building above the height of the accumulated snow on the ground,” say the architects..The majority of the ground floor is taken up by a combined living room and kitchen, but also includes a bathroom and sauna. Upstairs there are two bedrooms with a study in between..One corner of the ground floor is cut away to create a spacious porch where firewood and snowboarding equipment can be stored..The cabin is located in a community-operated alpine recreation area 1300 metres above sea level and is accessible by a gravel road for five months of the year, but otherwise equipment and supplies must be carried on a sledge to the site..The building is completely off-grid, heated by a wood-burning stove and using water that must be fetched from nearby and carried in..The architects built the project themselves with the help of friends. “The cabin was constructed out of a desire to directly design and build as a singular act, to work with the freedom one experiences when snowboarding, and in a manner which is centered in the adventure and not bound heavily in pre-determination,” they explain..’  Lovely site; contextual and materials sensibility..

image + article: Dezeen

designalog : contact

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: S House by Glamuzina Paterson Architects

Posted by the editors on Sunday, 11 November 2012

Residential Architecture: S House by Glamuzina Paterson Architects: “..The parti of S_House divides the long thin lot into two gardens, challenging the conventional diagram of the front and back yard of the typical suburban house. The house becomes the active space between the gardens, and offers the occupants multiple views and sectional level changes as they move through the site..Designed for a family of five, the clients wanted a house that responded to the land’s topography. A 1920s stables to the rear of the site was to be restored into a studio. Located on the southern side of Prospect Terrace in Mt Eden, the 15m wide x 72m long rectangle slopes from the street downwards towards the rear boundary, set back 10m from the street..S_House differs from the standard villa with a compact form and central circulation, with the elongated plan allowing for an extensive surface connection with the landscape. The activities of the house take place across a singular spine corridor which expands and contracts spatially as the house mediates the site, creating the contradictory east native garden and the west exotic sculpted garden. The complementary gardens are connected by the children’s play area and bedrooms which occur at the turning point ‘knuckles’ of the plan, opening up to the two ‘parent’ gardens..Stained cedar clads the exterior of the house, with a corrugated iron roof forming a continuous series of hips and valleys. The internal palette is black and white with a black oxide concrete floor and built in furniture. Excavated Basalt was used in garden retaining and planting plan. The intention of the street elevation was to create an outward looking, austere landscape with Ribbonwood and Kowhai trees that will grow to leave the architecture in a natural forestry setting. Robin Evan commented: “Ordinary things contain the deepest mystery.” The S_House was envisioned to reflect these values..”  Extensive glazing, abundant natural light, garden views; indoor / outdoor sensibility; interesting interior volumes, details and decoration..

See our post on another home by Glamuzina Paterson Architects: Residential Architecture: Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects.

designalog : contact

image: © Patrick Reynolds; article: Alarcon , Jonathan . “S House / Glamuzina Paterson Architects” 09 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/291576&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Lucerne House by Daniel Marshall Architects

Posted by the editors on Tuesday, 6 November 2012

Residential Architecture: Lucerne House by Daniel Marshall Architects: “..Sited on the edge of the ancient crater that embraces Orakei Basin with extravagant views to inner Waitamata harbour and Auckland city, New Zealand..The brief was very specific, with garaging a number of classic cars a primary concern..Daniel’s design response was to wrap the garaging around a central ‘pergatoria’ – a term coined by the italian architect Terragni for an entry courtyard. The garage doors detailed to disappear into the adjoining cedar exterior. This area also incorporates the entry,conceived as a three level atrium that entices the visitor up to the living level and to the eventual revelation of the views of the Auckland landscape beyond. The curved edge of the infinity pool echoes the form of Orakei basin and draws the sea view closer to the house..The aesthetic and detailing of the house is intended to be quietly sophisticated using a limited palette of materials. A number of bespoke items designed specifically for the house by the architects enhances the glamour of the setting – these include a chandelier with hand blown glass spheres by Katie Brown, a front door handle crafted by David White and the panels behind the dining table painted by Daniel Marshall..”  Vertical, grey, cedar cladding, extensive glazing, abundant light, views; interesting materiality, color palette, interior volumes and details..

See our post on another home by Daniel Marshall Architects: Residential Architecture: Korora House by Daniel Marshall Architects.

image: © Emily Andrews & Ernie Shackles; article: Cifuentes , Fabian . “Lucerne / Daniel Marshall Architects” 02 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/288781&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Nexus House by Johnsen Schmaling Architects

Posted by the editors on Sunday, 16 September 2012

Residential Architecture: Nexus House by Johnsen Schmaling Architects: “..The Nexus House, a compact home for a young family of four, occupies a small site in University Heights, a historic residential district in Madison, Wisconsin, USA, with iconic homes by Louis Sullivan, Frank Lloyd Wright, Keck & Keck, and many others.  Successfully contesting the local preservation ordinance whose strict guidelines advocated stylistic mimicry while failing to recognize the neighborhood’s rich architectural diversity, we designed a quiet but unapologetically contemporary building, its formally restrained volume discreetly placed in the back of the trapezoidal site, where it avoids direct visual competition with its two dignified neighbors, a hundred-year old Spanish Colonial home and the Ely House from 1896, a cherished landmark on the National Register of Historic Places..The house is composed of two principal building blocks: a two-story brick podium partially carved into the site’s existing slope; and a linear cedar-clad meander that wraps up and over the podium before transforming into a cantilever, its overhang providing shade for the south-facing main level patio.  Following this binary parti, the home’s “public” functions – garage, support rooms, and an open living hall – are located in the brick base, while its “private” spaces – upper level bedrooms, baths, and a small reading room – are housed in the cedar volume.  Exterior steps lead up the slope to the home’s front door, a glazed recess with a delicate steel canopy marking the vertical joint between the two distinct building blocks.  The glass entry door opens into a small vestibule that leads into the main living hall, an open space for cooking, eating, and sitting, where a series of floor-to-ceiling windows offer arriving guests expansive, carefully framed views into the neighborhood..The deliberately neutral interiors of the living hall are complemented by a troika of dark-stained wood objects that spatially anchor the open space:  a small entertainment center; a fireplace and chimney; and a wood wall and canopy cradling an intimate side lounge, which can be separated from the living hall with large pocket doors to serve as a guest bedroom or quiet study..”  Extensive glazing, natural light, interesting fenestration; interesting exterior materiality: dark brick and horizontal cedar cladding; cantilever..

See our post on another home by Johnsen Schmaling Architects: Residential Architecture: OS House by Johnsen Schmaling Architects.

designalog : contact

image: © John J. Macaulay; article: Cifuentes , Fabian . “Nexus House / Johnsen Schmaling Architects” 13 Sep 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/270621&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

 
%d bloggers like this: