Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Douglas Fir’

* Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Posted by the editors on Wednesday, 29 May 2013

Alpine Cabin by Scott & Scott Architects

Residential Architecture: Alpine Cabin by Scott & Scott Architects: “..The partners of new Vancouver, British Columbia, Canada, studio Scott & Scott Architects created this remote snowboarding cabin for their own use at the northern end of Vancouver Island..The Alpine Cabin by Susan and David Scott is lifted off the ground on six columns made of douglas fir tree trunks, which pierce through the rooms on both storeys..The exterior clad in cedar, intended to weather to the tone of the surrounding forest, and the interior finished in planed fir..”The construction approach was determined to avoid machine excavation, to withstand the annual snowfall, to resist the dominant winds and to build in a manner which elevates the building above the height of the accumulated snow on the ground,” say the architects..The majority of the ground floor is taken up by a combined living room and kitchen, but also includes a bathroom and sauna. Upstairs there are two bedrooms with a study in between..One corner of the ground floor is cut away to create a spacious porch where firewood and snowboarding equipment can be stored..The cabin is located in a community-operated alpine recreation area 1300 metres above sea level and is accessible by a gravel road for five months of the year, but otherwise equipment and supplies must be carried on a sledge to the site..The building is completely off-grid, heated by a wood-burning stove and using water that must be fetched from nearby and carried in..The architects built the project themselves with the help of friends. “The cabin was constructed out of a desire to directly design and build as a singular act, to work with the freedom one experiences when snowboarding, and in a manner which is centered in the adventure and not bound heavily in pre-determination,” they explain..’  Lovely site; contextual and materials sensibility..

image + article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Port Ludlow Residence by FINNE Architects

Posted by the editors on Friday, 27 July 2012

Residential Architecture: Port Ludlow Residence by FINNE Architects: “..The Port Ludlow Residence is a compact, 2400 SF modern house located on a wooded waterfront property at the north end of the Hood Canal, a long, fjord-like arm of western Puget Sound.  The house creates a simple glazed living space that opens up to become a front porch to the beautiful Hood Canal..The east-facing house is sited along a high bank,  with a wonderful view of the water.  The main living volume is completely glazed, with 12-ft. high glass walls facing the view and large, 8-ft.x8-ft. sliding glass doors that open to a slightly raised wood deck,  creating a seamless indoor-outdoor space. During the warm summer months, the living area feels like a large, open porch.   Anchoring the north end of the living space is a two-story building volume containing several bedrooms and separate his/her office spaces..The interior finishes are simple and elegant, with IPE wood flooring, zebrawood cabinet doors with mahogany end panels, quartz and limestone countertops, and Douglas Fir trim and doors.  Exterior materials are completely maintenance-free:  metal siding and aluminum windows and doors.  The metal siding has an alternating pattern using two different siding profiles..The house has a number of sustainable or “green” building features, including 2×8 construction (40% greater insulation value); generous glass areas to provide natural lighting and ventilation; large overhangs for sun and rain protection; metal siding (recycled steel) for maximum durability, and a heat pump mechanical system for maximum energy efficiency.  Sustainable interior finish materials include wood cabinets, linoleum floors, low-VOC paints, and natural wool carpet..”  Truly extensive glazing offering abundant natural light and views; indoor / outdoor sensibility with wood deck and balcony; significant wood interior work including wood flooring, cabinetry and detailing using a diverse palette of woods; significant sustainability effort..

image + article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Laneway Wall Garden House by Donaghy & Dimond Architects

Posted by the editors on Wednesday, 27 June 2012

Residential Architecture: Laneway Wall Garden House by Donaghy & Dimond Architects: “..The project was to provide new kitchen, living and bedroom to this 19th century split level terraced Dublin house. This was achieved by stripping away previous extraneous extensions, recasting the boundary retaining wall to the rear laneway and reinstating familiar domestic forms of lean-to and covered yard accommodation arranged around a courtyard garden. The walls provide direct support for two roof elements which define the courtyard..Their lower edges rest on and are connected by a timber box-beam doubling as valley gutter that collects all rainwater from the rear of the house and diverts it to a cast concrete cistern. Bricks from the enlarged opening in the back wall are used to pave the two connected yards..The boundary wall of cast-insitu boardmarked concrete encloses and defines the garden and back yard as well as presenting a new elevation to the semi-private world of narrow rear and side lanes. This presents an unadorned material to this ambiguous urban territory that is self-finished and robust; and at close contact traces a detailed memory of the sawn Douglas Fir boards used as formwork in its casting. This same grain is mirrored in roof structure, ceiling boards, kitchen cabinets, window seat and external joinery, which are all in Douglas Fir. The richness of the untreated wood will eventually mute to become more like the light-coloured concrete and the zinc roof covering- the palette becoming more even with weathering..”  Board-formed concrete, wood, abundant glazing, natural light, privacy; visual textural and materials sensibility..

designalog : contact

image: © Ros Kavanagh; article: “Laneway Wall Garden House / Donaghy & Dimond Architects” 25 Jun 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/246237&gt;

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 Comments »

 
%d bloggers like this: