Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Italy’

* Residential Architecture: Casa nel Bosco di Ulivi by Luca Zanaroli

Posted by the editors on Saturday, 3 November 2012

Residential Architecture: Casa nel Bosco di Ulivi by Luca Zanaroli: “..Luca Zanaroli designed a house in an olive grove in Morciano di Leuca, Italy..The land on which it should have been made the new building was and still is full of beautiful olive trees. The intention of the designer was to maintain the integrity of the perception of the place without changing the natural look with explants or movement and not to alter the color effect of the whole..To achieve this it was therefore necessary to obtain a proper landscaping of the building: the choice of its location was important (it was explanted or moving a single tree to build the new building), but not crucial to a harmonious relationship with the environment ..To reduce the impact of the new building, the designer also spoke volumes and materials. On the one hand working to decomposition and subtraction by disassembling the volume into several blocks corresponding also to the functional spaces of the house (both internal and external) then re-assembled so as to obtain both their optimal use that the overall ratio between the masses..On the other characterizing the individual parts of the building with traditional materials and local (literally found at the site) as the stones obtained from the excavations to build the swimming pool then used to coat the exterior walls of the building, with white lime plaster to define simple volumes and minimal living spaces both internally and externally..A sort of box in the box where the outer shell which also serves as the link between the context (the stones were deliberately left “dirty” the land from which they were extracted) encloses a volume and the contemporary language which, however, does not close itself but seeks dialogue with its surroundings through large windows and views of the countryside enhancing the specific character of the landscape through the full integration and fusion of the interior with the exterior..The stone walls laid dry as the local tradition of the walls that surround the fields also play a thermo-regulatory function of the building. The mass and the air gap between the stones are in fact a good layer of insulation for the sunny parts of the building facing south and west influencing effectively in the gradient temperature and humidity and environmental comfort of living spaces..The materials used are all natural and locally sourced as the stone of Cursi for external flooring wood for the solarium pool cement mortars based on lime plaster for interior floors and walls of the bathrooms..”  Extensive glazing, natural light; interesting fenestration, materiality; indoor / outdoor sensibility..

See our post on another home by Luca Zanaroli: Residential Architecture: Saracen Trullo House in Ostuni by Luca Zanaroli.

image: Chiara Cadeddu; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Reinier de Graaf of OMA presents “architecture with a social conscience”

Posted by the editors on Thursday, 13 September 2012

Architecture: Reinier de Graaf of OMA presents “architecture with a social conscience”: “..Reinier de Graaf of OMA talks to Dezeen about ”architecture with a degree of social conscience” by anonymous local authority architects in France and Italy in the second of three movies we filmed at the firm’s Public Works exhibition at the Venice Architecture Biennale 2012..The exhibition features a selection of “masterpieces by bureaucrats” and includes three public buildings commissioned by communist-run mayors in the municipalities surrounding Paris in the 1960s and 70s. De Graaf explains how the construction of the Centre Administratif by Jacques Kalisz, the Hotel de Perfecture du Val-D’Oise by Henry Bernard and the Montreuil Zone Industrielle Nord by Claude Le Goas each made a deliberate statement against the monumental architecture promoted after the war by Charles de Gaulle and Georges Pompidou..By contrast, de Graaf also presents the San Giovanni Bono Church, which was designed by Arrigo Arrighetti at a housing estate in Milan on behalf of a democratic Christian government. He discusses how the building was constructed as a gift that would keep the population happy and prevent the communists gaining favour..“What you see as a communist endeavour in Paris you can actually see as a more right wing endeavour in Milan,” says de Graaf. “The outcome is suspiciously close because they both try to court the same masses.”..

image, video + article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, Cultural Architecture, Design, Designalog, Exhibitions, Infrastructure Architecture, Institutional Architecture, Public Architecture, Public Facilities, Video | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Riva Lofts by Claudio Nardi Architects

Posted by the editors on Sunday, 2 September 2012

Residential Architecture: Riva Lofts by Claudio Nardi Architects: “..Halfway between being at home and halfway between being away, these lofts are testimonials and participants in contemporary living yet also travel experiences through time and space. The spirit of sharing is another inheritance from the past, linked to the culture of working, part of the historic vocation of places like this..Thus the nine interiors, all distinctly unique in size, shape and arrangement,boast a well-defined and recognisable character. They also offer a series of different perceptions of the environment thanks to the possibility of choosing between a suite with a private terrace, a suite directly overlooking the garden, or offering panoramic views either over the Cascine Park or towards Brunelleschi’s Cupola, the most classical icon in Florence.. Apart from the private suites, guests can also make use of a spacious sitting room with stone walls, cross vaults, bookcases and large fireplace, which is designed to continue the idea of blending experiences, tastes, philosophies and lifestyles.The large picture window overlooks the private garden and the spectacular pool lined in white sandstone..”  Interesting renovation and repurposing; materials sensibility; stylish interior decoration..

designalog : contact

image: © Studio Nardi; article: Arthitectural

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Hospitality Architecture, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House D by Pauhof Architekten

Posted by the editors on Monday, 27 August 2012

Residential Architecture: House D by Pauhof Architekten: “..House D is a single-family dwelling with an integrated studio-gallery. Built on a steep slope, it weaves itself into its immediate surroundings and at the same time alludes to the more distant mountain landscape..we conceived House D as a kind of joint that extends past the steep slope to connect the existing elements..The structure of the house – that is, the section and/or the floor plan – results from the unusual nature of the site. On the south side, the house extends along the entire length of the building line, forming a four-story stacked volume (approximate height difference: 12 m). Otherwise, the rounded contour of the plan abstractly follows the property line. The structuring of the interior spaces is an artificial reflection of the specific topographic situation. All views are choreographed to capture as much of the still intact surrounding landscape as possible while blocking out the immediate, less attractive neighborhood. The spiral course of circulation manifests itself in the hovering roof structure (a snaking timber construction) that follows the curve of the northward-facing atrium, winds upward, is briefly supported by the bedroom façade, and then continues off into the vineyard as a tapering pergola..Four floors, each with its own character, determine the spatial continuum. The lower level houses the semi-public, neutrally toned studio-gallery with fair-faced concrete walls and natural illumination from a side light and clerestory windows on the slope side. The entrance to the house leads via a wide, half-indoor, half-outdoor, concrete staircase to the domain of the lady of the house: a two-story-high studio library and adjacent work area with a glass wall looking down onto the gallery. Grouped around the quarter-circle-shaped void of the gallery are the children’s bedrooms, a guestroom, and the bath- and utility rooms. Colors and materials in general play an especially important role and were planned in an inspiring collaboration with the artist Manfred Alois Mayr from Bolzano..Along the vertical, load-bearing concrete slab, another staircase leads up to the main level of the house. Here we find the building’s only large-area interconnected level space with two directly adjacent terraces. On this floor the house opens out horizontally, encloses a kind of atrium with connected living and dining room areas, a kitchen, and the master bedroom. The low room height (2.44 m) and the black wooden slat ceiling (like the façade) impel the eye outward. A one-and-a-half meter high ribbon window directly below the ceiling cuts through half of the house, affording a 180° panoramic view of the mountains. The upper level – enclosed in an isolated wooden box – is a private space, a kind of cozy family room..On the construction of the house: concrete was used for the underground areas and the vertical load-bearing slabs; timber for all the visible volumes from the first floor upward. All outer façades and the atrium-level walls are covered with a flamed oak cladding. The atmosphere of the interior rooms is strongly determined by the materials used: waxed oak, split natural stone slabs, fair-faced concrete (sometimes with a boasted surface), black terrazzo flooring, bottle-green glass mosaic tiles, sisal walls..”  Extensive glazing, natural light, views, privacy; interesting materiality and interior volumes..

designalog : contact

image: © Mateo Piazza; article: “House D / Pauhof Architekten” 25 Aug 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/265974&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: