Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Materiality’

* Residential Architecture: Villa F by Hornung and Jacobi Architecture

Posted by the editors on Monday, 11 March 2013

Villa F by Hornung and Jacobi Architecture

Residential Architecture: Villa F by Hornung and Jacobi Architecture: “..a curving road wraps the coast of rhodes, greece, flanked by the ocean on one side and a pre-existing retaining stone wall on the other. german practice hornung and jacobi architecture have proposed a single-family residence embedded into the fibers that make up the mediterranean context manifested as a contemporary vessel. the main entrance is the only object that interrupts the continuous rock barrier, a garage that resides underground ending in a winding staircase at the opposite end. the first level puts the user in the middle of the convergence of light, space, and views. the general form consists in a bent and faceted rectangular prism, lifted off the ground framing the ocean’s horizon. the elevated exterior ground plane houses a swimming pool and ample yard space under the overhanging bedroom space, where parametric triangular apertures open sight lines from the private program to the water below. the living and dining rooms are next to the pool, in a semi-elevated level from the entry and kitchen area. the program also prompted for a guest house which was embedded into the landscape as a separate structure from the primary house, connected by a landscaped walkway that maintains a certain level of privacy for each party but retains a sense of unity as well..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting form, materiality, interior volumes, details..

image: © bloomimages; article: Designboom

designalog : contact

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Torquay House by Wolveridge Architects

Posted by the editors on Tuesday, 26 February 2013

Torquay House by Wolveridge Architects

Residential Architecture: Torquay House by Wolveridge Architects: “..This project attempts to challenge our traditional notions of how buildings can exist both in a coastal environment and in this case also the context of an emerging built form and character..In coastal conditions, buildings must be robust and defy the elements, yet create protective spaces, both internal and external which for us allow the occupants to feel safe, comfortable, privacy and enjoyment of good times.  Whether the occupants are full-time residents or weekenders, the beach house is a place to look forward to arriving, whether in the heat of the summer or the winter’s cold..With excellent views to the north and south and a conscious motivation to avoid the east/west outlooks, this project evolved as a series of interconnected and robustly finished containers.  Each prescribed to a rigid set of rules and the relationship and spaces between containers becoming essential to the program and to the life of the building..The robust mass of the buildings is intended to be offset by the expression of finely considered detail and proportion..It is the private spaces created in between that allow natural ventilation and light, intimate outlooks, and privacy for the occupants, a place to call home.”..”  Interesting form, interior and exterior details, materiality..

See our post on another home by Wolveridge Architects: Residential Architecture: Relaxo Ranch by Wolveridge Architects.

designalog: contact

image: © Derek Swalwell; article: “Torquay House / Wolveridge Architects” 24 Feb 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Wilkinson Residence by Robert Oshatz

Posted by the editors on Tuesday, 5 February 2013

Wilkinson Residence by Robert Oshatz

Residential Architecture: Wilkinson Residence by Robert Oshatz: “..portland-based architect robert oshatz has a repertoire of unique projects located around the american west that hold a striking relationship to their natural surroundings. without exception, the ‘wilkinson residence’ is located on a steep slope in a heavily wooded area. the main living space is located higher up on the site residing amidst the tree canopies and accompanying wildlife and contains the kitchen, dining room, gathering area, built in fixtures and fireplace all within curving natural wood glulam beams, copper-plated frames and large glass walls that use the exterior foliage as a screen from direct sunlight and a large exterior deck that brings the user in direct contact with the tree-scape. the lower floor is characterized by cedar shingles that clad all surfaces, and contains three bedrooms and a bathroom. although it is a darker space, it is an area for privacy where views to the lower parts of the forest are framed by the deep fins between the windows. the material palette is not confined to either exterior or interior, as they often blend around and throughout the spaces creating a balanced structure in harmony with the natural surroundings. special attention was given to the sustainable features of the construction, plenty of ventilation and radiant heating maintain a comfortable internal temperature and air quality with low-E glass reflecting direct sunlight. the owner is at all times engulfed by the douglas firs, maples, and alders in a house consistent with the rhythms of the forest..”  Extensive glazing, natural light, forest views; astounding form; interesting interior volumes, materiality, contextuality, and details..

image: © cameron neilson, courtesy of robert oshatz; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Architecture: Adriana Varejão Gallery by Tacoa Arquitetos

Posted by the editors on Saturday, 26 January 2013

Adriana Varejão Gallery by Tacoa Arquitetos

Architecture: Adriana Varejão Gallery by Tacoa Arquitetos: “..Inhotim Centro de Arte Contemporânea is located in Brumadinho, a village near Belo Horizonte, the capital of Minas Gerais state, Brazil. A personal initiative of the mining industry businessman Bernardo Paz, the museum has an unusual architectural concept. Instead of sum up all its installations into a unique building, it is composed of many pavilions spread out in a park of approximately 35 hectares..The Adriana Varejão Gallery was commissioned to shelter two works of the artist acquired by the museum and exhibited at Cartier Foundation: the sculpture Linda do Rosário and the polyptych Celacanto Provoca Maremoto (with the further development of the project, the artist created another four works for the building). The project should occupy a hillside with a small slope (typical of the topography of Minas Gerais, composed of old and smooth hills) partially surrounded by the native forest, an area formerly used to store containers. The original topography was modified for this new use: a huge displacement of earth has cut it, creating the great horizontal plane necessary to the storage..The orientation of the project aimed to recompose the site’s original topography and inserting on it an artificial element: a regular block in reinforced concrete (prestressed wasn’t necessary), partially inserted in the hillside. The building structure is composed by an irregular retaining wall that gains the space in the ground floor and receives the loads of the block, in its deepest part, through two beams, in the middle, through 4 columns integrated in the wall..The building was also conceived as a spiral path that connects two different levels of the park, alternating moments of contraction/passage and expansion/exhibition: from the ground floor, (1, contraction) in the middle of the water pound, in a narrow promenade, away from the building; (2 expansion: Varejão’s piece Panacea Phantastica, a tile bench with drawings of hallucinatory plants) The small square plaza of the groundfloor; (3 contraction) The promenade turns to the building; (4 expansion: the sculpture Linda do Rosário and the paiting The Collector) the ground floor, inside the hill, below the concrete block; (5 contraction) The stairs; (6 expansion, the polyptych Celacanto provoca maremoto) The first pavement, inside the concrete block; (7 contraction) The ramp; (8 expansion: another tile bench, now with drawings of birds, Passarinhos-from Inhotim to Demini) The terrace, above the concrete block; (9 contraction) The bridge. And vice versa..”  Interesting form; contextual, materials, interior volume sensibility..

designalog : contact

image: © Eduardo Eckenfels; article: “Adriana Varejão Gallery / Tacoa Arquitetos” 20 Jan 2013. ArchDaily.

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Cultural Architecture, Design, Designalog, Galleries, Interiors, Museums | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: