Designalog

……….design diversity……….

Posts Tagged ‘Patios’

* Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner

Posted by the editors on Saturday, 1 June 2013

Burton Residence by Marmol Radziner

Residential Architecture: Burton Residence by Marmol Radziner: “..This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County, California, USA. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting the retreat in a careful, simple, and unobtrusive manner. The 10-module home forms an L-shaped plan, framing views of a canopy of mature oak trees to the south and east..The road leading to the house climbs the hill and ends at the carport at the home’s west end. A set of concrete stairs lead up a gentle grade from the carport to the entry deck, which runs along the north side of the home. The main volume is oriented east to west and arranged in an open plan. The living room, kitchen, and dining room collectively open southward onto a covered patio with an outdoor fireplace and pool area. From the main volume, the master bedroom extends to the north, following the edge of the hilltop and ending in a private deck that takes in the morning light from the east..Long Valley Ranch utilizes a number of sustainable strategies and materials. Passive solar heating and cooling are achieved through use of concrete flooring, covered decks, and natural through breezes. A 17-kW solar array offsets the electricity usage of the house, and a tankless hot water heater provides on-demand water heating. Sustainable materials are used throughout, including recycled denim insulation and low-VOC paint..”  Extensive glazing, natural light, views; contextuality; sustainability..

See our posts on other homes by Marmol Radziner:

designalog : contact

image: © Joe Fletcher; article: “Burton Residence / Marmol Radziner” 27 May 2013. ArchDaily

Advertisements

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Green Design, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture, Sustainable Architecture, Sustainable Design | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: The Glass House by AR Design Studio

Posted by the editors on Saturday, 18 May 2013

The Glass House by AR Design Studio

Residential Architecture: The Glass House by AR Design Studio: “..AR Design Studio have completed a glass extension on a house in Winchester, England, UK..it is not every day that a body is found buried on your building site, but on a summer’s morning in 2012 this is exactly what happened while builders were laying foundations for RIBA award-winning architects AR Design Studio’s latest project. By 6pm they had found another 2..After the initial astonishment, the Police and later a team of Archaeologists were brought in who thankfully identified the remains as being of Roman origin. After a period of intense excavation, it was confirmed as a site of Archaeological importance when further evidence of Roman burials and defensive fortifications were uncovered, including the discovery of a rare Roman burial urn. Once the site was cleared of artefacts and the bodies taken to the local museum for research, work on the building could continue..These ancient findings further added to the already rich historical context of the property situated in the town of Winchester, the old Roman capital of England. The project was to convert the original servants’ quarters of the large Manor House that overlooked the surrounding grasslands. It was built by the Earl of Airlie in 1856 while he served as Camp Commandant at the nearby Peninsular Barracks military base and split into two more modestly sized dwellings in the 1950s..Since then, the servants’ quarters had fallen into a state of disrepair after the unfortunate passing of a sole elderly owner. It remained vacant for a number of years, until the long-time occupants of the Manor House sought to retire and move into the more manageable servants’ quarters and turn it into their dream home..The owner’s love of glass fuelled their brief to construct a beautifully simple sculptural glass staircase and a contemporary glass extension, situated at the rear of the property in the space created by the ‘C’ shape of the building, which would open itself up to the garden..The couple approached AR Design Studio Chartered Architects because of their experience in dealing with glass architecture and their interest in how this material can be used to create seamless relationships between inside and outside space, between the man-made and nature..Hidden from view behind the buildings traditional façade, the finished extension is an elegant piece of modern contemporary glass architecture. It completely reinvents the feel and atmosphere of the previously dark and cramped servants’ quarters; all within the rich and poignant historical context of the site..The concept was to provide a clean and light architectural intervention alongside the traditional shell of the building which would positively affect the feel and functionality of the property. The spaces are designed to accentuate a play between light and dark; contrasting from the bright and open communal spaces to the more subtle and secluded, almost cave-like retreat spaces in the old house. The existing layout was clarified; vertical voids were cut through the house to unite the cellar, ground and first floors and redirect the flow of the house to naturally draw the user towards the new glass space at the heart of the home..This extremely light and spacious frameless glass extension houses the open-plan kitchen, living and dining areas. As the delicate structure reaches over to form the walls and roof of the extension, it creates a flexible inside/outside space allowing sunlight to flood through the home and filter down gradually, creating beautiful shards of light and shadow..As a contrast to the extension, the formal lounge, study and dining room have a more sheltered and embracing nature. Upstairs, the Glass House has 4 large double bedrooms, each with an en-suite bathroom. The master suite has its own walk-in wardrobe and views overlooking the garden and the top of the glass extension below. All the essentials have been accounted for, in the form of utility and laundry rooms, study and WC that flank the glass box..The strategic placement of the large roof light floods the entrance hall with sunlight that tracks through the double-height space with the time of day and the seasons. Timber ceramic tiling was used as an innovative alternative to traditional timber flooring because it does not discolour in the weather and is a perfect surface to compliment the underfloor heating throughout. This allowed for a seamless floor finish running from the inside to the outside onto the cantilevered patio..The rest of the house is finished to a minimal and clean appearance to allow the functional glass structures to stand out as exquisite pieces of sculptural art in their own right..Whilst still retaining a subtle street appearance, the finished property now renamed Clarkes, is completely transformed from its previous gloomy and decrepit nature. The modern renovation and extension creates a light, airy and open living environment bursting with traditional values, contemporary style and innovative design..”  Extensive glazing, naturally enough, and abundant natural light, garden views; interesting renovation and addition to an existing structure..

See our posts on three other homes by AR Design Studio:

image: Martin Gardner; article: Contemporist

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Awards, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

* Residential Architecture: House in Monasterios by Ramon Esteve

Posted by the editors on Friday, 17 May 2013

House in Monasterios by Ramon Esteve

Residential Architecture: House in Monasterios by Ramon Esteve: “..The house is located in an elevated area, from which it dominates a hillside leading down to the sea. This view marks the direction the walls will take and, in an abstract form, define the project. The house is structured as a compaction of volumes of varying heights, and the form established by the main walls..The articulating space volume of this sequence is obtained from opening courts and patios in the central space of the house. A series of open courtyards are formed, covered in its perimeter like an atrium, in search of the access to the house, obtaining different perceptions of the house..The views from any point intersect and are never interrupted along the permeable sequence at the end of which, limited between glass membranes, is the lobby. Thus, it creates an approach path that exposes the more intimate side of the house so that, once inside, you discover the long views over the hillside to the sea..Among the great defining walls, the space is closed with large glass panels protected with wooden movable planes, graduating the closing level of each piece..The housing program is focused very clearly in the direction marked by the walls, and volumes depend on the spatial hierarchy of spaces. Two wooden emerging volumes, materialized by the chimneys, mark the counterpoint to the horizontality that defines the entire house..”  Extensive glazing, natural light, views; interesting fenestration, interior details and materiality..

designalog : contact

image: © Mayte Piera; article: “House in Monasterios / Ramon Esteve” 09 May 2013. ArchDaily

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Design & Decoration, Designalog, Interior Decoration, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment »

* Residential Architecture: Caxinas House by AUZprojekt

Posted by the editors on Tuesday, 9 April 2013

Caxinas House by AUZprojekt

Residential Architecture: Caxinas House by AUZprojekt: “..portuguese practice AUZprojekt has just shared with us images of their newest renovation in the small fishing town of vila do conde, Portugal, in a very dense urban context. the narrow rectangular plot contains an internal courtyard towards the back end and dictates the type and use of vertical circulation so as not to intrude excessively in the limited width available. a wing along the back side of the main volume extends the living areas that open to the private patio and creates another terrace on its rooftop..”  Interesting interior volumes and details..

image: courtesy of AUZprojekt; article: Designboom

designalog : contact

Posted in Architects, Architecture, Architecture + Design, Contemporary Architecture, contemporary design, Design, Designalog, Interior Design, Interiors, Residential Architecture | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: