Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Contemporist’

* Residential Architecture: Shelter Island House by Stamberg Aferiat + Associates

Posted by the editors on Sunday, 10 March 2013

Shelter Island House by Stamberg Aferiat + Associates

Residential Architecture: Shelter Island House by Stamberg Aferiat + Associates: “..Architects Stamberg Aferiat + Associates have designed the Shelter Island House in New York, USA..Let the line that divides art from architecture be transparent. This project gave us an opportunity to bring our influences, inspirations, aspirations and years of architectural design to bear in one place with only ourselves and our budget to define the boundaries..Cubists looked beyond the mechanical view of how the eye sees and employed the brain’s ability to remember and anticipate, allowing one to take in a seemingly disjointed array of phenomena but still have the whole make sense. The increasing plasticity of lightweight building materials allows us some of the Cubists’ slight-of-hand to simultaneously evoke the immediacies of built form as well as architectural dream states – the hovering roof, translucencies between inside and outside, and walls that are not walls..Practice what you preach: Architecture coupled with color can bring joy while providing the basic necessities. Building our own house gave us the leeway to be as bold with our color choices as the work would allow and to push boundaries that few dare, but our choices were always based in serious color theory..Sir Isaac Newton observed the different behavior of color created with pigment and color created with light. The Impressionists and Fauves experimented with Newtonian principles to create light effects with pigment. These experiments have redefined thoughts on how colors relate to one another. Guided by Newtonian color theory, the intense palette of the house allows richly-colored reflected light to pass through translucent walls, suffusing spaces with a delighting glow..”  Extensive glazing, natural light; interesting fenestration, form, interior volumes; exuberant color..

image: Paul Warchol; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Peaks View Residence by Carney Logan Burke Architects

Posted by the editors on Wednesday, 27 February 2013

Peaks View Residence by Carney Logan Burke Architects

Residential Architecture: Peaks View Residence by Carney Logan Burke Architects: “..Carney Logan Burke Architects have designed the Peaks View Residence in Wilson, Wyoming, USA.  The Peaks View residence is sited near Wilson, Wyoming, in a grassy meadow, adjacent to the Teton mountain range.  The design solution for the project had to satisfy two conflicting goals:  the finished project must fit seamlessly into a neighborhood with distinctly conservative design guidelines while satisfying the owners desire to create a unique home with roots in the modern idiom..Within these constraints, the architect created an assemblage of building volumes to break down the scale of the 6,500 square foot program.  A pair of two-story gabled structures present a traditional face to the neighborhood, while the single-storey living pavilion, with its expansive shed roof, tilts up to recognize views and capture daylight for the primary living spaces.  This trio of buildings wrap around a south-facing courtyard, a warm refuge for outdoor living during the short summer season in Wyoming..Broad overhangs, articulated in wood, taper to thin steel “brim” that protects the buildings from harsh western weather.  The roof of the living pavilion extends to create a covered outdoor extension for the main living space.  The cast-in-place concrete chimney and site walls anchor the composition of forms to the flat site.  The exterior is clad primarily in cedar siding; two types were used to create pattern, texture and depth in the elevations..While the building forms and exterior materials conform to the design guidelines and fit within the context of the neighborhood, the interiors depart to explore a well-lit, refined and warm character.  Wood, plaster and a reductive approach to detailing and materials complete the interior expression..Display for a Kimono was deliberately incorporated into the entry sequence.  Its influence on the interior can be seen in the delicate stair screen and the language for the millwork which is conceived as simple wood containers within spaces.  Ample glazing provides excellent daylight and a connection to the site..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting form, interior volumes, details..

image: Matthew Millman; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Cove 6 House by Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects (SAOTA)

Posted by the editors on Sunday, 24 February 2013

Cove 6 House by Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects (SAOTA)

Residential Architecture: Cove 6 House by Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects (SAOTA): “..Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects (SAOTA) have designed Cove 6, located in Knysna, South Africa..The owner’s brief was to design a house inspired by its indigenous fynbos surroundings. The site forms part of The Cove, a private estate in Knysna, and is perched on an exposed cliff with spectacular views. The owners wanted a house with seamless indoor-outdoor living for summer holiday retreats. The house had to take maximum advantage of the spectacular views and surrounding landscape..Great care has been taken to promote the natural attributes of the site with the use of materials to complement the natural colour palette and textures of the site. Thus, the design has a cohesive architectural character being airy, yet firmly anchored into the landscape by means of heavy stone clad walls. The building fits comfortably into the natural contours of the orientation of the site. Cantilevered structures such as the pool and elevated timber decks where allowed to protrude beyond the building lines and demarcated destructive zone to allow indigenous planting to grow below..The location of the site invited large glazed areas and extensive use of outdoor spaces, with each aspect of the house having a private terrace or deck. The open plan linear composition of the interior spaces allows views from every room. To take advantage of the sea and surrounding golf course views and to provide protection from the extreme Cape Coastal climate, the living spaces were designed with South West/North East orientations..The orientation gives the owners the option of sheltered courtyards on the leeward side in poor weather conditions or the use of extensive terraces on the windward side on sunny and wind free days. The key to this retreat is its simplicity in terms of the relationship between spaces. Its floor plan is structured, sparse and uncluttered..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting materiality, interior volumes; indoor / outdoor sensibility..

See our other posts on homes by SAOTA:

image: SAOTA; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Sam’s Creek House by Bates Masi Architects

Posted by the editors on Friday, 1 February 2013

Sam’s Creek House by Bates Masi Architects

Residential Architecture: Sam’s Creek House by Bates Masi Architects: “..Bates Masi Architects have designed Sam’s Creek, located in Bridgehampton, New York, USA..We live in a time where smart phones and tablets are in everyone’s hands and multitasking is the normal way of life. Influenced from the client’s multitasking lifestyle, a diverse set of requirements developed for a new home. The clients, one of whom is the owner of a public relations company, requested that multiple activities could take place throughout the house without interruption; a dinner party could take place while simultaneously entertaining a group of children, or guests could come and go without disturbing the rest of the family. These programmatic requests diagrammatically divide the site as well as establish view corridors from front to back. Transparency through the house puts simultaneous activities on display, and provides a setting where guests can see and be seen..A series of open-ended boxes, each tailored to a portion of the architectural program focuses the view from the street though the house to the landscape in the rear. Mahogany boards wrap floors, ceilings, and walls to heighten the perspectival view and provide privacy from neighbors. Each box has independent audio, video, and climate control to operate autonomously and the length, height, and volume of each box is adjusted to appropriately encase the program. Interstitial spaces between the arranged boxes are gardens and patios. The overlap of the boxes creates thresholds that highlight interesting moments. With each box occupying a specific program, the multitasking of different events is achieved..With a limited material palette, travertine is used as flooring for the terraces and as cladding on portions of the open-ended boxes. To use the stone as an exterior cladding, a custom hanging system was designed. The travertine siding is captured at the top and bottom by a CNC wire formed frame and overlapped by the following course above. The proportion and repetition of the siding references the wood shingle vernacular ubiquitous in the area..The fireplace merges a utilitarian object and a crafted, sculptural work of art. The fireplace conceals a moment frame, supporting lateral loads to allow for the large open-ended volume of the dining and living room. It also houses a coat closet and the HVAC components. The overlapping, repeating bronze components were digitally fabricated and assembled on site. Different patina processes were studied to achieve the dark bronze facing the room and the polished bronze on the interior of the hood. Sunlight from above is reflected by the polished bronze and filters through the gaps from the overlapped construction. Similar construction methods were utilized for the master bedroom headboard using repeating strips of belting leather..The separation of program into individual volumes allows the multitasking lifestyle of the clients to continue into their home. Where multitasking on a daily basis can seem chaotic, a new order is developed by the architecture. The client’s new home allows them to keep up with their busy lifestyle while also providing respite from it..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting materiality, interior volumes and details..

See our posts on six other homes by Bates Masi Architects:

image + article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: