Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Decks’

* Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner

Posted by the editors on Saturday, 1 June 2013

Burton Residence by Marmol Radziner

Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner: “..This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County, California, USA. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting the retreat in a careful, simple, and unobtrusive manner. The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east..The road leading to the house climbs the hill and ends at the carport at the home’s west end. A set of concrete stairs lead up a gentle grade from the carport to the entry deck, which runs along the north side of the home. The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan. The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east..Long Valley Ranch utilizes a number of sustainable strategies and materials. Passive solar heating and cooling are achieved through use of concrete flooring, covered decks, and natural through breezes. A 17-kW solar array offsets the electricity usage of the house, and a tankless hot water heater provides on-demand water heating. Sustainable materials are used throughout, including recycled denim insulation and low-VOC paint..”  Extensive glazing, natural light, views; contextuality; sustainability..

See our posts on other homes by Marmol Radziner:

designalog : contact

image: © Joe Fletcher; article: “Burton Residence / Marmol Radziner” 27 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Cabane 217 by Bourgeois Lechasseur Architectes

Posted by the editors on Wednesday, 10 April 2013

Cabane 217 by Bourgeois Lechasseur Architectes

Residential Architecture: Cabane 217 by Bourgeois Lechasseur Architectes: “..Cabane 217 is a project to completely redesign a home located in Ste-Catherine-de-la-Jacques-Cartier, Quebec, Canada. The house is located on a wooded lot bordering the river. The owner wanted to give his home new life by opening it up to its surroundings. The changes also involved completely rethinking the living areas in order to create a dialogue between the outside and the inside. The basic premise consisted of preserving some of the building’s original country character and creating a contemporary project that is in harmony with its environment. The design followed a preliminary LEGO™ model created by the owner..The steep slope of the roof was kept, but the traditional dormer windows have been transformed. One dormer opens onto the street to shyly reveal the staircase and to provide light to the home’s central space. On the side nearest the river, part of the roof has been raised to accommodate the master bedroom and ensuite bathroom. This second, much larger, dormer creates an airy, bright space. The client was thus able to keep the idea of a “tree house” and still preserve privacy with the surrounding vegetation..The screen room that stands out from the main part of the building is an addition to the original house. This room has a fireplace and is both intimate and welcoming. This contrast with the spacious rooms and the large deck leads the client into a new relationship with his environment. It provides a threshold between the inside and the outside and frames the view of the site..The inside is now much brighter with nature all around. The kitchen has been completely renovated. The wood panels and the slate floor respect the natural, warm feel of the place. A new lighter, brighter staircase leads to the upper floor. The bathroom, with its spectacular shower, opens on the master bedroom. The floor-to-ceiling windows in the bedroom give the impression of floating in the trees..The materials used on the outside integrate well into the region’s natural and built environment. The original wood siding was kept and repainted. The windows are wood like the original ones and seem to flow into the marine plywood panels that extend and define the new elements. The metal roof reflects the sun and calls to mind the traditionally inspired design of this country home..”  Extensive glazing, natural light, nature views; impressive renovation, with extension, of traditional small home..

designalog : contact

image: © Stéphane Groleau; article: “Cabane 217 / Bourgeois Lechasseur Architectes” 05 Apr 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Cove 6 House by Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects (SAOTA)

Posted by the editors on Sunday, 24 February 2013

Cove 6 House by Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects (SAOTA)

Residential Architecture: Cove 6 House by Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects (SAOTA): “..Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects (SAOTA) have designed Cove 6, located in Knysna, South Africa..The owner’s brief was to design a house inspired by its indigenous fynbos surroundings. The site forms part of The Cove, a private estate in Knysna, and is perched on an exposed cliff with spectacular views. The owners wanted a house with seamless indoor-outdoor living for summer holiday retreats. The house had to take maximum advantage of the spectacular views and surrounding landscape..Great care has been taken to promote the natural attributes of the site with the use of materials to complement the natural colour palette and textures of the site. Thus, the design has a cohesive architectural character being airy, yet firmly anchored into the landscape by means of heavy stone clad walls. The building fits comfortably into the natural contours of the orientation of the site. Cantilevered structures such as the pool and elevated timber decks where allowed to protrude beyond the building lines and demarcated destructive zone to allow indigenous planting to grow below..The location of the site invited large glazed areas and extensive use of outdoor spaces, with each aspect of the house having a private terrace or deck. The open plan linear composition of the interior spaces allows views from every room. To take advantage of the sea and surrounding golf course views and to provide protection from the extreme Cape Coastal climate, the living spaces were designed with South West/North East orientations..The orientation gives the owners the option of sheltered courtyards on the leeward side in poor weather conditions or the use of extensive terraces on the windward side on sunny and wind free days. The key to this retreat is its simplicity in terms of the relationship between spaces. Its floor plan is structured, sparse and uncluttered..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting materiality, interior volumes; indoor / outdoor sensibility..

See our other posts on homes by SAOTA:

image: SAOTA; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Wilkinson Residence by Robert Oshatz

Posted by the editors on Tuesday, 5 February 2013

Wilkinson Residence by Robert Oshatz

Residential Architecture: Wilkinson Residence by Robert Oshatz: “..portland-based architect robert oshatz has a repertoire of unique projects located around the american west that hold a striking relationship to their natural surroundings. without exception, the ‘wilkinson residence’ is located on a steep slope in a heavily wooded area. the main living space is located higher up on the site residing amidst the tree canopies and accompanying wildlife and contains the kitchen, dining room, gathering area, built in fixtures and fireplace all within curving natural wood glulam beams, copper-plated frames and large glass walls that use the exterior foliage as a screen from direct sunlight and a large exterior deck that brings the user in direct contact with the tree-scape. the lower floor is characterized by cedar shingles that clad all surfaces, and contains three bedrooms and a bathroom. although it is a darker space, it is an area for privacy where views to the lower parts of the forest are framed by the deep fins between the windows. the material palette is not confined to either exterior or interior, as they often blend around and throughout the spaces creating a balanced structure in harmony with the natural surroundings. special attention was given to the sustainable features of the construction, plenty of ventilation and radiant heating maintain a comfortable internal temperature and air quality with low-E glass reflecting direct sunlight. the owner is at all times engulfed by the douglas firs, maples, and alders in a house consistent with the rhythms of the forest..”  Extensive glazing, natural light, forest views; astounding form; interesting interior volumes, materiality, contextuality, and details..

image: © cameron neilson, courtesy of robert oshatz; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: