Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Green Roofs’

* Architecture: Park 1 Stockholm by White Arkitektur

Posted by the editors on Saturday, 9 March 2013

Park 1 Stockholm by White Arkitektur

Architecture: Park 1 Stockholm by White Arkitektur: “..white arkitectur’s ‘park 1’ is a new typology for a civic structure, one that contributes to the greenery of the urban environment while dutifully performing the functions of an infrastructural complex. designed to house a traffic and emergency management center in addition to a fire station, the building serves kungsholmen, an island district of a historical province in stockholm city, Sweden. in a bid won with associates at AG arkitekter, the pragmatic program of 1200 new workplaces is bolstered by the dynamic inclusion of a restaurant, cafe, conference facilities and exhibition areas, all open to the public. the active spaces are arranged in five layers, with the fire station at the bottom level and the civic services center and office at the top, sandwiching the public floors. the architecture inclines back from the busy street of lindhagensgatan and cantilevers over the essingeleden highway– a poetic gesture that expresses a self-conscious sense of aestheticism. the building transcends purely functional geometry with a generous green roof, affording views from an impressive 50 meter height and acting as a foliage-filled oasis of rest and recreation. the structure complies with the eco-certification BREEAM and sweden’s own sustainability policy miljöbyggnad; the public rooftop park acting as a particular contributor to the biodiversity of the site and significant producer of solar energy. developed with london-based engineers at AKT, a double-skinned facade is informed by the intricate shapes of a circuit board, itself characterized by myriad nodes and synapses individually simple but infinitely combinable. the conceptual pattern describes the coordination center’s round-the-clock functions and connects the building activities of coordination, management and infrastructure with the architectonics of the exterior..”

image: © white arkitektur; article: Designboom

designalog : contact

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, green, Green Design, Infrastructure Architecture, Institutional Architecture, Mixed-Use Architecture, Public Architecture, Public Facilities, Public Parks, Solar Design, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Edgeland House by Bercy Chen Studio

Posted by the editors on Friday, 22 February 2013

Edgeland House by Bercy Chen Studio

Residential Architecture: Edgeland House by Bercy Chen Studio: “..In an increasingly generic and de-natured world, we are interested in producing architecture tuned to the specificity of a place. The Edgeland residence is commissioned by a science fiction writer enthralled with 21st century human habitation in the urban frontiers of abandoned industrial zones..Not unlike Col Charles Goodnight’s first dug out at the JA ranch in 19th century Texas, the design is inspired by the vernacular of the “pit house”, one of the oldest housing typology in North America used by Native Americans through the ages..This brownfield reclaim project minimized disturbance to the site, as the previous excavations to remove an old Chevron pipeline left a scar on the bluff, the two new green roofed wings sheltering each other from the sun is an attempt to heal the land by restoring the slope and bring wildlife back..This approach addresses the climate of central Texas, USA, and utilizes thermal capacity of earth to regulate temperature,  while the linear courtyard down the center allows fresh air to flow between the  bluff and the river below. The courtyard is a theater for observing migrating humming birds,  monarch butterflies, even ant colonies…etc,  heightening one’s awareness of nature in an urban setting..We collaborated with the Lady Bird Wildflower Center to reintroduce over 40 native species of wildflowers and grass to preserve the local ecosystem..”  Extensive glazing, natural light; interesting form, contextuality, interior volumes, indoor / outdoor sensibility; green roof..

See our posts on three other homes by Bercy Chen Studio:

designalog : contact

image: © Paul Bardagjy; article: “Edgeland House / Bercy Chen Studio” 13 Feb 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Landscape Architecture, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Lara Rios House & Atelier by F451 Arquitectura

Posted by the editors on Sunday, 10 February 2013

Lara Rios House & Atelier by F451 Arquitectura

Residential Architecture: Lara Rios House & Atelier by F451 Arquitectura: “..This project hybridizes two typologies: the modern house and the industrial shed with north light from above. The program specificity, with 4 autonomous but interrelated units – house, guest apartment, atelier and garage- together with the slope from the terrain design the frame where we integrated both types into a single volume..This integration modified the regular use of some of the spaces of the original type based in the new relationship with its immediate surroundings. The house does not land on the ground but changes the relationship with it as the plan progresses. The volume emerges from it in one of the extremes, aligns the house with the garden in the central area and finally detaches itself in the west side. The open hallway that appears in the central area where the house and the atelier merge is designed as exterior and roofed space. It becomes the area of relationship of the different programs and works as a climatic regulator for them..The energetic efficiency of the proposal and its landscape integration are two major considerations for the constructive solution of the project. The merging between the house and the atelier happens in such a way that every space has double orientation, lighting and ventilation..The construction is based on a metal corrugated plate exposed in the interior, with a thermal layer of 10cm that covers all the volume and with an exterior finished of flexible stucco on fiber reinforced resins. The vertical walls are made of honeycomb clay block that reinforce the thermal insulation from the outside and increases the interior thermal lag. In the guest apartment the thermal blanket is substituted by a garden roof that establishes continuity between the garden and the building and provides a similar insulation..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting form, contextual integration, interior volumes, fenestration, details, and decoration; roof terrace..

designalog : contact

image: Courtesy of F451 Arquitectura; article: “Lara Rios House & Atelier / F451 Arquitectura” 08 Feb 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: H-House by bang by min

Posted by the editors on Monday, 7 January 2013

H-House by bang by min

Residential Architecture: H-House by bang by min: “..Located at the alley of Seongbuk-dong, Seoul, South Korea, where community of village has formed for a long time, ‘H-House’ is a house to keep the meaning to show the virtue secretly. This house reveals itself without clumsy and stimulative feeling in the scenery of old alley, suitably for its name. ‘Sae Min Oh’ seemed to concentrate on the details somewhat excessively at this project. He has pride and feels affinity to this project because he has proceeded it with craftsmanship from plan to completion for a long time..The site of ‘H-House’ had the slope ground where the front level is lower about 8m than the back level, which became a problem in designing it. Besides this physical problem, the architect had more difficulties with the client’s demands ; to create a house for three generations, a house with good daylighting and ventilation on the basement and the first floor… Firstly, the architect had to design a space where three generations could live together and privately at the same time, in order that they could behave individually while being together. The architect created the second floor as an interspace of this house divided into three floors, where they can form a community of family, behave individually and have their own area. He divided the living room on the second floor into three levels, which give each member of family their own area naturally. This space opened but different in levels enables family to do privately and separately. And folding door and changeable wall make it possible to expand or divide the space according to the user’ demand..Secondary, daylighting and ventilation on the basement and the first floor were very important in this house because the ground level had the big difference between the front ground and the back ground. It is said that the biggest problem of the existing house before ‘H-House’ was just the daylighting. The house was filled with dark and damp air because the basement and the first floor were not lighted and ventilated well. In order to solve this problem, the architect placed courtyard and sunken garden, connected from the lower floor to the sky, encouraging the brightness to the whole building..Lastly, the architect solved the client’s third demand, to have a commercial space for rent on the basement floor. It is just beauty shop ‘Miega’. Beauty shop ‘Miega’ involves the formative element of ‘H-House’ and the shape of this village Seongbuk-dong, and it attracts the attention with its unique space design..Exposed concrete and wooden panels in mud color created the more effective result than the luxurious materials, with the constructing details the architect insisted on completing, although they are not expensive. The different materials to compose the building emphasize their property of matter and create the various looks with their shadow. The designer also used the materials by cutting them into small unit. These details make this house have a shape to reveal the virtue secretly with the sense of existence but without any overawing sense..”  Extensive glazing, natural light, ventilation; green roof terrace; central courtyard and garden; interesting form and details..

image: Joonhwan Yoon; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: