Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘LEDs’

* Architecture: The Tree House by Baumraum

Posted by the editors on Sunday, 25 November 2012

Architecture: The Tree House by Baumraum: “..Sappi, The Flemish Forest and Nature Agency, the commune of Hechtel-Eksel and Proximity joined forces in a unique partnership to stimulate companies, politicians and organisations to embrace sustainability in their daily activities. What better way to do this than to build a treehouse? According to the international paper producer Sappi, which started the project with Proximity BBDO, their communications agency, a treehouse would make their sustainability efforts more tangible, more real, and a true source of inspiration for others to follow..The Flemish Forest and Nature Agency and the commune of Hechtel-Eksel, were quickly sold on the idea to create this project on their premises and enthusiastically embraced the concept..All with one vision: environmental quality and social responsibility for the benefit of people, planet and prosperity. THE TREEHOUSE helps to bridge the gap between economy and ecology..THE TREEHOUSE isn’t just any treehouse. It’s a small architectural wonder equipped with state-of-the-art eco facilities located in the forests of Hechtel-Eksel..THE TREEHOUSE is the ideal place to hold break-out sessions where businesses can brainstorm about the importance sustainability to their company and ways they can improve to build a better future for the planet. It is the perfect location for scientific research and relevant presentations..How is THE TREEHOUSE designed? The major image of the design is a sheet of paper that is pleated and encloses both interior and exterior spaces. THE TREEHOUSE is based on five elements: two cabins on different levels, connecting terraces, a staircase and a connecting roof..In the lower cabin is a coffee lounge, pantry, restroom and technology room. The upper room is dedicated to meetings and other events that are appropriate to this exquisite space among the trees. Benches covered with soft pillows surround the space resulting in a comfortable and laid-back feeling, encouraging one to stay longer..The cabins and upper terraces rest on 19 angled steel stilts. Each steel stilt is connected to the ground below with foundation screws that have a minimal impact on the forest floor..All equipment uses the existing supplies (green electricity and water purification) of the nearby museum or are self-sufficiently (heat pump). The newest techniques are used for the heating and cooling system. A heat pump unit which is situated in an underground space, extracts heat from the air. The warmth is transported through tubes which are led through one of the steel columns into the cabins. After converting the warmth to a fluid, tubes will transport it to the heating-units under the benches. The result of this low temperature heating system is a nice, comfortable climate and the energy cost remains very low..In summertime the system can be used for cooling as well. This system is CO2 neutral. The balanced ventilation system is totally demand-based with supply and abstract units integrated in the benches. The ventilation and heating systems are continuously monitored. To minimize the energy consumption, all lights are LED. In the toilet, daylight- and movement-sensors are integrated in the LED armatures..”

image: © Markus Bollen; article: “The Tree House / Baumraum” 19 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/295121&gt;

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Green Design, Institutional Architecture, Interiors, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Beaumaris House by Maddison Architects

Posted by the editors on Thursday, 25 October 2012

Residential Architecture: Beaumaris House by Maddison Architects: “..The orientation and associated views played a major part in the design response. The Coronet Grove Residence is built on one of the most elevated seaside locations in Beaumaris, Melbourne, Australia, having 270-degree views of port Philip Bay. These conditions presented a major dichotomy however as the view is to the south. The imperative to therefore place living spaces on the south to capture the view is counter to all ESD (Environmentally Sustainable Design) principles..A strategy was developed to split the building into two elements, a south facing cantilevered zinc clad living element and a two-storey north facing masonry bedroom element. These two elements are pulled apart with a circulation zone and the roof is prised up over between these areas allowing north sun to penetrate into the living zones. The building elements are further pulled apart internally with first floor bridges spanning between them..We had an awareness of the history of the suburb within which the house is located. Beaumaris was established in the 1950’s and 60’s and has a heritage of experimental architecture from that period. Beaumaris was in the 50’s, the Mornington Peninsular of today. Architects such as Mcglashan and Everest, Chancellor and Patrick, Mockridge Stahle and Mitchell , David Godsell and later Neil Clerehan and Baird Cuthbert Mitchell created incisive original architecture. Our design response therefore acknowledges this historical context..A skeletal PFC steel frame is expressed internally and externally to accentuate openings. This steel frame provides a fineness and legibility. The use of expressed steel work has its heritage in the 50’s when steel framing became available as an affordable extruded section. A ‘cloak’ of building fabric is hung from the PFC frame in the Coronet Grove Residence. The north facing Bedroom element has its alabaster sawn block work framed and supported by the PFC Steel. Windows in this building part are accentuated with 250mm deep incisive window frames. These provide a strong horizontal window composition..Black zinc cladding wraps around the elevated southern living element. This cantilevered ‘tube’ hovers on an enormous Universal Steel Channel. The form of this element responds to the lookout nature of its use. The inclined cladding and inclined ends imply movement and provide a counterpoint to the static nature of the block work northern bedroom element. Intermediary spaces are generally clad in spotted-gum ship lap lining boards..The concept of discreet North and South building elements is further emphasized internally with the PFC expression and concrete block work continuing in the circulation spaces. An emphasis was placed on embracing a cohesive response between the architecture and interior, where materials run seamlessly from outside to inside. Other prerogatives regarding durability were also considered given the seaside location. This provided a further pragmatic overlay to all material and finished selections. All finishes had to pass strict minimal maintenance criteria..Principals of sustainability include: The northern portion of the roof is lifted to allow a controlled sun penetration into the living areas. A thermal chimney is employed. The house can be purged through remote controlled highlight windows at night. External operable aluminium louvers provide sun control on all northeast and west windows and therefore minimise the heat load and damage to finishes internally. A geo-thermal bore is used to heat the swimming pool and internal spaces. A 20,000-litre subterranean water tank is used to collect all roof water runoff. A C bus lighting control system is used throughout to minimise power use. Low e glass is used throughout. Low energy led and florescent lighting sources are used throughout. Native planting is used throughout..This project was cost managed by the builder owner with alternative materials, fittings and fixtures being requested for all selections. Accordingly, the project has been carefully cost scrutinized without loss of the original design intent..”  Interesting conception, form, interior and exterior details, interior volumes; extensive glazing, natural light; indoor / outdoor sensibility and historical and contextual sensibility..

designalog : contact

image: © Gerrard Warrener; article: Gaete , Javier . “Beaumaris House / Maddison Architects” 04 Oct 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/274540&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Busan Cinema Centre by Coop Himmelb(l)au

Posted by the editors on Wednesday, 19 September 2012

Architecture: Busan Cinema Centre by Coop Himmelb(l)au: “..Architects Coop Himmelb(l)au have completed a film and theatre centre in South Korea with a steel and glass cantilever that’s wider than the wings of an Airbus A380..As the home to the Busan International Film Festival (BIFF), the Busan Cinema Centre sandwiches a 4000-seat outdoor cinema between the two halves of the building, while the column-free roof measures 85 metres from end to end..“Once we build architecture like aircraft wings we will no longer need columns,” Coop Himmelb(l)au Principal Wolf D.Prix told Dezeen. ”The cantilevered part of the roof with its 85 meters is twice as long as one wing of the Airbus 380.”..LED lights glow from behind the canopy’s glass underside, creating a rainbow of colours over the heads of visitors and guests arriving across the public square at the front of the complex..A funnel-like structure punctures the roof on one side, while a ramp spirals around it to create a red carpet route into the reception hall in the south-eastern block..A triangulated metal lattice clads this column, concealing a cafe at ground floor level and a staircase leading to a bar and restaurant above..An indoor cinema and theatre are contained within the north-western block and are stacked on top of one another..“The basic concept of this project was the discourse about the overlapping of open and closed spaces and of public and private areas,” said Prix. ”While the movie theatres are located in a mountain-like building, the centre’s public space is shared between an outdoor cinema and a huge reception area.”..Prix recently caused a stir by launching an attack on this year’s Venice Architecture Biennale, claiming it’s “no longer about lively discussion and criticism of topics in contemporary architecture.”..”  (Article contains a 13 image slideshow featuring the interior and exterior of the Busan Cinema Centre.)..

image: Duccio Malagamba; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Interiors, lighting, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Dutchess House No. 1 by Grzywinski + Pons

Posted by the editors on Sunday, 26 August 2012

Residential Architecture: Dutchess House No. 1 by Grzywinski + Pons: “..When Grzywinski + Pons was commissioned to design this house we were excited by a brief and directive from the client that was very specific programmatically and where budget had primacy but open to whatever form that might manifest from our process in addressing their requests. The house was conceived as country home initially used as a complement to and reprieve from their apartment in the city that could ultimately evolve into a primary residence..They wanted a detached cottage or guest house that could accommodate their visiting elderly parents for extended stays from the west coast and be available to rent out on a nightly basis at their discretion to help defray costs.  Another request was to create a place that felt very open to it’s beautiful surroundings yet could be battened down and secured during any extended periods when it was unoccupied. Furthermore, the client – when anticipating stays in the house alone – requested we create a master bedroom suite that allowed unfettered access to the outdoors (both physically and visually) from a safe “perch” when the ground floor was secured for the night..We paid special attention to sightlines, exposures, seasonal variations in the quality and direction of light and the flow and integration of interior and exterior spaces. We also were focused on making the home very sustainable and energy efficient – while this informed the design of the home in a significant way we didn’t want the house and cottage to wear their green credentials on their sleeve as an aesthetic. The house was built with ICFs, strategically glazed with low-e assemblies and clad in high albedo mill finish aluminum. We designed deep eaves into the largest expanses of glass based on our solar studies. The home and cottage ended up being so well insulated that we needed to specify an EVR unit for fresh air exchange. An on demand hot water system precludes any wasted energy on water heaters when the home is unoccupied and also heats the home through a hydronic radiant slab. Low flow fixtures, dual flush toilets, LED lighting, high efficiency appliances and sustainably grown lumber were all specified and employed..We wanted to make sure that the house felt very warm and happy – a truly convivial environment – while unabashedly modern and durable. The natural environment is the star of the show and each room or interior space is predicated on celebrating that. Even the exterior cladding, specified for performance – matte aluminum and ipe – was designed to amplify the progression of hues both throughout the day and throughout the seasons..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting form and aluminum cladding; sustainability..

See our post on a hotel by Grzywinski + Pons: Architecture: Nolitan Hotel (New York City) by Grzywinski+Pons.

designalog : contact

image: © Floto + Warner/OTTO; article: “Dutchess House No. 1 / Grzywinski + Pons” 25 Aug 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/265281&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: