Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Concrete Flooring’

* Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner

Posted by the editors on Saturday, 1 June 2013

Burton Residence by Marmol Radziner

Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner: “..This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County, California, USA. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting the retreat in a careful, simple, and unobtrusive manner. The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east..The road leading to the house climbs the hill and ends at the carport at the home’s west end. A set of concrete stairs lead up a gentle grade from the carport to the entry deck, which runs along the north side of the home. The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan. The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east..Long Valley Ranch utilizes a number of sustainable strategies and materials. Passive solar heating and cooling are achieved through use of concrete flooring, covered decks, and natural through breezes. A 17-kW solar array offsets the electricity usage of the house, and a tankless hot water heater provides on-demand water heating. Sustainable materials are used throughout, including recycled denim insulation and low-VOC paint..”  Extensive glazing, natural light, views; contextuality; sustainability..

See our posts on other homes by Marmol Radziner:

designalog : contact

image: © Joe Fletcher; article: “Burton Residence / Marmol Radziner” 27 May 2013. ArchDaily

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Tinos by mX Architecture

Posted by the editors on Monday, 29 October 2012

Residential Architecture: House in Tinos by mX Architecture: “..The land is located at the northwest edge of Hatzirados village on the Cyclades’ island of Tinos, Greece, in the Hellenic Mediterranean. It contained vestiges of previous stonewall vernacular tissue including characteristic elements such as a wine press and a stone oven..The aim of the project was to erect a contemporary house within a traditional [settlement] frame. The naturally sloping site has been sculpted into three ‘plateaus’ following a decreasing height ascension rhythm. Residential uses occupy the entire terrain’s area. The existing tissue is preserved and enhanced to form the design’s pattern, an alternation of built up and void areas. Solid volumes are shaped as archetypal cubic prisms: tower, ‘slab’, block. They are positioned in order to complete the urban environment, the tower, for example, marking the village’s angle. The connection of the whole is ensured by open space continuity throughout courtyards and patios..Inspired by the typical use of local “cells” the prisms house three bedrooms, with en-suite bath spaces. Each one has a distinct view according to its shape or position: vertical for the tower regarding the sky, diagonal for the slab towards surrounding crests, panoramic for the block viewing neighboring ‘plateaus’. The collective life area –living and dining room, open kitchen- is unified and sheltered on the central level, allowing autonomy to the satellite “cells”..Continuing local materials and construction high-quality expertise the vertical locally sourced natural stone masonry walls provide support to the horizontal raw-faced in-situ concrete roofs. Interior and exterior floors are finished in cement allowing all horizontal surfaces to present an identical aspect. The openings of the building are created from the disposition of structural elements, differing according to their orientation and filled up with natural wood, glass or marble panels..The thermal inertia of masonry and concrete structure, massive and closed on the north faces, acts as a ‘heat sink’, slowing the rate of temperature change in all interior premises enabling them to be cooled without mechanical refrigeration. Further, the existence of openings on two sides of every interior space allows its manually controlled physical ventilation..The attenuation of inner/outer bounds extends every inhabitable space and intensifies space continuity. The design of a built-up table in the focal gathering point of the house accentuates that sensation as well as the layout of the flooring joints..The incorporation of a stretch of water at the center of the habitat, beyond cooling and leisure purposes, serves several meanings: founding a circular movement course, suggesting the ‘agglomerating around water’ generational scheme of Tinos villages’ and offering a natural reflect plan at the work’s architecture..”  Extraordinary renovation / refurbishment / extension of an old existing domestic structure, incorporating contemporary exterior and interior additions, materials sensibility and aesthetics..

designalog : contact

image: © Elias Handelis; article: Saieh , Nico . “House in Tinos / mX Architecture” 30 Mar 2010. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/54044&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House S by Nimmrichter cda

Posted by the editors on Wednesday, 1 August 2012

Residential Architecture: House S by Nimmrichter cda: “..The parameters of the design were determined by the desire for autonomy of form and materiality, as well as the new building’s interaction with the house and pool already on the land. An existing pavilion, acting as pool and summer house, was demolished and replaced by a new volume..The new building’s form is a response to its position on the site, and the angled façade reflects the client’s desire for living areas offering different degrees of openness or seclusion. The exterior is faced with horizontal, open-jointed cedar batten cladding, which further emphasises the geometry of the building..The three-floor building’s overall volume is 1, 000 m³. Garage and necessary storage and utility rooms are located in the basement. The open-plan ground floor comprises one large living, eating and cooking area, and there are three bedrooms and a recessed balcony on the upper floor..The interior, also designed by nimmrichter cda, is defined by its core faced in chestnut wood, which encompasses the entrance hall, with cloakroom and externally-accessible guest toilet, and the staircase..The box delineates the eating-living area and contrasts with the dark, rough concrete floor and the black kitchen elements..The building is Minergie® certified, a registered quality label for low-energy buildings. The energy concept includes making use of the neighbouring house’s existing heating system and using solar panels to heat water for both houses..”  Wood cladding, ample glazing and interesting fenestration; balcony, terrace; interesting interior design and decoration..

image: © Bruno Helbling; article: “House S / Nimmrichter cda” 31 Dec 2009. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/45039&gt;

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Solar Design, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: