Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Dezeen’

* Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Posted by the editors on Wednesday, 29 May 2013

Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects: “..The partners of new Vancouver, British Columbia, Canada, studio Scott & Scott Architects created this remote snowboarding cabin for their own use at the northern end of Vancouver Island..The Alpine Cabin by Susan and David Scott is lifted off the ground on six columns made of douglas fir tree trunks, which pierce through the rooms on both storeys..The exterior clad in cedar, intended to weather to the tone of the surrounding forest, and the interior finished in planed fir..”The construction approach was determined to avoid machine excavation, to withstand the annual snowfall, to resist the dominant winds and to build in a manner which elevates the building above the height of the accumulated snow on the ground,” say the architects..The majority of the ground floor is taken up by a combined living room and kitchen, but also includes a bathroom and sauna. Upstairs there are two bedrooms with a study in between..One corner of the ground floor is cut away to create a spacious porch where firewood and snowboarding equipment can be stored..The cabin is located in a community-operated alpine recreation area 1300 metres above sea level and is accessible by a gravel road for five months of the year, but otherwise equipment and supplies must be carried on a sledge to the site..The building is completely off-grid, heated by a wood-burning stove and using water that must be fetched from nearby and carried in..The architects built the project themselves with the help of friends. “The cabin was constructed out of a desire to directly design and build as a singular act, to work with the freedom one experiences when snowboarding, and in a manner which is centered in the adventure and not bound heavily in pre-determination,” they explain..’  Lovely site; contextual and materials sensibility..

image + article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Casa CorMAnca by Paul Cremoux Studio

Posted by the editors on Monday, 27 May 2013

Casa CorMAnca by Paul Cremoux Studio

Residential Architecture: Casa CorMAnca by Paul Cremoux Studio: “..This family house in Mexico City by local architect Paul Cremoux conceals a three-storey wall of plants behind its slate-clad facade..Concerned about the lack of sustainable construction in the country, Paul Cremoux Studio designed a building that uses plants to moderate its own internal temperature, whilst giving residents an indoor garden..”Making sustainable eco-effective design in Mexico is pretty hard. Many clients do not yet realise the importance of changing the design strategy,” says architect Paul Cremoux..He explains: “We would like to think about vegetation not only as a practical temperature-humidity comfort control device, or as a beautiful energetic view, but also as an element that acts like a light curtain.”..The green wall flanks a courtyard terrace, which occupies the middle floor and is open to the sky on one side. Meanwhile, most the rooms of the house are positioned on the levels above and below..A driveway for two cars is located beneath the terrace and leads through to the dining and kitchen areas. A living room and three bedrooms occupy the second floor and can be accessed via a staircase tucked away in the corner..The dark slate panels that clad the exterior also line some of the walls around the courtyard, contrasting with the light wood finishes applied elsewhere..”  Extensive glazing, natural light; magnificent green wall; interesting form, interior volumes, materiality; original article includes a four-image slideshow and many additional images..

See our post on another home by Paul Cremoux Studio: Residential Architecture: La Caracola Seashore House by Paul Cremoux Studio.

image: Héctor Armanado Herrera and PCW; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Posted by the editors on Sunday, 26 May 2013

House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia

Residential Architecture: House in Sonvico by Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia: “..This rural house in Switzerland by local studio Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia is raised off the hillside on a pair of gigantic concrete columns..The single-storey House in Sonvico is constructed on a 20-metre long concrete slab, which is elevated above the ground on one side to line up with the highest level of the site..”We and the clients both wanted to create a single-storey house,” architect Martino Pedrozzi told Dezeen. “Because of the slope, we invented a level section.”..Rather than create an entrance at the point where the building meets the ground, Architetti Pedrozzi e Diaz Saravia designed the house with a hollow centre so that residents climb up from underneath to enter. This arrangement also creates a terrace beneath the building with a swimming pool alongside..Timber-framed windows sit within the houses’s chunky concrete frame. White ceramic tiles clad any walls between and feature a mixture of polished and matte finishes..The rooms of the house are arranged in sequence around the perimeter, while a corridor runs around the inside. There are also circular rooms inside the columns and one contains a staircases so it can double up as a second entrance..”  Extensive glazing, natural light; interesting form; original article features a six-image slideshow..

image: Pino Brioschi; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Tower House by Gluck+

Posted by the editors on Thursday, 16 May 2013

Tower House by Gluck+

Residential Architecture:  Tower House by Gluck+: “..This holiday home in upstate New York, USA, by US firm Gluck+ features an elevated living room that hovers nine metres above the ground..As the weekend retreat for Thomas Gluck – one of the firm’s principals – and his family, Tower House was designed as a four-storey tower with a “treetop aerie”, affording mountain views across the nearby Catskill Park..The house is glazed on every side. In some places Gluck+ has fitted dark green panels behind to camouflage the walls with the surrounding woodland, while other areas remain transparent, revealing a bright yellow staircase that zigzags up behind the southern elevation..Taut vertical cables form the balustrade for this staircase and are interspersed with small lights, intended to look like fireflies after dark..One of the main aims of the design was to minimise the impact on the landscape. The architects achieved this by lifting the large living areas off the ground and stacking bedrooms and bathrooms on the three floors beneath, creating a base footprint of just 40 square metres..This arrangement also allows all of the wet rooms to be arranged in an insulated central core. When the house isn’t is use, this core isolates the heating systems, helping to reduce energy consumption..The three bedrooms are positioned on the north side of the house, where they can benefit from the most consistent daylight, and contain yellow furniture to match the colour of the staircase..The living room above is divided up into four different zones by the arrangement of furniture and features a 12-metre-long window seat that spans the entire space. There’s also a secluded roof terrace on the next level up..New York-based Gluck+ was known until recently as Peter Gluck and Partners. The firm is now run by Peter, his son Thomas, and three other principals..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting cantilevered form, fenestration, furnishings.. Interesting photos and slideshow..

See our posts on two other home by Gluck+:

image: © Paul Warchol; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: