Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘France’

* Architecture: EP7 Restaurant by Stephane Malka

Posted by the editors on Thursday, 30 May 2013

EP7 Restaurant by Stephane Malka

Architecture: EP7 Restaurant by Stephane Malka: “..french architect and former graffiti artist stephane malka has designed a guinguette typology for paris that synthesizes the mythical dimensions of nature with the ceaseless growth of the urban environment. his EP7 restaurant uses an accretion of raw wood, primed for the organic growth of plant life, to created a lively skin for an urban recreation space. the architect began his career as artistic agent of the urban landscape, using the massive planes of the city to understand the communicative power of the built form. the architecture, in this case, references land art and ties in the intertwined masses of metropolitan paris with the teeming life of the forest. free walls and vegetation arise from the delicately sectioned modules of square timber while expanses of glazing challenge the pixelated envelope..”  Interesting facade..

image: courtesy of stephane malka; article: Designboom

designalog : contact

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Hospitality Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: D House by Lode Architecture

Posted by the editors on Wednesday, 20 February 2013

D House by Lode Architecture

Residential Architecture: D House by Lode Architecture: “..on the banks of the brackish water of a french estuary lies a house that breathes in the warmth of the surrounding woods. startling and elegant dualities characterize estuarine environments, places at the mouth of a river where fresh water meets the saline swirls of ocean water. these unique sites are among the most productive areas on earth. parisian architects jérôme vinçon and arnaud lacoste of lode architecture have sought to create an architecture that reflects these complex conditions. the fecundity of the landscape is expressed in the architectonics of ‘d house’ which include a contrasting skin comprised of untreated live-edge wood and glazing that wraps around the first level. a sizable retaining wall allows for the creation of a hollow space that becomes the conceptual crux of the house. this hearth can be opened to the panorama of the undergrowth; its spaces filled with the rushing sounds of the river and the smell of damp earth. the windowed angles fade into river views and the stone-worked ground trails off into the water’s banks. the second level further creates a blended landscape with wells of light and slivers of landscape peeking through a small succession of living spaces. these wooden trellises make an abstracted composition of forest when the leaves reflect off the abundant glazing. the house flits between dialectical sets, drawing strength through it’s embrace of the confrontational natural elements that characterize the site.. ”  Very nice site; extensive glazing, natural light, views; interesting form, exterior and interior materiality, indoor / outdoor sensibility..

image: © daniel moulinet, courtesy of lode architects; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Mineral Lodge by Atelier d’Architecture

Posted by the editors on Sunday, 13 January 2013

Mineral Lodge by Atelier d’Architecture

Residential Architecture: Mineral Lodge by Atelier d’Architecture: “..Mountain ranges often appear to be sublime. Under a mantle of snow their enormity would seem to defy the possibility of architecture. Time does not pass. Eternity stands opposed to the fragility of human accomplishments. And yet contemporary architecture has a place in an ancient hamlet. A fact amply demonstrated by the recently constructed Mineral Lodge at an altitude of 1200 metres in Savoie, France..As the site offers exceptional views of the surrounding mountains and valleys, the project makes use, perhaps emphasizes, this stunning and dramatic natural landscape. In such an impressive environment building must take place with a light hand. In this natural and majestic scene, building becomes an act which must be in dialogue with the immemoriality of the rocks’ own historical movements. The rocks fix time. Building therefore is the moment at which human time encounters geological time. The Mineral Lodge is a refuge of stones and rocks. As such it stands at a distance from the norms governing the tradition of recently constructed chalets. The latter are marked by an attempt to portray luxury. The hamlet of Villaroger has strict construction rules. The project which began with both the ruin of a farm – all that remained were the outside walls – and an adjacent pre-existing chalet offered the chance to construct a dialogue between a vernacular architectural presence and the contemporary desire for a sustainable architecture informed by the most recent technological developments..This dialogue guided the construction. A physical link was created with the pre-existing chalet by providing a nine metre vertical opening between the buildings. In the new chalet the stonewall of the old chalet was left as it was. Careful reinterpretation of vernacular architecture accompanied the project. What matters therefore is the emergence of another chalet from a pre-existing ruin. This is an important undertaking because the Mineral Lodge establishes architecture in a place where previously there had not been architecture but mere building. The Lodge departed from a historical perspective and was inscribed in vision of the future. The stone house was not rebuilt. The project imagined possibilities for ruptures and transitions such as the square wooden box that is projected outside the glass wrap of the curtain-wall. This element acts as a reference to local overhang attics and addresses the typology of vernacular architecture..A number of views on the landscape are provided:  the ruins facing North are punctuated by an “observatory balcony” with a panoramic view. The second floor level delivers a variety of vistas. The roof takes an important role in the project. Instead of constructing another traditional wooden roof, a reinforced concrete roof serves as an envelop and allows for a more flexible use of space. Height limitations imposed by regulations gave the opportunity to work on a variety of levels connected by different staircases. The interior space is thought as a series of sequences providing areas based on fluid and open circulations. The kitchen situated on the ground floor is covered by a large skylight..The use of stone as surface cladding is visible throughout the project. The horizontal and vertical openings of the staircase volume could only have been constructed with concrete walls. From outside the openings which correspond to program are not immediately legible. Heightening thereby the effect of the surface. The idea of a visible relationship between the interior and exterior is abolished. At the same time, this strategy reflects the older chalets of the village in which the openings do not indicate what kind of space lies behind: bedroom, kitchen, living room… The Mineral Lodge’s wooden box has a singular contact to the stonewall. Each stone registers its relationship with each wooded panel. The latter adapting to accommodate the irregularity of the stones. Through this interaction fundamentally different materials achieve a subtle connection..Earthquake constraints and avalanche protection are integrated into the structural design. Mineral Lodge in terms of sustainability and energy consumption achieves the highest standards due to geothermal heating.  A heat pump circulates water in three 150m deep drills in the rock where temperature is stable year round, and the presence of underfloor heating and double-flux ventilation means that the entire heating and cooling system is invisible..In sum, the Mineral Lodge embedded in existing ruins yet not touching them creates an intermediary space. This interstitial space maintains as productive an ongoing tension between past and present. As a result, the Mineral Lodge offers an architectural environment without expressing any kind of traditionalism. In opposition to the conventional chalet where window sizes used to be constrained by thermal insulation, the Mineral Lodge offers more light into the house with high quality glass and framing. In the French Alps the traditional architectural expression in ski resorts have become a commercial slogan lacking any sense or interest.  The Mineral Lodge is a rare attempt to counteract this nostalgia driven architectural predilection ever apparent in Savoie..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting form, interior volumes, fenestration and materiality..

designalog : contact

image: © N.Borel; article: “Mineral Lodge / Atelier d’Architecture” 10 Jan 2013. ArchDaily. http://www.archdaily.com/316873>

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: