Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘interior decoration’

* Residential Architecture: Tred Avon River House by Robert M. Gurney Architect

Posted by the editors on Friday, 31 May 2013

Tred Avon River House by Robert M Gurney Architect

Residential Architecture: Tred Avon River House by Robert M. Gurney Architect: “..Easton, Maryland (USA), located in Talbot County on Maryland’s eastern shore, was established in 1710. Easton remains largely agrarian, with numerous farms interspersed among the area’s many waterways..Diverging from several acres of cornfields, a one-quarter mile road lined with pine trees terminates at a diamond-shaped tract of land with breathtaking views of the Tred Avon River. Arising from the gravel drive and hedge-lined parking court, this new house is unveiled as three solid volumes, linked together with glass bridges, suspended above the landscape. The central, 36-foot high volume is mostly devoid of fenestration, punctuated only by the recessed 10-foot high entry door and narrow sidelights. The contrasting 12-foot high western volume contains a garage and additional service space, while the eastern volume, floating above grade, contains the primary living spaces..After entering the house and passing through one of the glass bridges, the transformation begins. Initially presented as solid and austere, the house unfolds into a 124-foot long living volume, light-filled and wrapped in glass with panoramic views of the river. A grid of steel columns modulates the space. Covered terraces extend the interior spaces, providing an abundance of outdoor living space with varying exposures and views. A screened porch provides an additional forum to experience views of the river, overlooking a swimming pool, located on axis to the main seating group..Along with a geothermal mechanical system, solar tubes, hydronic floor heating and a concrete floor slab to provide thermal mass, large overhangs above the terraces prevent heat gain and minimize dependence on fossil fuel. The entire house is elevated four feet above grade to protect against anticipated future flooding..The house is crisply detailed and minimally furnished to allow views of the picturesque site to provide the primary sensory experience. The house was designed as a vehicle to experience and enjoy the incredibly beautiful landscape, known as Diamond Point, seamlessly blending the river’s expansive vista with the space..”  Lovely site; extensive glazing, natural light, river views; interesting fenestration and framing, materiality (as always with Robert M. Gurney Architect), contextuality, volume sensibility, detailing..

See our posts on other residential work by award-winning Robert M. Gurney Architect:

designalog : contact

image: © Maxwell MacKenzie; article: “Tred Avon River House / Robert M. Gurney Architect” 29 May 2013. ArchDaily

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Design: Milan Design Week 2013 Map

Posted by the editors on Sunday, 7 April 2013

Milan Design Week 2013 Map

Design: Milan Design Week 2013 Map: “..Milan 2013: the design world descends on Milan next week. To help you navigate the hundreds of events around the city we’ve compiled a map with our pick of the best exhibitions, parties and talks..”  Once again the excellent Dezeen helps guide us through the events of, perhaps, the most important design event of the year..

image: Dezeen, Google; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architecture + Design, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Dinnerware, Exhibitions, Furniture, Galleries, Glassware, Graphic Design, Green Design, Humanitarian Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Interviews, lighting, Links, Product Design, Sustainable Design, Tableware, Technology, Textiles, Typography | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House of Joyce & Jeroen by Personal Architecture

Posted by the editors on Wednesday, 27 March 2013

House of Joyce & Jeroen by Personal Architecture

Residential Architecture: House of Joyce & Jeroen by Personal Architecture: “..The dilapidated state has necessitated a thorough reinforcement of the foundation and load-bearing structure of the entire house, opening up extraordinary possibilities in an otherwise commonplace apartment renovation..The combination of ambitious design visions and a large measure of trust from the client have resulted in a rigorous and uncompromising redesign, in which voids and split levels accentuate the full height of Den Haag, The Netherlands, typical row houses..The potential of the brick structure, the details such as glass-in-lead frames, and the characteristic “en-suite” room divisions were the deciding factors in purchasing the house, according to the clients. The tension between antique features and modern techniques is very evident in the redesign plan. The classical street façade is restored to its former glory, from ground to third floor..Behind the doors of the “en-suite“ element, a complete change is taking place. The rear façade is removed and clad with glass to a full height of 11 meters. The floor levels are detached from the façade, creating a void that spans three levels and generating an optimal source of daylight..In the back of the house, the load-bearing wall between the corridor and the living room  is replaced with a steel construction. Four new floors with a net height of 2,4 meters protrude from this construction. These floors remain openly linked to the existing floor levels. The interplay of voids, the split-levels and the glass façade, all create a spectacular drama between interior and exterior on the one hand, and between the existing and new floors on the other..The intervention in the back of the house can be interpreted as a three-dimensional, L-shaped element of five storeys, accessed by a new steel spiral staircase. The staircase brings a new dynamic between the different parts of the house and makes a separation between owners and guests possible. Vertically, the L-shaped element ends in a roof-terrace with jacuzzi and outer kitchen that lies far above the balconies of the lower floors..This rigorous redesign project has reorganized the total accessible surface of the house towards an excess of floor space, generating more rooms and more daylight. To the owner, the residence promises an extraordinary living experience. To passers-by, it cannot be distinguished from any other house on the van Merlenstraat..”  Outstanding redesign and renovation; extensive glazing, natural light; indoor / outdoor and contextual sensibility; interesting interior volumes, interplay and details..

designalog : contact

image: © René de Wit; article: “House of Joyce & Jeroen / Personal Architecture” 26 Mar 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House P by Heiderich Architekten

Posted by the editors on Wednesday, 5 December 2012

House P by Heiderich Architekten

Residential Architecture: House P by Heiderich Architekten: “..Over the course of several years and on many travels, the clients – a young couple with a keen interest in architecture – had formed specific ideas and mental images of what their home was to be like.  Light in the form of daylight and artificial lighting played a central role in their considerations. Specifics were provided for the room plan, the exact relationship of rooms, the view, even a floor plan concept was produced – all infused with particular ideas in mind regarding the effects of daylight and artificial lighting both inside the home and in outdoor areas. The light in their vision became the fourth dimension of architecture. To help the process, the clients had compiled several hundreds of highly atmospheric photos and detailed descriptions of how day-to-day situations in their future home were to be experienced. Rather than a prestigious character, the idea was to follow the leitmotif of a modern, relaxed and unpretentious bungalow in the country. After a long and intensive search, they eventually found a property in an exposed position that met all the requirements in terms of sunlight and stunning view..What was missing to start up the project was an architectural concept that would unify these details and requirements in a single design and forge a link to the grounds they had found..In search for the right architect, it was the report on architectural firm Heiderich Architekten presented on German TV channel WDR to mark the Day of Architecture 2009 along with an afternoon in the firm’s premises in Lünen that made the team around Martin Heiderich a favourite for the task at hand. Even the initial talks showed a love of detail both on the part of the architect and the clients that would make for intensive interaction and a dynamic exchange throughout the project with many hours spent discussing details..It proved a great convenience here that Martin Heiderich, armed with some 1,000 study designs, had gathered extensive experience while working under Prof. Bofinger at the University of Dortmund in pinpointing the intentions of a design and together with the originator develop these into a coherent building without taking the lead himself or questioning the concept in principle. Design in the team, but without compromises..The result of this collaboration is a highly individual building concept which reflects all parties involved. An additive structural composition set on a stone foundation with a folded champagne-coloured metal plate that enfolds a semitransparent wooden cuboid and balances above the glass-clad living area..Further planning was easy as most decisions consistently followed this concept. The strictly formalistic rules of the structural composition and the penchant for carefully selected materials and internals remind of buildings from the 60s and the early 70s.  The main materials boil down to oak, brick, greywacke and aluminium. Much was allowed in terms of colours, except for one – grey..The entrance area leads off to the left and right to a basement substitute and utility room on the one side and, on the other, to the work area. The office has its own open-air section in the passage from the driveway through to the garden. Following straight ahead from the entrance are the kitchen and the living and dining area as a fluent room with stairs leading to the upper floor positioned as a zoning element by day and a light sculpture by night. The upstairs boasts a bedroom with phenomenal view of the Ruhr area, a dressing room and a spacious bathroom..The grounds include terraces for different times of day and seasons and dovetail the building with the property. Large sliding doors remove the separation of interior and exterior, a roofed sitting area outside complements the room plan. A natural pool right outside the living area features oak timber decking..The bricks for the ground floor come from the Münsterland and were chosen for their brown tone and minute golden inclusions as a result of the firing process. The windows are made of oak with an aluminium frame on the outside in the anodically oxidised shade C34. The aluminium cladding of the upper floor in the anodically oxidised shade C32 is divided into grid segments of 1.75m. The wooden panelling of the upper floor is made of thermally treated poplar. The outside facilities are defined by simple, natural-finish concrete surfaces and a basic horizontal design..Floors and selected furniture are of cured German oak design. The greywacke for all heavily used floor and wall surfaces in the entrance section and in wet areas hails from the nearby Oberbergisches Land. Other built-in components are predominantly coated in mat white paint..All furniture except for chairs and a table were custom-made specifically for this home. The kitchen section as a folding unit through a small library and on to the office becomes a central defining element..Early in the planning stage, a cost framework was developed to budget precisely for all aspects from the purchase of the property to the furnishings and fittings. Before the start of construction, more than 80% of the contract work sections had been put out to tender, negotiated and contracted out..Special focus in the building is given to the lighting. Daylight, on the one hand – plentiful and controlled using shading systems. On the other hand, artificial lighting both for the interior and the exterior. Because of the great significance of light as a medium for the clients, a lighting architecture concept was developed right at the start together with the architecture to define the building’s daytime and nocturnal architecture. The lighting concept was devised and implemented by lighting design specialists LIGHT DESIGN ENGINEERING KOBER. It was based on the wishes of the clients for a balanced interplay of bright living spaces opening up towards the garden and more shaded private quarters on the upper floor that remain sheltered from view..The result is a building clearly divided into two sections by the incident daylight. Suffused with daylight transferred into the interior through fully glazed walls on three sides, the open living and dining area is dovetailed level with the exterior by 3.50m wide, double-aspect sliding doors that open at right angles under a canopy roof projecting far out into the garden. The resulting areas of sunlight and shade underneath these roofs form a dialogue between interior and exterior, between living space and garden. The depth of the canopy roof facing south resulted from an exact sun study. Between 1 April and 1 September, the south sun is shaded by the canopy roof, whereas in the colder months of the year the lower lying sun bathes the interior in light, not only for added warmth but also lifting the mood.  The front of the canopy roof hides an awning behind the facade cladding to lend the terrace an ambiance that invites to linger..The lower building section stands in stark contrast to the introverted and intimate upper floor. The wood panelling of the cladding here extend right across the windows to provide an optically homogenous surface on the outside and preventing the view inside, while the light filters through the wood as a warming element producing a playful effect of light and shadow. This leaves cool places to withdraw in summer, while in winter the atmosphere reminds of a ski lodge. Only the bedroom sits like an eyrie above the tree tops and offers a stunning view far across the region without permitting a look inside..The artificial lighting concept takes up these contrasting atmospheres on ground and upper floor at different times of day and in the various seasons and interprets these into a nocturnal architecture that in turn reflects its occupants and their lifestyle. As the furniture, the light inside the house is equally “custom-made”. The luminaire housings were sealed in the shell’s concrete ceiling only once the sofa had been defined and the perfect postion had been found for the dining room table. The success of the lighting concept is based on an extensive involvement of the clients in the planning process and an intensive exchange between all involved. Key criteria for the lighting are visual comfort, natural light colours and excellent colour rendering, but also flexible switching and dimming..The recessed luminaires mounted flush with the ceiling recede into the background and are free of glare and spill light to ensure highly efficient directed light. The significant component of homogenous vertical illuminance on the few wall surfaces makes these perceivable as spatial borders and provides a calming effect for the eye. Nowhere at any point are the straight lines of the architecture broken by disruptive beams of light. The ambient lighting is complemented in places by accent lighting focused on the furniture and determined by use. Work areas in the kitchen are illuminated by downlights, the sofa is lit by directional luminaires with oval outline lens, leaving the beam invisible and instead, illuminating the sofa precisely like a sculpture in the room. The luminaires are positioned to emit their beams at an angle of 15° onto the sofa providing perfect visual conditions for reading..Furthermore, the clients already knew in the early planning stages which places were to be given special accents delivered by narrow beams of light. A bowl of oranges on the kitchen counter, for instance, has a defined place, as does a niche in the living room which stands out in the light from the slight glow of the brick wall. This niche also features a candle fireplace. The idea for this unusual and highly atmospheric room element was a souvenir which the clients brought home from their travels to Venice – there as here in their new home, it soon became a central place of relaxation..”  Extensive and detailed architect’s description; expansive glazing, natural light, views; interesting form, conception, contextual and light sensibility, interior volumes, materiality, details and decoration..

designalog : contact

image: © Thomas Mayer; article: “House P / Heiderich Architekten” 29 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/300082&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interiors, lighting, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: