Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Concrete’

* Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner

Posted by the editors on Saturday, 1 June 2013

Burton Residence by Marmol Radziner

Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner: “..This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County, California, USA. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting the retreat in a careful, simple, and unobtrusive manner. The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east..The road leading to the house climbs the hill and ends at the carport at the home’s west end. A set of concrete stairs lead up a gentle grade from the carport to the entry deck, which runs along the north side of the home. The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan. The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east..Long Valley Ranch utilizes a number of sustainable strategies and materials. Passive solar heating and cooling are achieved through use of concrete flooring, covered decks, and natural through breezes. A 17-kW solar array offsets the electricity usage of the house, and a tankless hot water heater provides on-demand water heating. Sustainable materials are used throughout, including recycled denim insulation and low-VOC paint..”  Extensive glazing, natural light, views; contextuality; sustainability..

See our posts on other homes by Marmol Radziner:

designalog : contact

image: © Joe Fletcher; article: “Burton Residence / Marmol Radziner” 27 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Tred Avon River House by Robert M. Gurney Architect

Posted by the editors on Friday, 31 May 2013

Tred Avon River House by Robert M Gurney Architect

Residential Architecture: Tred Avon River House by Robert M. Gurney Architect: “..Easton, Maryland (USA), located in Talbot County on Maryland’s eastern shore, was established in 1710. Easton remains largely agrarian, with numerous farms interspersed among the area’s many waterways..Diverging from several acres of cornfields, a one-quarter mile road lined with pine trees terminates at a diamond-shaped tract of land with breathtaking views of the Tred Avon River. Arising from the gravel drive and hedge-lined parking court, this new house is unveiled as three solid volumes, linked together with glass bridges, suspended above the landscape. The central, 36-foot high volume is mostly devoid of fenestration, punctuated only by the recessed 10-foot high entry door and narrow sidelights. The contrasting 12-foot high western volume contains a garage and additional service space, while the eastern volume, floating above grade, contains the primary living spaces..After entering the house and passing through one of the glass bridges, the transformation begins. Initially presented as solid and austere, the house unfolds into a 124-foot long living volume, light-filled and wrapped in glass with panoramic views of the river. A grid of steel columns modulates the space. Covered terraces extend the interior spaces, providing an abundance of outdoor living space with varying exposures and views. A screened porch provides an additional forum to experience views of the river, overlooking a swimming pool, located on axis to the main seating group..Along with a geothermal mechanical system, solar tubes, hydronic floor heating and a concrete floor slab to provide thermal mass, large overhangs above the terraces prevent heat gain and minimize dependence on fossil fuel. The entire house is elevated four feet above grade to protect against anticipated future flooding..The house is crisply detailed and minimally furnished to allow views of the picturesque site to provide the primary sensory experience. The house was designed as a vehicle to experience and enjoy the incredibly beautiful landscape, known as Diamond Point, seamlessly blending the river’s expansive vista with the space..”  Lovely site; extensive glazing, natural light, river views; interesting fenestration and framing, materiality (as always with Robert M. Gurney Architect), contextuality, volume sensibility, detailing..

See our posts on other residential work by award-winning Robert M. Gurney Architect:

designalog : contact

image: © Maxwell MacKenzie; article: “Tred Avon River House / Robert M. Gurney Architect” 29 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Green Box by act_romegialli

Posted by the editors on Tuesday, 28 May 2013

Green Box by act_romegialli

Residential Architecture: Green Box by act_romegialli: “..This glazed garden hideaway in Italy by Italian studio act_romegialli is disguised inside a dense thicket of bushy plants and blossoming wildflowers..The little building previously functioned as a garage for a weekend retreat in the Raethian Alps, but act_romegialli was asked to convert it into a space where the owner can keep gardening tools, prepare meals and entertain guests..Retaining the rustic stone walls and columns of the old garage, the architects installed a galvanised metal framework with a skeletal pitched roof, then added glazed panels to infill openings on each of the walls..Steel wires strung up around the structure help a selection of deciduous plants to climb over the facade, plus a mixture of annual and perennial shrubs are planted around its base, providing a constant blanket of exterior greenery..The interior of the building is divided into two rooms, both with weather-beaten larch floors and exposed concrete ceilings. The kitchen is constructed from galvanised steel and features a sink with metal pipes for taps..”  Extensive glazing, natural light, garden views; lovely garden pavilion; original article features a five-image slideshow and many additional images..

image: Marcello Mariana; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Interior Design, Interiors, Landscape Architecture, Residential Architecture, Slide Shows, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Posted by the editors on Sunday, 26 May 2013

House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia: “..This rural house in Switzerland by local studio Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia is raised off the hillside on a pair of gigantic concrete columns..The single-storey House in Sonvico is constructed on a 20-metre long concrete slab, which is elevated above the ground on one side to line up with the highest level of the site..”We and the clients both wanted to create a single-storey house,” architect Martino Pedrozzi told Dezeen. “Because of the slope, we invented a level section.”..Rather than create an entrance at the point where the building meets the ground, Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia designed the house with a hollow centre so that residents climb up from underneath to enter. This arrangement also creates a terrace beneath the building with a swimming pool alongside..Timber-framed windows sit within the houses’s chunky concrete frame. White ceramic tiles clad any walls between and feature a mixture of polished and matte finishes..The rooms of the house are arranged in sequence around the perimeter, while a corridor runs around the inside. There are also circular rooms inside the columns and one contains a staircases so it can double up as a second entrance..”  Extensive glazing, natural light; interesting form; original article features a six-image slideshow..

image: Pino Brioschi; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: