Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Mahogany’

* Residential Architecture: Sam’s Creek House by Bates Masi Architects

Posted by the editors on Friday, 1 February 2013

Sam’s Creek House by Bates Masi Architects

Residential Architecture: Sam’s Creek House by Bates Masi Architects: “..Bates Masi Architects have designed Sam’s Creek, located in Bridgehampton, New York, USA..We live in a time where smart phones and tablets are in everyone’s hands and multitasking is the normal way of life. Influenced from the client’s multitasking lifestyle, a diverse set of requirements developed for a new home. The clients, one of whom is the owner of a public relations company, requested that multiple activities could take place throughout the house without interruption; a dinner party could take place while simultaneously entertaining a group of children, or guests could come and go without disturbing the rest of the family. These programmatic requests diagrammatically divide the site as well as establish view corridors from front to back. Transparency through the house puts simultaneous activities on display, and provides a setting where guests can see and be seen..A series of open-ended boxes, each tailored to a portion of the architectural program focuses the view from the street though the house to the landscape in the rear. Mahogany boards wrap floors, ceilings, and walls to heighten the perspectival view and provide privacy from neighbors. Each box has independent audio, video, and climate control to operate autonomously and the length, height, and volume of each box is adjusted to appropriately encase the program. Interstitial spaces between the arranged boxes are gardens and patios. The overlap of the boxes creates thresholds that highlight interesting moments. With each box occupying a specific program, the multitasking of different events is achieved..With a limited material palette, travertine is used as flooring for the terraces and as cladding on portions of the open-ended boxes. To use the stone as an exterior cladding, a custom hanging system was designed. The travertine siding is captured at the top and bottom by a CNC wire formed frame and overlapped by the following course above. The proportion and repetition of the siding references the wood shingle vernacular ubiquitous in the area..The fireplace merges a utilitarian object and a crafted, sculptural work of art. The fireplace conceals a moment frame, supporting lateral loads to allow for the large open-ended volume of the dining and living room. It also houses a coat closet and the HVAC components. The overlapping, repeating bronze components were digitally fabricated and assembled on site. Different patina processes were studied to achieve the dark bronze facing the room and the polished bronze on the interior of the hood. Sunlight from above is reflected by the polished bronze and filters through the gaps from the overlapped construction. Similar construction methods were utilized for the master bedroom headboard using repeating strips of belting leather..The separation of program into individual volumes allows the multitasking lifestyle of the clients to continue into their home. Where multitasking on a daily basis can seem chaotic, a new order is developed by the architecture. The client’s new home allows them to keep up with their busy lifestyle while also providing respite from it..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting materiality, interior volumes and details..

See our posts on six other homes by Bates Masi Architects:

image + article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Broom Way Residence by Nonzero Architecture

Posted by the editors on Wednesday, 28 November 2012

Residential Architecture: Broom Way Residence by Nonzero Architecture: “..Having lived in the historic Brentwood, California, neighborhood for a decade and well aware of its unique quality, the owners had planned to expand their 1950’s house. Demolishing the unremarkable structure and building from ground up ultimately turned out to be the better solution. The resulting 4,200 square foot residence was completed in September 2011..Inspired by strict regulations demanding a mid-century ideal of humane modernism and appreciative of its values, the design is a contemporary interpretation and celebration of its inherent qualities, with an added strong focus on sustainability ..A steep down-slope site above a wooded canyon required a low profile from the street and the careful positioning of the volumes to preserve views, while making the comparably large home appear modestly scaled in keeping with the neighborhood..The massing concept consists of a simple large open glass volume for the shared living spaces, wrapped around three-dimensionaly by a solid band of smaller rooms that also maintain the owner’s privacy from the street. Closely integrated into the historic surroundings, the house features a typical transparent clerestory above the opaque walls and a floating flat roof with exposed steel beams..The desired inside-outside relationships, openness and attention to craft and detailing were achieved with a glazed steel post-and-beam structure. The concrete retaining walls are left exposed where possible and contrast with the steel and the sustainably harvested tropical hardwood siding..Photovoltaic glass panels power the house and offer a serene dappled light on the terrace while, along with deep roof overhangs, they help shade it. Natural ventilation is facilitated and encouraged through the placement of operable windows and folding glass walls, opening to the large deck, along the path of the prevailing breezes..Throughout the house, views of the canyon, the trees and the distant ocean and shoreline are carefully framed for maximum enjoyment as well as privacy. Spaces are extended outward and the surrounding landscape is continually incorporated into the design. The entry sequence leads through the solid perimeter band of rooms, through a glazed door sheltered by a skylight, into the large space, which finally opens up dramatically after one passes behind the freestanding kitchen volume..Built-in mahogany cabinets and shelves, including a fully rotating shelf wall separating a study and offering a choice between bookshelves and a TV, help to keep the tall space open and uncluttered..Roof beams from the old house were repurposed as steps and benches throughout and complement the largely drought-resistant landscaping..”  Extensive glazing, natural light, views; modest street-side elevation; clerestory windows; interesting form, interior volumes, details; solar energy, sustainability..

designalog : contact

image: © Juergen Nogai; article: “Broom Way Residence / Nonzero Architecture” 23 Nov 2012. ArchDaily. <http://www.archdaily.com/297019&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Mid-Century Design, Modernism, Residential Architecture, Solar Design, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Pirogovo Residence by Totan Kuzembaev Architectural Studio

Posted by the editors on Friday, 28 September 2012

Residential Architecture: Pirogovo Residence by Totan Kuzembaev Architectural Studio: “..Located near the Klyazminskoe Lake, Russia, “Pirogovo” health resort area got a new residential building with the intriguing name of “Makalun” (not a Russian word either – translator’s note). Its author, Totan Kuzembaev, has once again demonstrated his virtuoso skills in working with wood, at the same time endowing his creation with traits inherent to Chinese architecture. The Pirogovo house got this unusual name from his creator Totan Kuzembaev, who, in turn, borrowed it from his commissioner. The latter once mentioned that, when translated into Chinese, his second name sounds as “Makalun”, where “Ma” stands for “horse”, “Ka” – for “sail”, and “Lun” – for “dragon”. The architect liked this ambiguity so much that he immediately dubbed his new creation with this name. This is all the more vital if one considers the fact that the project is predominantly based upon the modern interpretations of the traditional devices of Chinese architecture – thus Totan Kuzembaev paid tribute to the commissioner’s passion for the culture of the Celestial Empire..The land site, on which Totan Kuzembaev was to build yet another of his wooden masterpieces, is located not far from the lake’s shoreline, on the main territory of the resort and next to the road that runs through the forestland. Consequently, it was the body of water and the road that became the starting points in the architect’s search for the optimum place of the future house. Totan Kuzembaev turned its southern façade to the lake thanks to which the house commands a fine lake view. At the same time, “Makalun” is neatly “inscribed” in between the trees and almost presses onto the road: the architect was looking to save as much as possible of the pine wood that occupies most of the land site; this is why the house “descends” down to the road in steps, getting around bypassing the numerous masts of pine trees..All the exterior finish, for the exception of the glittering surfaces of stained glass windows, is executed of mahogany match-board. The breadth and the density of the array of the wooden strips vary, in some places turning into an openwork grille and in some places becoming a blank wall. The wood also is used for making the semi-transparent partitions that at night are backlit with a multitude of lights. Incidentally, this very interior element – the partition – quite the Chinese thing in spirit and origin, was introduced into the architecture of the house specifically thanks to its “nationality”..The southern façade of the building that faces the water is predictably a more open one. An array of slender rusticated columns, belted along their length with thin wooden rims, gracefully supports the awning of the second floor over the wide terrace. The color and the slenderness of the columns almost perfectly match those of the trunks of the pine trees surrounding the building. Casting a fleeting glimpse over the house, one will hardly tell the “man-made” trunks from the natural ones..The interiors of the house deserve a special mention. First of all, this is the fireplace that determines the entire space of the living room. Therein, the architect develops the main theme of “Makalun” exterior, skillfully and artistically combining wood and glass that arch in sophisticated waves. The undulating surface of the fireplace is, according to Totan Kuzembaev, yet another tribute to Chinese culture: on the one side, the smooth curves bear resemblance to the magnificent peaks of the Chinese mountains, while, on the other side, the glass clearances between the oak boards, especially when backlit, bring to mind the associations with the skyscrapers of the modern Shanghai or Beijing. The living room at the same time gets a light open-work leading to the second floor. It also sports, if remote, elements of traditional Chinese ornaments..”  Extensive glazing, natural light; abundant interior and exterior wood: horizontal wood cladding in mahogany, interior walls, flooring, ceilings and details..

image + article: Arthitectural

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Port Ludlow Residence by FINNE Architects

Posted by the editors on Friday, 27 July 2012

Residential Architecture: Port Ludlow Residence by FINNE Architects: “..The Port Ludlow Residence is a compact, 2400 SF modern house located on a wooded waterfront property at the north end of the Hood Canal, a long, fjord-like arm of western Puget Sound.  The house creates a simple glazed living space that opens up to become a front porch to the beautiful Hood Canal..The east-facing house is sited along a high bank,  with a wonderful view of the water.  The main living volume is completely glazed, with 12-ft. high glass walls facing the view and large, 8-ft.x8-ft. sliding glass doors that open to a slightly raised wood deck,  creating a seamless indoor-outdoor space. During the warm summer months, the living area feels like a large, open porch.   Anchoring the north end of the living space is a two-story building volume containing several bedrooms and separate his/her office spaces..The interior finishes are simple and elegant, with IPE wood flooring, zebrawood cabinet doors with mahogany end panels, quartz and limestone countertops, and Douglas Fir trim and doors.  Exterior materials are completely maintenance-free:  metal siding and aluminum windows and doors.  The metal siding has an alternating pattern using two different siding profiles..The house has a number of sustainable or “green” building features, including 2×8 construction (40% greater insulation value); generous glass areas to provide natural lighting and ventilation; large overhangs for sun and rain protection; metal siding (recycled steel) for maximum durability, and a heat pump mechanical system for maximum energy efficiency.  Sustainable interior finish materials include wood cabinets, linoleum floors, low-VOC paints, and natural wool carpet..”  Truly extensive glazing offering abundant natural light and views; indoor / outdoor sensibility with wood deck and balcony; significant wood interior work including wood flooring, cabinetry and detailing using a diverse palette of woods; significant sustainability effort..

image + article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: