Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Louvers’

* Residential Architecture: Seaview House by Parsonson Architects

Posted by the editors on Friday, 1 March 2013

Seaview House by Parsonson Architects

Residential Architecture: Seaview House by Parsonson Architects: “..in new zealand‘s capital (ndlr: Wellington), located on a hill overlooking the botanical gardens and the wellington harbor to the east, the ‘seaview house’ by local studio parsonson architects takes its place amidst its closely adjacent neighbors but with a distinctly different architectural language of its own. the clients, a family composed of a wide range of age groups, needed a spacious home that would accommodate specific needs of privacy, a range of leisure activities, and common gathering areas. as the sloping site is covered with dense vegetation, the massing strategy placed three floors between laterally-located barrier walls clad in green corrugated steel panels that shelter the living spaces and help the edifice blend into the greenery. bedrooms are located in the top floor which is wrapped in a contrasting skin of slender western red cedar louvers that counteract the hard surfaces of the exterior partitions with the conceptual intention to recover the wooded nature replaced by the construction. the primarily glass facades are open to the east, offering stunning views and morning sun to the several social spaces stacked vertically over one another, maintaining a certain sense of separation. a covered indoor swimming pool can be opened to the exterior, sharing the level with extra bedrooms for visiting guests. gallery walls are integrated into the main living area on the middle floor to display artworks in a warm atmosphere of white vertical elements and warm victorian ash flooring..  Extensive glazing, natural light, views; interesting form, materiality, interior volumes and details..

See our posts on other homes by Parsonson Architects:

designalog : contact

image: © paul mccredie, courtesy of parsonson architects; article: Designboom

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Namhae Cheo-ma House by JOHO Architecture

Posted by the editors on Monday, 11 February 2013

Namhae Cheo-ma House by JOHO Architecture

Residential Architecture: Namhae Cheo-ma House by JOHO Architecture: “..Rural houses, or farmhouses are easily seen around countryside. However, these artificial forms are being placed here and there thoughtlessly in Mother Nature. A common stereotyped rural houses around Namhae, Jindo, and Pyeongchang have set a scenery of 20th century’s Korean farm village. One might say, the system of a local constructor also being a designer also being a constructor is extremely economical in terms of building rural houses. However, mother nature we have is too nice to only covered with identically produced rural houses. The fantasy of poor copied western wooden houses and red brick houses become formed a typical figure of Korean rural communities. Without any concern about an infinite landscape or a spirit of bamboo forest, red brick houses have become a romance dream for farmers, and an ultimate architectural goal for architects..“In the new house, wish I felt at home and attached to its surroundings,” the client who owns a design company in Seoul, asked. He had already requested a local carpenter to build a rural house at his hometown, but the result couldn’t fulfill his wish. Afterwards, whenever he visited the site, he didn’t feel like living there after his retirement. The house was simple with only two small rooms, which meant to be a summer house. However, to be honest, the building  was out of its proportion and was not good enough to hold the beautiful landscape of Namhae. The client respected the scenic view and sensitivity of the site itself.  He wanted to give a unique identity to his house that can harmonize with nature that the building put in. In urban point of view, this project was an unremunerative and unordinary one, may be too much. One cozy spring day, this interesting project started..A line produces another line. Sky-line, a line made by mountain-line, and land-line are all the Absolute’s line. Newly drawn line means capturing the earth and the point where the sky and the land merge. After all, Cheo-ma possibly means setting a line where mankind and above meet. It is a human beings’ imaginary action about nature and sky while responding back to the beauty of its topography. As a strong stroke from calligraphy, Cheo-ma lines asymmetrically condense the energy of a line while resetting the relationship between mankind and the nature. The Cheo-ma lines are magnificent abstract boundary that mankind visualized and also a tool to reveal the identity of the land. It embraces the land in its own line and disguises itself in the nature’s ridge at the same time. This paradoxical duplicity of Cheo-ma meets the Korean philosophy of being harmonious but not the same and being similar but different. It is our lives and the virtue that the line has..It bends to one side. And it bends again to another axis. Bent steel contains energy in itself. This embodied energy is the inherent strength of property of matter and the point where it balances out. We make a line with a grinder on the bent steel. A square shape steel pipe warps through curved surface as if it will burst right away. 3 dimensional bending is a process of exposing the nature of bended steel by making a line on it. The numbers on the drawing might be useless during the bending. 2 dimensional bending values are only theoretical figures when we try to bend 3 dimensionally. Workers’ sense, constant exertion and endless trial to find the true identity of the curve will be the only realistic solution for 3D bending. The drawings are only a base data to minimize the trial and error. It originates from how one controls and spreads internalized energy of property of matter which depends on the maker’s long time experiences and skills. With the heat we can bend a flat steel plate, but a square shape pipe refuses to be tamed. As we force the pipe to be bent, the energy captured within. The line of the Cheo-ma starts from as we bend a previously bent force to a different direction again. It is a long journey of seeking an answer to a mystery of balancing between physical force and three dimensional geometries..The façade that is created by Cheo-ma curvature, gets filled with parametrically patterned aluminum louvers. Two perpendicularly arranged diamonds form a simple unit to flow through a 3 dimensionally bended line to compose the main façade. Because of the tight budget we had to come up with a best rational solution of how to construct rather than how to design. Discussion about the practical construction was the main issue in order to solve this problem. That is finding the material which is easy to find, simply workable at the site, and strong enough to face open air, and the way to handle the material. To construct a curved-line-shaped skin pattern, a repetitive module was used; making a line on easily manipulatable aluminum bars with a grinder, and arraying the diamond-shaped modules next to each other. If we say that the steel frame defines the line of the Cheo-ma, the diamond-shaped aluminum louver pattern sets a boundary between land and the house like a filter. These louvers protect the building from the rough hot noonday sun and sometimes it privatizes the inside from the outside while restructuring the scenery..A small, but tough 2-month long construction was over during the monsoon season. Because of my sweet words Mr. No, a construction field manager of window frame company in Yong-in, had to stay in a secluded house and listen to sing from scops owl every morning for two months. Employees and Employers had to save a word and overcome the construction of 3 dimensional bending that they never experienced before and the pattern of aluminum louver that changes a centimeter every each members. The construction can be seen very simple in a way, but the process of the renovation was not so. From harmony with color of the pre-existing house to electricity wire from sliced slab, everything needed to be very precise and perfect. Luckily, Mr. No was very familiar with all kinds of steels, so he could deal with every construction that we needed, even connections of tiny steel pieces that rotates in each step. In order to create a line within a beautiful landscape we visited Namhae a lot without noticing spring was almost over. Thanks to the construction we could enjoy the beautiful landscape of Namhae and admired the perfection of lines created by nature. We finally draw a line in that scenic place..”  Interesting screening and exterior details; contextuality..

See our post on another home by JOHO Architecture: Residential Architecture: The Curving House by JOHO Architecture.

designalog : contact

image: © Sun Namgoong; article: “Namhae Cheo-ma House / JOHO Architecture” 09 Feb 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Seaside Residence by Stelle Lomont Rouhani Architects

Posted by the editors on Friday, 7 December 2012

Seaside Residence by Stelle Lomont Rouhani Architects

Residential Architecture: Seaside Residence by Stelle Lomont Rouhani Architects: “..Stelle Lomont Rouhani Architects have completed a seaside residence in Southampton, New York, USA..An existing non-descript structure, perched above the crest of the dune between the ocean and bay, was thoroughly transformed. We utilized clearly defined volumes, simple, durable, yet elegant materials and details instilling a strong connection between the indoors and out..An infinity edge pool was placed between the house and bay, bridging the two bodies of water and screening the street. The public spaces were located on the upper floor, extending out onto a series of decks. A wooden cantilevered trellis extends through the house from ocean to bay. The lower floor is separated into guest and owner spaces. The master bath extends out onto a private, louvered deck, allowing ocean and bay breezes while maintaining privacy..Highly efficient mechanical and lighting systems, an extensive insulation package, high performance glass and sun shading reduce the structure’s overall footprint. Assemblies, materials and finishes were chosen for their simplicity, sustainability, and low maintenance, coexisting with the sea, sand and vegetation of the site. They include aluminum doors and windows, weathered cedar rain screen siding, matte plaster interior walls and plain sawn oak floors..”  Very nice site; extensive glazing, natural light, views; multiple decks; wood screening..

image: Matthew Carbone; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House Aboobaker by Nico van der Meulen Architects

Posted by the editors on Sunday, 2 December 2012

House Aboobaker by Nico van der Meulen Architects

Residential Architecture: House Aboobaker by Nico van der Meulen Architects: “..After careful consideration, the client approached our company to redesign and style their outdated home in Limpopo, South Africa. It is situated on the Tropic of Capricorn where the heat is excessive, particularly in the summer months, and requires specialized treatment in ensuring an alteration and addition that will take these factors into consideration.. The brief was to transform the look of the existing visually unattractive face brick house with vaulted roofs, small windows to something stunning and modern..Special attention was paid to the street façade to create an inviting entrance with a water feature. The client also requested a new guest bedroom on first floor, to open up the living areas, and redesign the bedroom section which had an ‘old school’ style long dark passage. It was a very ‘unusual’ style house, a mix of varied design styles, vaulted roof with heavy masonry, making it uncomfortably hot to live in, and unattractive to look at and not been well designed..The size of the stand is 1132 sq.m., and the existing single storey house was a total of 343 sq.m. An additional 151 sq.m was added and the alterations internally were extensive. Extensive use was made of steel in varied forms, and large expanse of opening glass and double volume areas, to allow as much natural light in as possible, with sun control to allow sun into the house only in winter as well as a lightweight, well insulated structure that cools down fast in the evening, thereby enhancing the feeling of space while creating natural cooling through the use of water features and the pool..Werner ‘opened up’ the existing living rooms, created double volume spaces and within this space designed a magnificent and distinctive staircase which has become a major feature within the home, highlighted by specialized designer lighting. To enable the staircase to “float” Nico came up with a solution of a buried 6 cubic metre concrete block in which the staircase was anchored, removing the 4 steel columns the engineer insisted in placing under it. It was critical to have an open feel to the living rooms, which could open up to fully utilize indoor/outdoor living, integral with the water features and professionally landscaped garden in keeping with their local weather conditions. To this effect frameless folding doors were used extensively, enabling the house to become a verandah when required..As the building system was foreign to the local builders in the area, the architects had to coach them through the construction to ensure the vision created would be realized. The completely separate bedroom wing of the house was opened up to include vast expanses of glass and is accessed by an existing bridge over the existing swimming pool which had glass bricks making it very hot, so it was opened up by fitting glass sliding doors both sides to create cross draught ventilation at all times, and encased in steel horizontal shutters for sun control..The overall design of the exterior was influenced by Rick Joy of Arizona in the USA who specializes in houses that incorporate the use of naturally rusted and sealed corten steel cladding, louvers and the basic structural elements to create a building at home in a temperate climate zone. Initially the client only wanted the front section of the house, which included the entrance hall, living and entertainment areas redesigned, but on presentation of the concept was so taken aback that the decision to then include the bedroom wing and walkway was taken, creating a total overall revamp of a ‘tired’ house to a modern, light and airy, easy living home with the living spaces wrapped around a sparkling swimming pool..The architects in‐house interior design department , M Square Lifestyle Design, run by Phia van der Meulen was responsible for the interior design…The use of exterior louvers influenced the design of the horizontal groove lines on the double volume plaster wall in the dining room, to create interest and character to an otherwise boring wall, which was further enhanced by low horizontal ledges with built in feature fireplace and selected works of art. The paint colours were chosen carefully to complement one another as well as rusted corten steel which added creative interest. The staircase leading up to the first floor was further enhanced by the Floss hanging pendant lights leading the eye vertically towards the double volume ceiling, creating an overall and pleasing integrated area..The swimming pool patio/braai area is encapsulated by a timber horizontally slatted feature wall which wraps up to the underside of the ceiling, beautifully lit and intentionally reflects back into the black painted swimming pool with timber decking surround which creates an illusion of enclosing this space. Furniture was purposely selected to compliment the architecture and interior design, and the brief by client of minimalistic opulence, supplied mainly by Molteni and C, Floss, Kundalini and Royal Britana..”  Interesting form, materiality, details and interior volumes; stylish interior decoration..

See our post on another home by Nico van der Meulen Architects: Residential Architecture: Ber House by Nico van der Meulen Architects.

image + article: Arthitectural

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: