Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘NRM Architects Office’

* Residential Architecture: Residence in Kurakuen by NRM Architects Office

Posted by the editors on Monday, 11 June 2012

Residential Architecture: Residence in Kurakuen by NRM Architects Office: “..a 2-storey work-and-live house..the unusual site, which is inclined, sandwiched between a 5 meter fall to the east, a waterway to the south, and a 3 meter-high climb to the northwest, became the main driver in the designing process. the dwelling aims to navigate these conditions in a graceful and organic manner..to either side are two independent entrance ways into the house. the western entrance is a long narrow staircase leading up to the first floor office area; the eastern entrance, a much more traditional double-door setup, opens up to a spinal hallway which connects the bedrooms to an indoor staircase leading up to the living, dining, and kitchen space..the natural daylight and unbroken sight lines provided by the second level. largely laid out in an open concept, the living/dining and kitchen space is flanked with floor to ceiling glazing, offering a panoramic view of the surrounding wooded environment. a wide patio space features a small shallow pool which wraps around the corner behind the living area. the shadow play resulting from the perforated steel staircase above the water becomes a dynamic background to the interior..”  Extensive glazing, natural light and views, significant balcony with small outdoor swimming pool; dark wood interior elements, graphic sensibility..

See our posts on other homes by NRM Architects Office:

image: eiji tomita, courtesy NRM architects; article: Designboom

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Kusatsu by NRM Architects Office

Posted by the editors on Monday, 11 June 2012

Residential Architecture: House in Kusatsu by NRM Architects Office: “..the two-story dwelling consists of four volumetric structures which ascends and descends in height, alternating in exterior tones of solid white and black. through this subtle stepped exterior, the interior program is revealed which cuts into the masses signalling a difference in function. the adjacent landscaped areas mimic the height and length of the facades, adding areas of relief and foliage to the monochromatic paved lane way..upon entering the household, a long and narrow hallway detailed in dark vertical wooden planks continues the exterior language of horizontality. the partition cuts into the white volume signaling it as the circulation portion of the program. the ground floors is an open social space which consists of a living, kitchen, dining room, japanese style chamber and courtyards. to create an environment where the exterior comes into the interior spaces sliding glass doors allow the family to fully access the deck, which illuminates during the evening with cove lighting. the private quarters are located on the second level to separate the functions and activity within the residence..”  Privacy, thematic architectural coherence, adequate glazing, natural light; rather austere exterior, interior highlighted by creative, though limited fenestration, dark wood elements, interesting interior volumes..

See our post on another home by NRM Architects Office: Residential Architecture: House in Sakai by NRM Architects Office.

image:  © eiji tomita, courtesy of NRM architects office; article: Designboom

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: House in Sakai by NRM Architects Office

Posted by the editors on Wednesday, 23 May 2012

Residential Architecture: House in Sakai by NRM Architects Office: “..set back from the street, a solid facade of striated black metal panels borders an expansive forecourt. a square of pavement is removed from the driveway to form a plot for trees and shrubs, partially concealing the entrance from view. an entry walk parallels the concrete retaining walls which outline the site’s extents, generating a compressed and introverted experience. a singular rectilinear dormer window peers above the rectangular elevation providing outward views towards the rooftops from the internal stairway. at ground level, a combined kitchen, dining and living area directly access an open-air courtyard. once outside, inhabitants may re-enter the interior through the grand common space or through an additional side door which leads to a bathroom and corridor. accessed from the living room, the main stairs are placed within the double-storey volume which overlooks the street and neighboring dwellings..”  Privacy, ample glazing, natural light, interior courtyard..

image: © eiji tomita, Courtesy of NRM Architects Office

designalog: contact

Posted in Architects, Architecture, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 Comments »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,836 other followers

%d bloggers like this: