Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Central Courtyards’

* Residential Architecture: Casa CorMAnca by Paul Cremoux Studio

Posted by the editors on Monday, 27 May 2013

Casa CorMAnca by Paul Cremoux Studio

Residential Architecture: Casa CorMAnca by Paul Cremoux Studio: “..This family house in Mexico City by local architect Paul Cremoux conceals a three-storey wall of plants behind its slate-clad facade..Concerned about the lack of sustainable construction in the country, Paul Cremoux Studio designed a building that uses plants to moderate its own internal temperature, whilst giving residents an indoor garden..”Making sustainable eco-effective design in Mexico is pretty hard. Many clients do not yet realise the importance of changing the design strategy,” says architect Paul Cremoux..He explains: “We would like to think about vegetation not only as a practical temperature-humidity comfort control device, or as a beautiful energetic view, but also as an element that acts like a light curtain.”..The green wall flanks a courtyard terrace, which occupies the middle floor and is open to the sky on one side. Meanwhile, most the rooms of the house are positioned on the levels above and below..A driveway for two cars is located beneath the terrace and leads through to the dining and kitchen areas. A living room and three bedrooms occupy the second floor and can be accessed via a staircase tucked away in the corner..The dark slate panels that clad the exterior also line some of the walls around the courtyard, contrasting with the light wood finishes applied elsewhere..”  Extensive glazing, natural light; magnificent green wall; interesting form, interior volumes, materiality; original article includes a four-image slideshow and many additional images..

See our post on another home by Paul Cremoux Studio: Residential Architecture: La Caracola Seashore House by Paul Cremoux Studio.

image: Héctor Armanado Herrera and PCW; article: Dezeen

designalog : contact

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Posted by the editors on Sunday, 26 May 2013

House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia: “..This rural house in Switzerland by local studio Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia is raised off the hillside on a pair of gigantic concrete columns..The single-storey House in Sonvico is constructed on a 20-metre long concrete slab, which is elevated above the ground on one side to line up with the highest level of the site..”We and the clients both wanted to create a single-storey house,” architect Martino Pedrozzi told Dezeen. “Because of the slope, we invented a level section.”..Rather than create an entrance at the point where the building meets the ground, Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia designed the house with a hollow centre so that residents climb up from underneath to enter. This arrangement also creates a terrace beneath the building with a swimming pool alongside..Timber-framed windows sit within the houses’s chunky concrete frame. White ceramic tiles clad any walls between and feature a mixture of polished and matte finishes..The rooms of the house are arranged in sequence around the perimeter, while a corridor runs around the inside. There are also circular rooms inside the columns and one contains a staircases so it can double up as a second entrance..”  Extensive glazing, natural light; interesting form; original article features a six-image slideshow..

image: Pino Brioschi; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Kerry House by Carson and Crushell Architects

Posted by the editors on Thursday, 16 May 2013

Kerry House by Carson and Crushell Architects

Residential Architecture: Kerry House by Carson and Crushell Architects: “..This project is a major reworking of a dilapidated 1960′s bungalow overlooking Kenmare River, Kenmare, Ireland. The structure was wrapped in a thick insulated render lining with high performance glazing fitted flush into existing and newly made openings. All internal rooms were reorganised, improving relationships between the bedrooms and their new en-suites and the relocated kitchen, dining room and central courtyard. In addition, a terrace and long bench of Kilkenny limestone were made to extend the living spaces into the landscape..”  Extensive glazing, natural light; interesting contemporary renovation and reworking of an existing structure..

designalog : contact

image: Courtesy of Carson and Crushell Architects; article: “Kerry House / Carson and Crushell Architects” 12 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Fairhaven Residence by John Wardle Architects

Posted by the editors on Monday, 13 May 2013

Fairhaven Residence by John Wardle Architects

Residential Architecture: Fairhaven Residence by John Wardle Architects: “..The Fairhaven Beach House is located on top of the ridgeline above the Great Ocean Road on the Victorian coastline (Victoria, Australia). The site enjoys panoramic views over the southern ocean and surf beach below. The house winds around a protected central courtyard, which creates an outdoor space sheltered from the harsh prevailing winds. The form of the house is coiled and stepped around the courtyard. The living area doors and an oversized sliding kitchen window open up and integrate it with the house proper during fine weather..The spatial journey through the house from arrival to view is choreographed to increase anticipation before reaching the main living space. As you step beneath a cantilevered study into a dramatic vertical entry space, you become acutely aware of a number of twists and folds along its length that make the transformation into horizontal living space. The main window aperture matches the cinematic proportions of the ocean view..Materially the house is clad in a green-grey zinc cladding, for both its longevity and natural colouring that merges with the scrub and tea tree landscape. In contrast, the interior of the house is completely lined in timber (floors, walls, cabinetry and ceilings) to form an enclosure for living that its inhabitants become completely immersed within. The eye is then always drawn back to the outlook beyond..The proportions, orientation and dimensions of windows have been tailored to particular views and to reveal internal spaces. The design process has been one akin to scenography, bringing together sensory and spatial experiences to frame the theatre of inhabitation within..”  Extensive glazing, natural light, wonderful ocean views; interesting form, materiality, interior volumes and details..

See our posts on two other homes by John Wardle Architects:

designalog : contact

image: © Trevor Mein; article: “Fairhaven Residence / John Wardle Architects” 07 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: