Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Metal’

* Residential Architecture: Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects

Posted by the editors on Thursday, 4 April 2013

Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects

Residential Architecture: Stacked Cabin by Johnsen Schmaling Architects: “..This modest, 880 square-foot cabin for a young family sits at the end of an old logging road, its compact volume hugging the edge of a small clearing in a remote Wisconsin, US, forest..The tight budget required a rigorously simple structure.  In order to minimize the building’s footprint and take advantage of the sloped site, the horizontally organized components of a traditional cabin compound – typically an open-plan longhouse with communal living space, an outhouse, and a freestanding toolshed – were reconfigured and stacked vertically.  The bottom level, carved into the hill and accessible from the clearing, houses a small workshop, equipment storage, and a washroom, providing the infrastructural base for the living quarters above.  A wood-slatted entry door opens to stairs that lead up to the open living hall centered around a wood-burning stove and bracketed by a simple galley kitchen and a pair of small, open sleeping rooms..Floor-to-ceiling curtains on either end of the living hall can be moved or retracted, their undulating fabric and delicate texture adding a sensual dimension to the crisp interior palette.  Depending on their arrangement, the curtains can provide privacy for the sleeping rooms, open them up to the main living space, or screen the kitchen when not in use.  Large-scale lift-slide apertures along the sides of the living hall offer extensive views of the forest and direct access to an informal hillside terrace.  In the summer, the apertures become screened openings, virtually transforming the living hall into a covered outdoor room and facilitating a high degree of cross-ventilation that eliminates the need for mechanical conditioning.  A small study, originally conceived as another room adjacent to the living hall, was instead stacked on top of it, creating an intimate, elevated observatory with treetop views..The meticulously detailed project takes advantage of readily available materials used in the region’s farmstead architecture. On the outside, exposed concrete, cedar, anodized metal, and cementitious plaster all echo the muted, earthy hues of the surrounding forest and rock formations.  The material palette extends to the inside, where integrally colored polished concrete floors on the two main levels provide sufficiently durable surfaces against the periodic abuse from cross country skies, dogs, and muddy hiking boots.  Walls, ceilings, and built-in cabinets are painted white, lightening up the interiors during the long winter months and providing a quiet, neutral foreground against which nature’s complex and ever-changing tableau, carefully framed by the cabin’s large openings, can unfold..”  Extensive glazing, natural light, forest views; interesting interiors, warm, in contrast to the rather austere exterior; contextual sensibility..

See our posts on other homes by Johnsen Schmaling Architects:

designalog : contact

image: © John J. Macaulay; article: “Stacked Cabin / Johnsen Schmaling Architects” 01 Apr 2013. ArchDaily

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Enclave House by BKK Architects

Posted by the editors on Wednesday, 30 January 2013

Enclave House by BKK Architects

Residential Architecture: Enclave House by BKK Architects: “..This project has been undertaken for a couple and their children of varying ages. (In Melbourne, Autralia), it includes alterations to an existing Edwardian House and a new separate studio to the rear of the site..The house is designed so that the spaces within and around the house will be adaptable over time to suit the changing needs of the family. The possibility for the studio space to be converted into an office has been considered as has the basement entertainment area conversion into a gym or multi-purpose play room. A central courtyard contains a pool and landscaped areas..The environmental initiatives for the project can be summarized as follows; •There is a 25,000lt underground rain water harvesting tank. •Double glazed windows throughout. •Highly insulated walls floors and roof. •Locally resourced, sustainable, plantation timber cladding. •Materials that are low-maintenance with inherent finishes. •Low-VOC materials. •Highly water efficient fixtures and fittings. •The existing residence has been retained and restored. •The planning and construction is designed to be highly adaptable..Formally, the extension at the rear of the existing residence is conceived through a subtractive approach that appears to have been carved from a solid block, chiseled away to cater to the planning/heritage overlays, whilst also drawing light back into the residence..Deep reveals form the windows to the upper floor to protect the gaze from the surrounding residences. An interior lightwell and water feature extend the garden space to the centre of the living spaces. The garden has also been carefully crafted to create its own secret garden, complete with designer cubby house. There is an overwhelming sense of seclusion in both the house and garden that creates a type of space that is the family’s own, a retreat from busy lives and the surrounding chaos..The fabric of the building/s operates like a protective cocoon. The differing materiality of the two levels of the extensions creates the impression that the house has been capped or that a ‘helmet’ is placed upon the exterior walls..”  Ample glazing, natural light; interesting form, materiality, interior volumes; sustainability..

See our post on another home by BKK Architects: Residential Architecture: Beached House by BKK Architects.

designalog : contact

image: © John Wheatley – UA Creative; article: “Enclave House / BKK Architects” 28 Jan 2013. ArchDaily.>

 

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: Casa Cubo by Studio MK27 – Marcio Kogan

Posted by the editors on Friday, 21 December 2012

Casa Cubo by Studio MK27 - Marcio Kogan

Residential Architecture:  Casa Cubo by Studio MK27 – Marcio Kogan: “..Two chunky concrete storeys are perched above a living room without walls at this house in São Paulo, Brazil by Brazilian architects Studio MK27..Led by architect Marcio KoganStudio MK27 imagined the house as a solid object punctured by large voids. “[It is] a monolithic volume that, in its empty interior, contains other volumes,” explains the team..Perforated metal screens slide back and forth around the perimeter of the ground floor living room, allowing the space to either reveal or conceal itself from the surrounding garden and swimming pool..”The common area is therefore an open space, like a rip in a concrete box, totally integrated with the garden,” say the architects..On the upper floors, more metals screens can be pulled across the windows to provide privacy for the bedrooms, television room and office located behind the concrete facade..Suspended treads rise up though a narrow stairwell to connect each of the floors and eventually lead up to a terrace on the roof..”  Interesting form, conception, materiality, interior volumes and interior decoration and design; indoor / outdoor sensibility.. (article contains a 16-image slideshow)..

Casa Cubo by Studio MK27 - Marcio Kogan

See some of our other posts on homes by Marcio Kogan, and Studio MK27:

images: Fernando Guerra; article: Dezeen

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, contemporary design, Design & Decoration, Designalog, Furniture, Interiors, lighting, Residential Architecture, Slide Shows | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Dillon Residence by Chen + Suchart Studio LLC

Posted by the editors on Tuesday, 27 November 2012

Residential Architecture: Dillon Residence by Chen + Suchart Studio LLC: “..The Dillon Residence takes the form of a courtyard house typology. It is a remodel and addition to an existing home situated in a 1950’s and 1960’s neighborhood comprised of one-acre horse properties..The original L-shaped form was retained for the main house while a new separate Master Suite volume envelops a newly defined courtyard anchored by a pool on one end. This courtyard serves to promote the outdoors as part of the clients’ daily life. The language of the house takes on a modern language while retaining some of the domestic qualities enjoyed by the clients. The Master Suite is configured as a separate volume and therefore is allowed to establish its own architectural identity that is free from the language of the original L-shaped portion of the house..This portion of the house has been remodeled to take on a more modern means of space-making whereby the program of the living, dining, and family room are treated as one larger space, minimally defined by a kitchen space that floats planimetrically in between..The language of rusted corrugated metal cladding of the roof at the original L-shaped portion of the house is extended to be the wall cladding at the Master Suite. A large gabion wall comprised of local Salt River rock serves as a backdrop to the courtyard space while establishing a thickened wall to afford privacy for this separate volume. The pool is treated as a destination that anchors the courtyard on its North end and can be opened to the courtyard by means of a large sliding gate..”  Interesting materiality and interior volumes; ample glazing, natural light; indoor / outdoor sensibility..

See our post on another home by Dillon Residence by Chen + Suchart Studio LLC: Residential Architecture: Sosnowski Residence by Chen + Suchart Studio, LLC.

designalog : contact

image: © Bill Timmerman of Timmerman Photography; article: “Dillon Residence / Chen + Suchart Studio LLC” 05 Jul 2010. ArchDaily.<http://www.archdaily.com/67259&gt;

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: